Οµαδική πιστοποίηση για τα βιολογικά με το νέο κανονισμό
Μείωση κόστους µέσω της οµαδικής πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων παραγωγών µε εκµεταλλεύσεις κάτω των 50 στρεµµάτων και την πρόβλεψη ενισχύσεων για βιοκαλλιεργητές που δεν µπορούν να δώσουν τα προϊόντα τους στην αγορά λόγω ακούσιας παρουσίας µη επιτρεπόµενων προϊόντων ή ουσιών, προβλέπει ο νέος νόµος για τη βιολογική παραγωγή που θα καταργήσει τον Καν (ΕΕ) 834/2007 και θα οριστικοποιηθεί στο Συµβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 11 Μαΐου.
Σύσταση «οµάδας επιχειρήσεων» για µικρούς βιοκαλλιεργητές στη νέα νοµοθεσία, που συζητείται στο Συµβούλιο Υπουργών 11 Μαΐου.Σύσταση «οµάδας επιχειρήσεων» για µικρούς βιοκαλλιεργητές στη νέα νοµοθεσία, που συζητείται στο Συµβούλιο Υπουργών 11 Μαΐου.
Η εν λόγω Πρόταση που έχει κατατεθεί για τους γενικούς όρους της βιολογικής παραγωγής, ορίζει µία νέα νοµική µορφή µόνο για βιοκαλλιεργητές µε την ονοµασία «Οµάδα επιχειρήσεων» µέσα στην οποία θα πραγµατοποιείται η οµαδική πιστοποίηση και εξειδικεύεται ως εξής από το Άρθρο 3:
«Οµάδα επιχειρήσεων»: η οµάδα στο πλαίσιο της οποίας κάθε επιχείρηση είναι γεωργός που διαθέτει γεωργική εκµετάλλευση έως 5 εκταρίων χρησιµοποιούµενης γεωργικής έκτασης και που µπορεί, επιπλέον της παραγωγής τροφίµων ή ζωοτροφών, να δραστηριοποιείται και στη µεταποίηση τροφίµων ή ζωοτροφών.
Αποζηµιώσεις µέσω ΚΑΠ
Αναλυτικά τα κυριότερα σηµεία της Πρότασης «Για τη βιολογική παραγωγή και την επισήµανση των βιολογικών προϊόντων, την τροποποίηση του κανονισµού (ΕΕ) αριθ. XXX/XXX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου»:
-Στις περιπτώσεις που οι παραγωγοί δεν µπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην αγορά ως βιολογικά, λόγω της ακούσιας παρουσίας µη επιτρεπόµενων προϊόντων ή ουσιών, επιτρέπεται στα κράτη µέλη να χορηγούν εθνικές ενισχύσεις για την αντιστάθµιση των ζηµιών στις περιπτώσεις αυτές. Επίσης, τα κράτη µέλη µπορούν να χρησιµοποιούν τα µέσα της ΚΑΠ για την κάλυψη µέρους ή του συνόλου των ζηµιών αυτών.
-Η κυκλοφορία βιολογικών προϊόντων που έχουν ελεγχθεί σε ένα Κράτος-Μέλος δεν θα µπορεί να περιοριστεί σε άλλο Κράτος-Μέλος.
-∆εν επιτρέπεται η χρήση σήµανσης για µεταποιηµένα προϊόντα στα οποία το βιολογικό ποσοστό είναι µικρότερο του 95% των συστατικών αγροτικής προέλευσης, εκτός του βιολογικού οίνου που θα πρέπει να αποτελείται από 100%.
-Επιτρέπεται η ταυτόχρονη µεταφορά και συγκοµιδή βιολογικών και µη βιολογικών προϊόντων.
-∆εν επιτρέπεται η υδροπονική παραγωγή, καθώς η έννοια των βιολογικών βασίζεται στη θρέψη των φυτών κατ’ εξοχήν µέσω του εδαφικού οικοσυστήµατος. Καταργείται η απαίτηση υποχρεωτικής ετήσιας εξακρίβωσης της συµµόρφωσης όλων των επιχειρήσεων.
Το διαβάσαμε στο agronews.gr
