Ξεχάσατε το μάτι της κουζίνας αναμμένο και βάλατε και μία πετσέτα επάνω για να ολοκληρωθεί το κακό. Μέσα σε λίγα λεπτά είδατε το ύφασμα να παίρνει φωτιά. Ή ξεχάσατε ότι ψήνεται κοτόπουλο στο φούρνο και όταν το θυμηθήκατε, το βρήκατε κάρβουνο. Είναι μερικά από τα λάθη στην κουζίνα.
Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Ακόμη και ένας επαγγελματίας σεφ μπορεί να ξεχαστεί και να κάνει λάθη στην κουζίνα. Βέβαια ενδέχεται να την πατάτε και εν αγνοία σας. Προσοχή στις συμβουλές που παραθέτουμε για να μην τα κάνετε μαντάρα.
Τα λάθη στην κουζίνα
-Δεν αφήνετε το κρέας να «ξεκουραστεί» μετά το ψήσιμο. Το κρέας χρειάζεται τον χρόνο του για να αποκτήσει την θερμοκρασία δωματίου. Αυτό επιτρέπει τους χυμούς να απλωθούν σε ολόκληρο το φαγητό. Αν κόψετε αμέσως αφού το βγάλετε από το φούρνο, θα δείτε ότι η επιφάνεια κοπής θα λερωθεί με τα ζουμιά. Αφήστε κρέας και κοτόπουλο να ξεκουραστούν για 5 λεπτά. Καλό θα ήταν να καλύψετε το φαγητό με αλουμινόχαρτο.
-Δοκιμάζουμε το φαγητό καθώς μαγειρεύεται. Όσο καλά και να ξέρετε την συνταγή, όσες φορές και αν έχετε μαγειρέψει το συγκεκριμένο φαγητό, πρέπει να το δοκιμάσετε την ώρα που ψήνεται. Έτσι μπορείτε να ελέγξετε την γεύση.
-Πότε βάζουμε τα μπαχαρικά στο κρέας; Ακριβώς πριν το ψήσουμε! Όχι πιο πριν και ούτε την ώρα που μαγειρεύουμε. Αν το κάνετε πολύ νωρίς, το κρέας θα ξεραθεί καθώς τα μπαχαρικά τραβούν την υγρασία και αν το κάνετε αργά, μάλλον θα σας βγει άγευστο.
-Παραγεμίζουμε την κατσαρόλα. Τεράστιο λάθος. Αν ξεχειλίζει από φαγητό, νερό και σάλτσες, η θερμοκρασία πέφτει και δεν ψήνεται σωστά το φαγητό σας. Αν πρέπει να μαγειρέψετε πολλά, χρησιμοποιήστε 2 κατσαρόλες.
-Αλατίζουμε το νερό για τα μακαρόνια. Ναι μεν η σάλτσα έχει αλάτι, αλλά είναι έγκλημα το να μην αλατίζετε το νερό σας.
-Διαβάζουμε ολόκληρη την συνταγή. Πριν ανάψετε φωτιά, διαβάστε καλά όλες τις οδηγίες για να μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις. Έτσι θα έχετε μία ξεκάθαρη εικόνα.
-Σιγοβράζουμε δεν βράζουμε. Ναι μεν σας κυνηγάει ο χρόνος, αλλά η μαγειρική χρειάζεται τον χρόνο της. Όσο ανυπόμονοι και εάν είστε, με αυτό τον τρόπο αφήνετε να απελευθερωθούν οι γεύσεις.
Πηγή:alachef
