Αναρτήθηκε σήμερα για δημόσια διαβούλευση, σχέδιο νόμου με το οποίο διασφαλίζεται η απαγόρευση καλλιέργειας όλων των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ. Με το σχέδιο νόμου ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο οι διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/412 «για την τροποποίηση της οδηγίας 2001/18/ΕΚ όσον αφορά τη δυνατότητα που παρέχεται στα κράτη-μέλη να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) στην επικράτειά τους». Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει ως την 17η Δεκεμβρίου 2015.
Όπως υπογραμμίζεται από το υπουργείο, η έκδοση της εν λόγω οδηγίας που τυπικά ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2015, αποτελούσε πάγιο αίτημα της Ελλάδας και όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, που αντιτίθενται στην καλλιέργεια των ΓΤΟ και υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί ελληνικής Προεδρίας.
Με το παρόν νομοσχέδιο, αναφέρει το ΥΠΕΝ, εξασφαλίζεται η δυνατότητα της χώρας να απαγορεύει μονομερώς την καλλιέργεια όλων των ΓΤΟ που λαμβάνουν σχετική άδεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή είναι υπό αδειοδότηση, με τη αυτόματη ενεργοποίηση των προβλεπομένων από την Οδηγία 2015/412 διαδικασιών. Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά, εξασφαλίζεται η πλήρης συμμόρφωση με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το νομοσχέδιο περιέχει τις διατάξεις της Οδηγίας 2015/412/ΕΕ αλλά δεν περιορίζεται σε αυτές. Η πρακτική εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων συνύπαρξης για την αποφυγή ακούσιας επιμόλυνσης των συμβατικών και βιολογικών καλλιεργειών με γενετικά τροποποιημένο φυτικό υλικό, είναι αδύνατη στην Ελλάδα, με δεδομένο το μικρό μέσο μέγεθος του αγροτικού κλήρου και τη γεωμορφολογία της χώρας.
Επισημαίνεται δε, ότι η προστασία των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των γεωργικών καλλιεργειών της χώρας, της μελισσοκομίας, των τοπικών γεωργικών δομών και των ακολουθούμενων παραδοσιακών γεωργικών πρακτικών που παρέχουν καλύτερη δυνατότητα συνδυασμού της παραγωγής με τη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος, αποτελεί πρωτεύουσας σημασίας εθνική πολιτική για τη χώρα, αλλά επίσης συνάδει και με την περιβαλλοντική και αγροτική πολιτική της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ΥΠΕΝ, λαμβάνοντας υπόψη τα γεωμορφολογικά (ορεινός και νησιωτικός χαρακτήρας), περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά της χώρας, καθώς και τις βασικές κατευθύνσεις της γεωργικής πολιτικής και τα χαρακτηριστικά της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την στάση της κοινής γνώμης και των γεωργών/παραγωγών έναντι της καλλιέργειας ΓΤΟ, θεσμοθετεί την υποχρεωτική «αυτόματη» εφαρμογή της διαδικασίας εξαίρεσης της χώρας από την καλλιέργεια των ΓΤΟ.
Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης καλεί όλους τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς να συμμετέχουν από σήμερα στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι και την 17η Δεκεμβρίου 2015, ώστε να συμβάλουν στη βελτίωση των διατάξεων της προτεινόμενης ρύθμισης, στον κάτωθι σύνδεσμο, http://www.opengov.gr/home/?cat=42
Το διαβάσαμε στο: tro-ma-ktiko.gr