Οι καταναλωτές τι πρέπει να προσέχουν κατά την αγορά κρέατος και γάλακτος

Ο ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ., ενόψει των εορτών του Πάσχα, εντείνει τους ελέγχους του σε όλα τα σημεία παραγωγής – διακίνησης και πώλησης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων ώστε να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν ότι ο καταναλωτής δε θα πέσει θύμα παραπλάνησης ή παραπληροφόρησης.

Για το σκοπό αυτό ενημερώνει τους καταναλωτές :
Σχετικά με το κρέας, πουλερικά κλπ
- Οι αγορές τους σε κρέας νωπό ή κατεψυγμένο, συσκευασμένο, πουλερικά, κιμάδες, αλλαντικά κλπ θα πρέπει να γίνονται από καταστήματα λιανικής πώλησης και τμήματα σούπερ μάρκετ που λειτουργούν ελεγχόμενα και νόμιμα.
- Να αγοράζουν πουλερικά και κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε βιτρίνεςδιάθεσης όπου θα πρέπει να αναγράφεται Ελληνικά και ευανάγνωστα, σε κατάλληλες ετικέτες σήμανσης, η χώρα προέλευσης -καταγωγής του κρέατος δηλ. η χώρα που γεννήθηκε το ζώο.
- Ειδικά για το κρέας Βοοειδών, στη βιτρίνα διάθεσης θα πρέπει να υπάρχει η ετικέτα επισήμανσης του κάθε ζώου, η οποία θα φέρει γαλάζιο περιθώριο εάν το ζώο γεννήθηκε στην Ελλάδα, ή θα είναι λευκή εάν το ζώο γεννήθηκε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.
- Κάθε ισχυρισμός που θα υπάρχει στο χώρο πώλησης (ΝΤΟΠΙΑ, ΔΙΚΑ ΜΑΣ, ΟΡΕΙΝΑ κλπ) θα πρέπει να αποδεικνύεται .
- Να παραλαμβάνουν το κρέας μόνο αν έχει επικολληθεί σε αυτό αυτοκόλλητη ετικέτα από τη ζυγιστική μηχανή, στην οποία να αναγράφεται το βάρος, είδος κρέατος, τιμή, και υποχρεωτικά η καταγωγή – προέλευση του πωλούμενου κρέατος (εάν το κρέας είναι ελληνικό (ΕΛΛΗΝ.) , από άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΥΡ.ΕΝ) ή από οποιαδήποτε άλλη χώρα (Τ.Χ.)).
- Στα συσκευασμένα κρέατα και στα προϊόντα κρέατος η αναφορά της καταγωγής αφορά μόνο το περιεχόμενο ποσοστό του ελληνικού κρέατος ως εξής: «ΕΛΛΗΝ: ….%»

Σχετικά με το Γάλα και τα Γαλακτοκομικά προϊόντα
Για τα προϊόντα
- Γάλα (απλής παστερίωσης, υψηλής παστερίωσης ,μακράς διαρκείας, νεβαπορέ ζαχαρούχο ή μη )
- Γάλα σε σκόνη ,προοριζόμενο για βρέφη και νήπια.
- Σοκολατούχα γάλατα .
- Γιαούρτια (με προσθήκη ή μη άλλων υλών όπως φρούτα, δημητριακά, μέλι κ.λ.π.).
- Επιδόρπια πάσης φύσεως με βάση το γάλα
- Κρέμες ,ρυζόγαλα και κρέμες γάλακτος συνιστάται στους καταναλωτές να αναζητούν στην κλειστή συσκευασία, την ένδειξη που υποδηλώνει την χώρα ή τις χώρες προέλευσης της πρώτης ύλης (γάλα) από την οποία παρασκευάσθηκαν τα εν λόγω προϊόντα .

Ο ΕΛ.Ο.ΓΑΚ. με τις υπηρεσίες του είναι στη διάθεση των καταναλωτών για κάθε διευκρίνηση ή καταγγελία μέσω του 4ψήφιου 1540.

Επίσης, μπορείτε ακόμη να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες από την ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ:http://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/news/view_new?par_newID=353

Πηγή:paseges.gr

Share:

Χρήσιμα και ενδιαφέροντα

Άγρια χόρτα της Ελλάδας: ποιά είναι φαγώσιμα;

Άγρια χόρτα της Ελλάδας: ποιά είναι φαγώσιμα;

Άνοιξη, αλλεργίες και κατοικίδια

Άνοιξη, αλλεργίες και κατοικίδια

Χαμομήλι: καλλιέργεια και ιδιότητες

Χαμομήλι: καλλιέργεια και ιδιότητες

Η καλλωπιστική πιπεριά

Η καλλωπιστική πιπεριά

Συλλογή μανιταριών

Συλλογή μανιταριών

Πως θα επιλέξουμε υγιή φυτά από τα φυτώρια

Πως θα επιλέξουμε υγιή φυτά από τα φυτώρια