Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η σακούλα που αφήσατε να παρασυρθεί από τον αέρα στην παραλία μπορεί να καταλήξει στην άκρη του κόσμου: αποστολή στην Αρκτική επιβεβαιώνει ότι σημαντικές ποσότητες σκουπιδιών παρασύρονται από τα ρεύματα μέχρι τον αρκτικό κύκλο και απειλούν την άγρια ζωή σε αυτή την υποτίθεται απομονωμένη περιοχή του πλανήτη.
Σε μια προσπάθεια να εκτιμήσουν το μέγεθος του προβλήματος, γερμανοί και βέλγοι ερευνητές μέτρησαν από τη γέφυρα του παγοθραυστικού Polastern, καθώς και από ελικόπτερο, τα επιπλέοντα σκουπίδια καθώς ταξίδευαν ανάμεσα στη Γροιλανδία και το νορβηγικό αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ.
Σε μια διαδρομή συνολικού μήκους 5.600 χιλιομέτρων εντοπίστηκαν συνολικά 31 αντικείμενα, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Polar Ecology. Ο αριθμός δεν είναι τόσο μικρός όσο φαίνεται, καθώς τα σκουπίδια καταμετρήθηκαν μόνο κατά μήκος μιας γραμμής.
«Πραγματοποιήσαμε την έρευνα από τη γέφυρα του πλοίου, 18 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, καθώς και από ένα ελικόπτερο, οπότε μπορέσαμε να εντοπίσουμε μόνο τα μεγαλύτερα αντικείμενα. Οι αριθμοί μας, επομένως, πιθανότατα υποτιμούν το πρόβλημα» λέει η Μέλανι Μπέργκμαν του Ινστιτούτου «Άλφρεντ Βέγκενερ» στη Γερμανία.
Η ερευνητική ομάδα υποψιάζεται ότι τα πλαστικά σκουπίδια προέρχονται από μια νέα πλωτή σκουπιδόμαζα που σχηματίζεται στη Θάλασσα του Μπάρεντς από τα ρεύματα, τροφοδοτούμενη με σκουπίδια από τις πυκνοκατοικημένες ακτές της Βόρειας Ευρώπης. Σε όλο τον κόσμο έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα έξι τέτοιες ζώνες συσσώρευσης σκουπιδιών και αυτή δεν αποκλείεται να είναι η έκτη.
Η κατάσταση φαίνεται πως είναι ακόμα χειρότερη στο βυθό του ωκεανού: προηγούμενη μελέτη της Μπέργκμαν διαπίστωνε ότι η πυκνότητα των σκουπιδιών στο βυθό διπλασιάστηκε σε διάστημα δέκα χρόνων και φτάνει πλέον τα επίπεδα που απαντώνται στα νερά της Νότιας Ευρώπης. Η πυκνότητα των απορριμμάτων στο βυθό εκτιμάται τώρα πως είναι 10 με 100 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στην επιφάνεια.
Οι νέες παρατηρήσεις έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενη μελέτη που εντόπιζε άφθονα μικρά κομμάτια πλαστικού εγκλωβισμένα μέσα στους αρκτικούς πάγους.
Πτηνά, θαλάσσιες χελώνες, κήτη και άλλα είδη απειλούνται άμεσα από τα σκουπίδια, τα οποία καταπίνουν πιστεύοντας ότι πρόκειται για μέδουσες ή άλλες μορφές τροφής.
Πρόσφατη μελέτη έδειχνε ότι τα περισσότερα θαλασσοπούλια έχουν πλέον κομμάτια πλαστικού στο στομάχι, τα οποία συχνά φράζουν τον πεπτικό σωλήνα και προκαλούν θάνατο. Όπως επισημαίνει η ομάδα της Μπέργκμαν, διαφορετική πρόσφατη έρευνα εντόπιζε πλαστικό στο 8% των καρχαριών της Γροιλανδίας που εξετάστηκαν.
Σε άλλες περιοχές του κόσμου, μικρά κομμάτια πλαστικού εντοπίζονται πλέον ακόμα και στα στομάχια των ψαριών, απειλώντας ενδεχομένως και την ανθρώπινη υγεία λόγω διαρροής χημικών.
Βαγγέλης Πρατικάκης
Το διαβάσαμε στο: In.gr