Δυσοίωνο προδιαγράφεται το μέλλον για την καλλιέργεια καπνών ανατολικού τύπου στην Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τα Σκόπια, με δυσμενείς επιπτώσεις στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό τους, αν υπάρξει πρόσθετη αυστηροποίηση στη νομοθεσία, που ισχύει στην Ευρώπη και διεθνώς, για τον καπνό και τα υποπροϊόντα του.
Η παραγωγή σε ετήσια βάση ξεπερνά του 10.000 τόνους καπνά της ποικιλίας «Μπασμά», στην ακριτική Θράκη, από 10.000 οικογένειες.Η παραγωγή σε ετήσια βάση ξεπερνά του 10.000 τόνους καπνά της ποικιλίας «Μπασμά», στην ακριτική Θράκη, από 10.000 οικογένειες.
Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει η Διεθνής Ένωση Καπνοκαλλιεργητών (ITGA) και ζητά από τους διαμορφωτές της πολιτικής να λάβουν υπόψη τους και τις εκατομμύρια οικογένειες που ζουν από την καπνοκαλλιέργεια σε όλο τον κόσμο, εκτός από το να αναδεικνύουν μόνο τις βλαβερές επιπτώσεις της.
Ειδικά στην Ελλάδα, το πλήγμα θα είναι καίριο, καθώς με τα ελληνικά φημισμένα καπνά ανατολικού τύπου, που γίνονται ανάρπαστα από την παγκόσμια βιομηχανία τσιγάρων για το άρωμα και την απαράμιλλη ποιότητά τους, απασχολούνται μόνο στην ακριτική Θράκη, με επίκεντρο το νομό Ροδόπης και τη Ξάνθη, περί τις 10.000 οικογένειες. Η παραγωγή δε, σε ετήσια βάση ξεπερνά του 10.000 τόνους καπνά της ποικιλίας «Μπασμά», φέρνοντας πολύτιμα έσοδα στην τοπική και κατ’ επέκταση και για την εθνική οικονομία.
Εάν μάλιστα καταπολεμηθεί η λαθρεμπορία στα τσιγάρα, η οποία στα χρόνια της κρίσης εκτιμάται ότι έφτασε να στερεί φορολογικά έσοδα από το ελληνικό δημόσιο της τάξης των έως και 750 εκατ. ευρώ, ετησίως, όπως ανέφερε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός, η συνδρομή του κλάδου είναι προφανές πως μπορεί να γίνει ακόμη πιο σημαντική για την οικονομία της χώρας.
Κίνδυνος να φύγουν οι άνθρωποι από τα χωριά τους
«Εντός του 2016 θα συσκεφτούν τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με σκοπό να συζητήσουν για τα συστατικά που περιέχονται μέσα στα τσιγάρα. Αν οι αποφάσεις που θα λάβουν είναι αρνητικές για την παραγωγή του καπνού ανατολικού τύπου, τότε θα πρέπει στην Ελλάδα και σε γειτονικές της χώρες, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για να μη φύγουν οι άνθρωποι από τα χωριά τους κι αυξηθούν περαιτέρω τα ποσοστά ανεργίας», εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της ITGA Antonio Abrunhosa, προειδοποιώντας ότι «με την περαιτέρω αυστηροποίηση της νομοθεσίας μπαίνει τέλος στην καπνοκαλλιέργεια».
Ο κ. Abrunhos βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου στην Κομοτηνή, για το 4ο παγκόσμιο φόρουμ καπνών ανατολικού τύπου, στο οποίο μετείχαν 200 σύνεδροι από Ελλάδα, Τουρκία, Λίβανο, Βουλγαρία, Σερβία, Σκόπια και τόνισε πως στόχος της ITGA (σ. σ. την έχουν συστήσει 26 χώρες παραγωγοί καπνού από όλο τον κόσμο και υπό την ομπρέλα της διακινείται το 86% των εξαγωγών καπνού διεθνώς) είναι να δώσει τη δυνατότητα στους καπνοπαραγωγούς να υπερασπιστούν τον τρόπο με τον οποίο βγάζουν το ψωμί τους.
«Τα υπουργεία μεριμνούν ιδιαίτερα για τις βλαβερές συνέπειες που έχει το κάπνισμα. Δεν θα πρέπει, όμως, να ξεχνούν ότι τα προϊόντα καπνού είναι αυτά που διέπονται από την πιο αυστηρή νομοθεσία και τώρα είναι η στιγμή να σκεφτούν όσοι διαμορφώνουν πολιτικές το εύρος και το βάρος των συνεπειών που θα υπάρξουν αν σκληρύνει η νομοθεσία» είπε και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.
Λίγο αργότερα ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσεϊν προειδοποιούσε για τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί κι έκανε έκκληση «η πολιτεία, αλλά και η Ευρώπη να λάβουν το μήνυμα, ώστε να ζήσουν οι 10.000 οικογένειες της Ροδόπης και της Ξάνθης, που διαβιούν σήμερα από την καλλιέργεια του μπασμά».
«Αγκαλιάστε την καπνοκαλλιέργεια»
Να αγκαλιάσουν τους παραγωγούς, να συνεργαστούν μαζί τους και να προστατέψουν τον κλάδο της καπνοκαλλιέργειας, ζήτησε από τις κυβερνήσεις των χωρών που εμπλέκονται με το αντικείμενο, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Καπνοκαλλιεργητών, Francois van der Merve, υπογραμμίζοντας ότι πάνω από 1,5 δισ. άνθρωποι, παγκοσμίως, καταναλώνουν προϊόντα καπνού, ενώ περί τα 30 εκατ. είναι οι θέσεις εργασίας που προσφέρει ο κλάδος.
«Δημιουργούν θέσεις εργασίας και προσφέρουν θέσεις εργασίας και σε άλλες επιχειρήσεις σε άλλους τομείς, που εμπλέκονται στη μεταποίηση», είπε για τους καπνοκαλλιεργητές και πρόσθεσε ότι «αυτό που κάνουν είναι να κερδίζουν τίμια το ψωμί τους για τις οικογένειες τους. Να προσφέρουν μία καλύτερη εκπαίδευση στα παιδιά τους και να τα προετοιμάζουν για ένα καλύτερο μέλλον. Όλα αυτά τα κατορθώνουν παράγοντας καπνό».
Μια καλή εναλλακτική για τις αγροτικές περιοχές
Ο επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης ανέφερε, ακόμη, ότι η παραγωγή καπνού παραμένει μία σταθερή καλλιέργεια, με σταθερή ζήτηση και συνιστά μία πολύ καλή εναλλακτική λύση για απασχόληση σε αγροτικές περιοχές, όπου είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς εργασία.
Όσο δε, για τους επικριτές της καπνοκαλλιέργειας, δήλωσε με έμφαση πως η ενημέρωση είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους θέλουν το τέλος του κλάδου της καπνοκαλλιέργειας και συμπλήρωσε πως «ο κλάδος του καπνού χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα σε όλα τα στάδια. Από τους παραγωγούς μέχρι τους μεταποιητές και θα πρέπει να είναι δυνατός για να μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του».
Μπασμάς, το αλατοπίπερο της καπνοβιομηχανίας
Στην παρέμβασή του ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης ανέφερε πως στη Ροδόπη δραστηριοποιούνται περίπου 7.000 καλλιεργητές, σε ένα σε σύνολο σχεδόν 10.000 παραγωγών σε όλη τη Θράκη, οι οποίοι παράγουν, ετησίως, γύρω στους 10.000 τόνους μπασμά, «αυτό το αλατοπίπερο της καπνοβιομηχανίας» και συμβάλλουν σημαντικά στο εισόδημα της τοπικής κοινωνίας.
«Το συνέδριο στέλνει προς πολλές κατευθύνσεις το μήνυμα ότι η περιοχή ενδιαφέρεται και στηρίζει τον καπνό και κρίνει ότι δεν πρέπει να απαξιωθεί μέσα από πολιτικές που γίνονται στο όνομα της κοινωνικής προστασίας, αλλά ταυτόχρονα, δημιουργούν τεράστιους κινδύνους κοινωνικής και οικονομικής αποδόμησης άλλων κοινωνικών ομάδων», τόνισε κι υπενθύμισε ότι ο καπνός αποτελεί μοναδική πηγή εισοδήματος για χιλιάδες οικογένειες.
Θωράκιση του προϊόντος
Για σημαντικά συμπεράσματα από το 4ο φόρουμ, τα οποία θα θωρακίσουν το προϊόν και θα στείλουν μηνύματα ιδιαίτερα προς εκείνους που πιστεύουν ότι εάν μπει ένα τέλος στην καπνοκαλλιέργεια θα σταματήσει και το κάπνισμα, έκανε λόγο από την πλευρά του πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός, συμπληρώνοντας ότι η καλλιέργεια καπνού στις περιοχές αυτές γίνεται με τέτοιο τρόπο που προστατεύεται και ο καταναλωτής και ο παραγωγός, ενώ υπάρχει σεβασμός και στο περιβάλλον.
«Επίσης βγαίνουν σημαντικά συμπεράσματα και στέλνονται μηνύματα και προς αυτούς οι οποίοι πρέπει να πάρουν μέτρα για να αντιμετωπιστεί η διακίνηση λαθραίων προϊόντων καπνού», ανέφερε ο ίδιος και κατέληξε πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα μας έχει ετήσιες απώλειες φορολογικών εσόδων πάνω από 750 εκατ. ευρώ».
Το διαβάσαμε στο agronews.gr