Συγκομιδή δασικών προϊόντων είναι η διαδικασία κατά την οποία γίνεται παρέμβαση στο δάσος ώστε να γίνει απόληψη διάφορων δασικών προϊόντων με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η συνεχόμενη παραγωγή των δέντρων και έτσι κάθε χρόνο πρέπει να αφαιρείται συγκεκριμένη ποσότητα ξυλείας από τα δάση. Στην Ελλάδα μεγάλο μέρος των δασών είναι υπολειμματικά σε ξύλο εξαιτίας της κακής εκμετάλλευσης που γίνεται, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος ξυλείας να προέρχεται από το εξωτερικό.
Πριν ξεκινήσει η διαδικασία της συγκομιδής υπάρχουν κάποια στάδια τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν αυτά τα στάδια είναι τα εξής: α)πρέπει να υπάρχει κάποιο διαχειριστικό σχέδιο όπου θα παρουσιάζεται η κατάσταση του δάσους το ποσοστό αύξησης των δέντρων καθώς η ηλικία και η διαμετρός τους, β)πρέπει να υπάρχει το κατάλληλο οδικό δίκτυο προκειμένου να γίνεται η μετατόπιση της ξυλείας με ευκολία, γ)η συγκομιδή πρέπει να γίνεται την κατάλληλη εποχή κυρίως φθινόπωρο και χειμώνα για να αποφεύγεται η προσβολή του ξύλου από μύκητες και έντομα, να μην προκαλούνται ραγαδώσεις και την άνοιξη αυξάνεται η παραβλαστικότητα των δέντρων και δ) το τελευταίο και σημαντικό στάδιο είναι αυτό της προσήμανσης κατά το οποίο καθορίζονται τα δέντρα που θα υλοτομηθούν με την απομάκρυνση ενός κομματιού φλοιού και τη τοποθέτηση ειδικής σφραγίδας.
Αφού πραγματοποιηθούν τα παραπάνω στάδια στη συνέχεια ακολουθείται η διαδικασία της υλοτομίας που γίνεται με διάφορα μέσα και εργαλεία όπως είναι τα τσεκούρια που χρησιμεύουν για την απομάκρυνση των μικρών κλαδιών, τα πριόνια για τη ρίψη και τον τεμαχισμό των δέντρων και διακρίνονται σε χειροπρίονα και μηχανοπρίονα, οι σφήνες που μπορεί να είναι μεταλλικές, ξύλινες και κάποιες λειτουργούν με υδραυλική πίεση, ο κορμοστροφέας που εκτελεί την ίδια διαδικασία με το τσεκούρι, τα άγκιστρα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά και στοίβαξη των κορμοτεμαχίων και τέλος οι αποφλοιωτήρες που διακρίνονται σε χειροκίνητους και μηχανοκίνητους.

Η υλοτόμηση των δέντρων περιλαμβάνει τη ρίψη όπου δίνεται βάση κυρίως στη κατεύθυνση κατά την οποία θα πέσει το δέντρο ώστε να μη καταστραφεί κάποιο άλλο ή ακόμα και το ίδιο και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ποιότητα του δέντρου αν για παράδειγμα είναι σάπιο, τη δύναμη του αέρα και το μέγεθος του δέντρου, άλλο στάδιο της υλοτομίας είναι η διαμόρφωση που αποτελείται από τις εργασίες της αποκλάδωσης, τον τεμαχισμό, την αποφλοίωση και τη σχίση.
Επιπλέον η μετατόπιση είναι πολύ σημαντική καθώς περιλαμβάνει τη μετατόπιση του ξύλου από τη θέση της υλοτομίας στους τόπους συγκέντρωσης και από εκεί στα εργοστάσια κατεργασίας και διακρίνεται σε επίγεια, εναέρια,και ημιεναέρια και γίνεται με πολλούς τρόπους όπως για παράδειγμα με ζώα σε περίπτωση που το δασικό οδικό δίκτυο είναι δύσβατο, ακόμα μπορεί να γίνει με μηχανήματα που ονομάζονται δασικοί ελκυστήρες, μετά από τις παραπάνω διαδικασίες σειρά έχει η στοίβαξη της ξυλείας που είναι η αποθήκευση, η ταξινόμηση , η μέτρηση, η επιθεώρηση από τους αγοραστές και η φόρτωση του ξύλου και τέλος η ταξινόμηση του ξύλου όπου το ξύλο χωρίζεται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με το δασοπονικό είδος, τις διαστάσεις του ξύλου, τη ποιοτητά του και τη ζήτηση αγοράς.
Πηγή:gardenmagazine.gr
