"Ακτινογραφία" της αγοράς ελαιολάδου από έκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, τα οποία περιέχει σχετική έκθεση που ετοίμασε το στέλεχος της οργάνωσης, κ. Θεόδωρος Βλουτής, από την Υπηρεσία Αγροτικής Οικονομίας, για την περίοδο 2010/11 η παραγωγή δεν ξεπέρασε τους 230.000 τον., η κατανάλωση δεν ξεπέρασε τους 160.000 τον., οι εξαγωγές υπολογίζονται στους 95.000 τον., τα δε αποθέματα έφθασαν τους 50.000 τον. Την περίοδο 2011/12 η παραγωγή κυμάνθηκε γύρω στους 210.000τον. και για την περίοδο 2012/13 αναμένεται η παραγωγή να φθάσει τους 250.000τον. περίπου.

Σε σχέση με τιμές, σε γενικές γραμμές για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ακολούθησαν τις τάσεις στις αγορές της Ε.Ε. την περίοδο 2010/11 δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν κατά μέσο όρο τα 2,01€/κιλό. Στην συνέχεια την περίοδο 2001/12 μειώθηκαν ακόμη περισσότερο φθάνοντας κατά μέσο όρο μόλις μετά βίας τα 1,85€/κιλό ενώ από τα τέλη Σεπ. 2012 άρχισαν να ανακάμπτουν φθάνοντας τον Νοε. 2012 τα 2,40€/κιλό με τάσεις περαιτέρω αύξησης αν πράγματι επαληθευθεί η διαφαινόμενη μείωση της Ισπανικής παραγωγής στο μισό της προηγούμενης περιόδου και η ελαφρά μείωση της Ιταλικής παραγωγής.

«Το πλέον πιθανό είναι οι τιμές παραγωγού για την φετινή περίοδο 2012/13 κατά μέσο όρο να κυμανθούν στα 2,40€/κιλό», τονίζεται στην έκθεση.

 Διαβάστε στο επισυναπτόμενο αρχείο ολόκληρο το έγγραφο εργασίας (σε μορφή pdf)

Share:

Χρήσιμα και ενδιαφέροντα

Άγρια χόρτα της Ελλάδας: ποιά είναι φαγώσιμα;

Άγρια χόρτα της Ελλάδας: ποιά είναι φαγώσιμα;

Άνοιξη, αλλεργίες και κατοικίδια

Άνοιξη, αλλεργίες και κατοικίδια

Χαμομήλι: καλλιέργεια και ιδιότητες

Χαμομήλι: καλλιέργεια και ιδιότητες

Η καλλωπιστική πιπεριά

Η καλλωπιστική πιπεριά

Συλλογή μανιταριών

Συλλογή μανιταριών

Πως θα επιλέξουμε υγιή φυτά από τα φυτώρια

Πως θα επιλέξουμε υγιή φυτά από τα φυτώρια