Χώμα
Πευκοβελόνες: αυξάνουν την οξύτητα του εδάφους;
Πολλοί καλλιεργητές αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τις πευκοβελόνες ως φυτικά επιστρώματα ή ως συστατικό κομποστοποίησης. Οι βελόνες από τα πεύκα χαρακτηρίζονται για το χαμηλό pH τους και αυτό δημιουργεί ανασφάλεια ως προς τη χρήση του.
Σύμφωνα με τον εδαφολόγο Lee Reich, οι πευκοβελόνες, πράγματι αυξάνουν την οξύτητα του εδάφους αλλά η επίδρασή τους στο φαινόμενο είναι προσωρινή. Το έδαφος είναι πιθανό να τείνει προς χαμηλότερα pH, άσχετα με το είδος των οργανικών υλικών που αποσυντίθενται. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποσύνθεσης το pH του εδάφους επιστρέφει σε τιμές πιο ουδέτερες. Όπως αναφέρει ο κ. Lee Reich κανένα είδος επιστρώματος δεν είναι τέλειος. Για παράδειγμα τα ροκανίδια χρησιμοποιούν μέρος του εδαφικού αζώτου με αποτέλεσμα να επιτρέπουν το φύτρωμα ζιζανίων.
Η μεγαλύτερη ανησυχία από τη χρήση πευκοβελόνων στην κομποστοποίηση είναι η βραδεία αποσύνθεσή τους εξαιτίας της κηρώδους υφής τους, η οποία παρεμποδίζει τη δράση των μικροοργανισμών που επιτελούν το έργο της αποσύνθεσης. Μια λύση είναι ο τεμαχισμός τους, ενώ καλό είναι να υπάρχει στο μίγμα της κομπόστας σωστή αναλογία πράσινων και καφέ υλικών.
Πηγή: agronomist.gr