Αυτό το γνωρίζατε;
Στη Θήβα, ηλιακό πάρκο
Το τεχνικό έργο συνίσταται στη διαμόρφωση του κοινόχρηστου χώρου του εφαρμοσμένου ρυμοτομικού σχεδίου της Θήβας κατά μήκος του ρέματος Χρυσορρόα στο τμήμα που έχει επιχωματωθεί από την οδό Εστίας (Ηλέκτρες Πύλες) έως την οδό Τσεβά – Αυλίδος, συνολικού εμβαδού 20.950 τ.μ.
Η διαμόρφωση αυτή υπακούει στις αρχές, στους τρόπους και τα υλικά κατασκευής του βιοκλιματικού αστικού σχεδιασμού με στόχο την μείωση της θερμοκρασίας και την ανοδική θερμική άνεση για τους χρήστες της περιοχής παρέμβασης, κατοίκους της Θήβας και τουρίστες επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων εντός και σε επαφή με την περιοχή παρέμβασης, καθώς και με την διατήρηση της λειτουργίας του ρέματος τοπιολογικά και φυσικά προς όφελος των κλιματικών συνθηκών (θερμοκρασίας – αερισμού) στην ευρύτερη πυκνοδομημένη περιοχή της Κεντρικής Πόλης την οποία διασχίζει το Ρέμα Χρυσορρόα.
Η περιοχή παρέμβασης αποτελεί περιοχή μετάβασης από τον Λόφο της Καδμείας προς τις πέριξ αυτής αναπτυσσόμενες κεντρικές περιοχές της πόλης όπου και το νέο Διοικητικό Κέντρο (Δημαρχείο) της πόλης. Συγκεκριμένα η περιοχή παρέμβασης εκτείνεται από την επιχείρηση ΚΤΕΛ και κατά μήκος του ρέματος φθάνει έως την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Ο κοινόχρηστος δημόσιος χώρος δεν έχει καμία ιδιαίτερη χρήση και παρουσιάζει εγκατάλειψη ενώ ταυτόχρονα καταλαμβάνεται από αυθαίρετες χρήσεις.
Ο χώρος του Χρυσορρόα αποτελούσε μέχρι την δεκαετία του ’80 ένα χώρο πράσινου περίπατου και βιοκλιματικού διάδρομου για το σύνολο της πόλης με πλούσια δενδροφύτευση. Η δόμηση των οικοδομικών τετραγώνων του ρυμοτομικού σχεδίου χωρίς την παράλληλη εφαρμογή του στο δημόσιο χώρο του ρέματος και τον ανάλογο σχεδιασμό και η σταδιακή μετατροπή των παρόχθιων εκτάσεων από χώρους πρασίνου σε οικοδομήσιμους χώρους κινδινεύει να στερήσει την πόλη από ένα καίριο βιοκλιματικό πα΄ραγοντα για ποιότητα ζωής στις κεντρικές συνοικίες της πόλης.
Η κατασκευή του βιοκλιματικού έργου λοιπόν θα αποκαταστήσει την λειτουργία του σαν άλλοτε πράσινου κοινόχρηστου χώρου σε όλη την ανατολική Καδμεία αλλάζοντας τις κλιματολογικές συνθήκες.
Το διαβάσαμε στο: tro-ma-ktiko.gr