Πώς μπορώ να διατηρήσω περισσότερο τις μπανάνες;
Οι μπανάνες διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αν τις ξεχωρίσουμε μεταξύ τους, κόβοντάς τις δηλαδή από το κοτσάνι. Ανάλογα είναι τα αποτελέσματα και αν τις φυλάξουμε μέσα σε μια χαρτοσακούλα.
Πώς μπορώ να καταλάβω αν ένα αυγό είναι μπαγιάτικο;
Για να διαπιστώσουμε αν ένα αυγό είναι φρέσκο γεμίζουμε ένα μπολ με κρύο νερό και το ρίχνουμε μέσα. Αν βυθιστεί και ακουμπήσει στον πάτο του σκεύους, είναι φρέσκο. Στην περίπτωση που βυθιστεί, αλλά παραμείνει σε κάποιο σημείο πάνω από τον πάτο, πρέπει να καταναλωθεί άμεσα, γιατί σύντομα θα χαλάσει. Αν, όμως, το αυγό συνεχίζει να επιπλέει στην επιφάνεια του νερού, πρέπει να το πετάξουμε. Γιατί συμβαίνει αυτό; Τα μπαγιάτικα αυγά έχουν χάσει αρκετό υγρό από το εσωτερικό τους, το οποίο ουσιαστικά εξατμίζεται μέσω των πόρων που έχει το τσόφλι, με αποτέλεσμα το αυγό να επιπλέει αντί να βυθίζεται στο νερό.
Τι μπορώ να κάνω για να μην σκληρύνει το κρέας στο μαγείρεμα;
Για να μην σκληραίνει το κρέας, είναι σημαντικό να μην αλλάζει η θερμοκρασία της κατσαρόλας. Γι’ αυτό και όταν προσθέτουμε νερό ή ζωμό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, πρέπει να φροντίζουμε να είναι ζεστό. Επιπλέον, για να είναι όσο το δυνατόν πιο μαλακό το κρέας, μπορούμε να το έχουμε αλείψει με λίγο ελαιόλαδο μερικές ώρες πριν το μαγειρέψουμε ή να προσθέσουμε λίγες σταγόνες ξίδι κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Μου έπεσε πολύ πιπέρι στο φαγητό. Τι να κάνω;
Αν πιστεύετε ότι ρίξατε στο φαγητό σας μεγαλύτερη ποσότητα πιπεριού -και γενικότερα μπαχαρικών- από όση θα έπρεπε, μπορείτε να μειώσετε την έντασή τους προσθέτοντας λίγο χυμό λεμονιού πριν το κατεβάσετε από τη φωτιά. Αφήστε το να πάρει 1-2 βράσεις και στη συνέχεια βγάλτε την κατσαρόλα από το μάτι.
Συχνά όταν βράζω αυγά, ραγίζουν. Τι μπορώ να κάνω;
Ένα κρύο αυγό, το οποίο έρχεται απότομα σε επαφή με το καυτό νερό είναι πολύ πιθανό να σπάσει και να μπει νερό στο εσωτερικό του ή να χυθεί το περιεχόμενό του. Πέρα, λοιπόν, από το να προσπαθήσετε να κρατήσετε το αυγό κάτω από ζεστό τρεχούμενο νερό πριν το βάλετε στο κατσαρολάκι για να αποφύγετε το ράγισμα, μπορείτε επίσης να ρίξετε στο νερό που βράζει λίγο αλάτι ή λίγο ξύδι, προκειμένου να μην εισχωρήσει νερό στο εσωτερικό του αυγού ή να μην χυθεί έξω το ασπράδι. Τόσο το αλάτι, όσο και το ξίδι έχουν την ιδιότητα να επισπεύδουν την πήξη του ασπραδιού που τείνει να βγει έξω όταν ραγίζει το τσόφλι, με αποτέλεσμα να μην διεισδύει νερό στο εσωτερικό του αυγού.
Το ρύζι συχνά μου κολλάει. Τι μπορώ να κάνω;
Για να αποφύγετε το «λασπωμένο» ρύζι, δεν έχετε παρά να προσθέσετε στην κατσαρόλα λίγο χυμό λεμονιού. Με αυτόν τον τρόπο οι κόκκοι δεν κολλάνε μεταξύ τους και το ρύζι σας είναι σπυρωτό.
Πώς μπορώ να διατηρήσω για καιρό τα αρωματικά μου βότανα;
Μια ενδιαφέρουσα ιδέα είναι τα παγάκια αρωματικών. Μπορείτε να ψιλοκόψετε τα μυρωδικά (π.χ. μαϊντανός, άνηθος, κόλιαντρο) και να τα βάλετε σε παγοκύστες συμπληρώνοντας με νερό (ώστε να τα σκεπάζει). Καταψύξτε τα για λίγες ώρες και μόλις παγώσουν μεταφέρετε τα παγάκια σε σακούλες τροφίμων, τις οποίες μπορείτε να έχετε στην κατάψυξη μέχρι και 6 μήνες. Έτσι, κάθε φορά που θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο μυρωδικό, δεν έχετε παρά να ρίξετε το αντίστοιχο παγάκι στην κατσαρόλα και να το αφήσετε να λιώσει και να απελευθερώσει το άρωμα και τη γεύση του.
Πώς μπορώ να βγάλω περισσότερο χυμό από το λεμόνι;
Συνήθως όταν στύβουμε ένα λεμόνι, ο χυμός του δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας. Για να πάρουμε το μέγιστο δυνατό υγρό που περιέχει το λεμόνι, δεν έχουμε παρά να το κυλήσουμε με τις παλάμες μας πάνω στον πάγκο της κουζίνας, πιέζοντάς το. Εναλλακτικά, πριν το κόψουμε μπορούμε να το βυθίσουμε σε ένα μπολ με ζεστό νερό ή να το ζεστάνουμε για λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων.
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος πλυσίματος των λαχανικών;
Το καλό πλύσιμο των λαχανικών –ιδιαίτερα όταν πρόκειται να καταναλωθούν νωπά- είναι απαραίτητο, ώστε να εξουδετερωθούν μικρόβια και βακτήρια. Το μούλιασμα σε λεκάνη με νερό ή στο νεροχύτη συμβάλλει στην απώλεια υδατοδιαλυτών θρεπτικών συστατικών που έχουν κάποια λαχανικά (π.χ. μαρούλι, σπανάκι), ενώ παράλληλα υπάρχει ο κίνδυνος να μετακινηθούν τα μικρόβια και να πάνε ακόμα και σε μέρη όπου δεν υπήρχαν πριν. Ο σωστός τρόπος πλυσίματος (χωρίς να έχει προηγηθεί μούλιασμα ή μετά το μούλιασμα) είναι το ξέπλυμα με άφθονο τρεχούμενο νερό. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο πλύσιμο και ξίδι, το οποίο δημιουργεί ένα όξινο περιβάλλον στο οποίο δεν μπορούν να ζήσουν συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί.
Πώς να διώξω από τα χέρια μου τη μυρωδιά του κρεμμυδιού ή του σκόρδου;
Όταν καθαρίζουμε κρεμμύδι ή σκόρδο μένει πράγματι μια χαρακτηριστική μυρωδιά, η οποία δεν φεύγει όσο και αν πλένουμε τα χέρια μας. Οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας για να απαλλαγούν από την δυσάρεστη αυτή οσμή, συνήθως χρησιμοποιούσαν μια λεμονόκουπα ή έτριβαν τα χέρια τους με λίγη σκόνη ελληνικού καφέ. Πέρα από αυτούς τους λίγο πολύ γνωστούς τρόπους, υπάρχει μια ακόμα ιδέα για να διώξουμε την έντονη μυρωδιά. Μπορούμε, λοιπόν, αφού αφήσουμε τα χέρια μας για λίγα δευτερόλεπτα κάτω από το κρύο νερό της βρύσης, να τα τρίψουμε με χοντρό μαγειρικό αλάτι.
Το ζαμπόν του τοστ μετά από λίγες μέρες ξεραίνεται. Τι μπορώ να κάνω;
Συνήθως τα αλλαντικά (ζαμπόν, γαλοπούλα κ.λπ.) ξεραίνονται -ειδικά στις άκρες τους- όταν έρχονται σε επαφή με τον κρύο αέρα του ψυγείου, επειδή δεν είναι καλά σκεπασμένα. Μπορούν, όμως, να επανέλθουν στην προηγούμενη κατάστασή τους αν έρθουν σε επαφή με το νερό. Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι τα αλλαντικά έχουν ποσοστό υγρασίας γύρω στο 40-45%. Για να μαλακώσουν, λοιπόν, βγάλτε τα από το ψυγείο και αφήστε τα για λίγα λεπτά μέσα σε ένα μπολ με δροσερό νερό. Στη συνέχεια, στραγγίξτε τα και αφού τα κλείσετε σε αεροστεγές μπολ, αποθηκεύστε τα και πάλι στο ψυγείο.
Μπορώ να μαλακώσω το ξερό ψωμί;
Όταν το ψωμί ξεραίνεται, σημαίνει ότι έχει χάσει την υγρασία του. Για να το μαλακώσετε, τυλίξτε το σε μια υγρή πετσέτα και βάλτε το στο φούρνο, στους 120 βαθμούς, για περίπου 10΄.
Μπορώ να «αναζωογονήσω» τα μαραμένα λαχανικά;
Τα λαχανικά είναι ευπαθή τρόφιμα και χάνουν εύκολα τη φρεσκάδα τους. Δεν χρειάζεται, όμως, να τα πετάξετε μόλις αρχίσουν να μαραίνονται. Αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα που έχουν μαυρίσει, τοποθετήστε τα υπόλοιπα σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό και αφήστε τα για 10’. Ακριβώς επειδή τα λαχανικά αποτελούνται κατά 60-70% από νερό, όταν μαραίνονται ουσιαστικά χάνουν την υγρασία τους. Φέρνοντάς τα, λοιπόν, σε επαφή με το νερό, τα βοηθάμε να «ανακάμψουν».
Πώς να διώξω τις δυσάρεστες οσμές από τις σακούλες σκουπιδιών;
Ρίχνοντας λίγη άμμο στον πάτο της σακούλας. Για τις δυσάρεστες μυρωδιές ευθύνονται συνήθως τα υγρά των σκουπιδιών. Η άμμος θεωρείται ότι έχει απορροφητικές ιδιότητες και επομένως συγκρατεί στο εσωτερικό της τις οσμές.
Έπιασε μούχλα η μαρμελάδα μου. Να την πετάξω;
Δεν υπάρχει λόγος! Αρκεί να αφαιρέσετε επιφανειακά με ένα κουτάλι τη μούχλα. Κυρίως τα σπιτικά γλυκά, είναι πιθανό να πιάσουν μούχλα, επειδή στην παρασκευή τους δεν έχουν χρησιμοποιηθεί συντηρητικά. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι έχουν υποστεί μικροβιακή αλλοίωση. Θα καταλάβετε ότι ένα σπιτικό γλυκό είναι χαλασμένο μόνο αν η γεύση του είναι πιο ξινή από την κανονική.
Οι ξύλινες κουτάλες της κουζίνας φθείρονται εύκολα με το πλύσιμο. Πώς μπορώ να τις προστατεύσω;
Πριν τις χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά, περάστε τις με ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε λάδι. Στη συνέχεια, σκουπίστε τις με ένα πανί και αφήστε τις να στεγνώσουν. Μετά από 1-2 ημέρες θα είναι έτοιμες για χρήση. Το λάδι ουσιαστικά απορροφάται από το ξύλο, δημιουργώντας ένα προστατευτικό στρώμα. Επιπλέον, επειδή το ειδικό βάρος του λαδιού είναι μεγαλύτερο από αυτό του νερού, έχει την ιδιότητα να αποβάλλει το νερό.
Τι να κάνω όταν «ζαχαρώνει» το μέλι;
Το «ζαχαρωμένο» μέλι δεν είναι αλλοιωμένο. Αντίθετα, η διαδικασία κατά την οποία στερεοποιούνται οι γλυκαντικές ουσίες που περιέχει χαρακτηρίζει το πραγματικό μέλι από άνθη και δηλώνει αγνότητα. Για να απαλλαγείτε από τους κρυστάλλους που δημιουργούνται, αρκεί να το βάλετε σε ένα γυάλινο δοχείο και να το βυθίσετε σε ένα κατσαρολάκι με νερό, στους 45-55 βαθμούς. Προσοχή, όμως! Μην το βράσετε, γιατί θα χαθούν τα αρωματικά του στοιχεία και θα μειωθεί η θρεπτική του αξία. Για να καθυστερήσετε την κρυστάλλωση στο μέλλον, αποθηκεύστε το μέλι σε χώρο δροσερό και σκοτεινό, εκτός ψυγείου.
Πώς να κάνω πιο ζουμερό το παραψημένο κρέας;
Το κρέας που ψήνεται περισσότερο χρόνο από όσο χρειάζεται είναι στεγνό. Για να του δώσετε, λοιπόν, γεύση και να το κάνετε πιο ζουμερό, μπορείτε να το περιχύσετε με μία σος. Μια ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε μισό λεμόνι, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 κουταλιά μαγιονέζα και 1 κουταλιά μουστάρδα.
Δακρύζω κάθε φορά που καθαρίζω κρεμμύδι. Τι μπορώ να κάνω;
Δοκιμάστε να καθαρίσετε το κρεμμύδι κάτω από κρύο νερό. Οι ουσίες που περιέχει το κρεμμύδι, οι οποίες μας προκαλούν δάκρυα, δεσμεύονται από το υγρό και δεν απελευθερώνονται. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε το κρεμμύδι για λίγο στην κατάψυξη, πριν το καθαρίσετε.
Πώς να διώξω τη μυρωδιά από το σπίτι, όταν μαγειρεύω μπρόκολο ή κουνουπίδι;
Αρκεί να ρίξετε ένα κομμάτι ψωμί μέσα στην κατσαρόλα που μαγειρεύετε το μπρόκολο ή το κουνουπίδι, το οποίο θα απορροφήσει τις δυσάρεστες οσμές.
Μου έπεσε πολύ αλάτι στο φαγητό. Τι μπορώ να κάνω;
Ένα κομμάτι ξερό ψωμί θα σας δώσει τη λύση! Pίξτε το μέσα στην κατσαρόλα που μαγειρεύετε και αφήστε το για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, πετάξτε το και προσθέστε λίγο νερό. Mε αυτόν τον τρόπο, θα απορροφηθεί μεγάλη ποσότητα αλατιού. Αν δεν έχετε ξερό ψωμί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια πατάτα. Καθαρίστε την, ρίξτε τη στο φαγητό και βγάλτε την αφού ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Aν, μάλιστα, βάλετε 2 πατάτες, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη καλύτερο. Παρ' όλα αυτά, πρέπει να γνωρίζετε ότι το ξερό ψωμί αποτελεί πολύ πιο γρήγορη λύση. Η ιδιότητα αυτή της πατάτας και του ψωμιού οφείλεται στο άμυλο που περιέχουν, το οποίο έχει την ιδιότητα να απορροφά κατά το βράσιμο μέρος των υγρών, οπότε μαζί με το νερό «δεσμεύεται» και μέρος του αλατιού. Ένας ακόμη τρόπος να «εξουδετερώσετε» το επιπλέον αλάτι είναι να προσθέσετε λίγη ζάχαρη, αφού η γλυκιά της γεύση έρχεται σε αντιπαράθεση με την αλμυρή και την περιορίζει σε ένα βαθμό.
Πηγή: vita.gr