Δείτε τα φυτά σας με άλλο μάτι!
Ορισμένα φυτά δεν είναι μόνο ωραία από διακοσμητικής άποψης, αλλά και πολύτιμα σε επίπεδο υγείας και ευεξίας. Βάζοντάς τα στο σπίτι σας, μπορείτε να κάνετε πιο καθαρό τον αέρα που αναπνέετε, αλλά και να ρυθμίσετε τα επίπεδα υγρασίας του χώρου. Μήπως λοιπόν ήρθε ο καιρός να δείτε τις γλάστρες σας με άλλο μάτι;
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το πρώτο βήμα για ένα πιο καθαρό οικιακό περιβάλλον είναι ο αερισμός των δωματίων. Από κει και πέρα όμως, σημαντικό ρόλο σε αυτό το επίπεδο μπορούν να παίξουν και τα φυτά, αφού το φύλλωμά τους έχει υπολογιστεί ότι μπορεί να απορροφήσει έως και το 96% των μολυσματικών ουσιών που κινούνται στον αέρα. Επιπλέον, λειτουργούν ως φυσικοί ρυθμιστές της εσωτερικής υγρασίας, αφού απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες υδρατμών. Ανακαλύψτε λοιπόν παρακάτω σε ποια να ποντάρετε για κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας!
Στην κουζίνα
Οι ατμοί από το μαγείρεμα, το μονοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από τον αναμμένο φούρνο, τα πτητικά υπολείμματα από τα προϊόντα καθαρισμού, η φορμαλδεΰδη που απελευθερώνεται από τα ξύλινα έπιπλα... Πρόκειται για βλαβερές ουσίες που συναντώνται σε κάθε κουζίνα. Για την εξουδετέρωσή τους συστήνονται φυτά όπως η φτέρη, το χλωρόφυτο και η δράκαινα, που έχουν ανάγκη από υγρασία και η τοποθέτησή τους ταιριάζει στην κουζίνα, όπου οι υδρατμοί από τον βρασμό υγραίνουν τον αέρα και η θερμοκρασία είναι συνήθως πιο υψηλή.
Κατά του μονοξειδίου του άνθρακα και της φορμαλδεΰδης δρα κυρίως το χλωρόφυτο, ένα διακοσμητικό φυτό που δίνει χρώμα στο χώρο. Είναι ποώδες, προέρχεται από τη Νότια Αφρική και παράγει λευκοπράσινα ανθάκια. Κατά της φορμαλδεΰδης δρα και η φτέρη της Βοστόνης, το πιο κοινό, διαδεδομένο, ανθεκτικό και διακοσμητικό είδος φτέρης. Είναι ένα φυτό πάντα πράσινο που ανήκει στην οικογένεια των πολυποδιίδων. Εξελίσσεται σε θάμνο με τρυφερά φύλλα λαμπερού πράσινου χρώματος. Έχει ανάγκη από διάχυτο φως, σταθερή θερμοκρασία και αρκετή υγρασία στα φύλλα του, γι’ αυτό είναι σημαντικό να το ψεκάζετε με νερό 3-4 φορές τη μέρα. Τέλος, απλή, διακριτική και ιδιαίτερα ωφέλιμη για την ανανέωση του αέρα είναι η δράκαινα, η οποία μπορεί να φτάσει τα δύο μέτρα σε ύψος και γι’ αυτό θα πρέπει να κλαδεύεται με επιμέλεια.
Στο μπάνιο
Στο μπάνιο υπάρχουν τοξικές ουσίες, όπως μεθυλική αλκοόλη, αμμωνία, φορμαλδεΰδη από τα έπιπλα, καθώς και υπολείμματα από τα προϊόντα καθαρισμού. Ένα από τα φυτά που μπορούν να απορροφήσουν τις ουσίες αυτές είναι το σπαθίφυλλο. Πρόκειται για ένα ποώδες είδος που φτάνει το μισό μέτρο σε ύψος, έχει μεγάλα φύλλα σε σχήμα σπαθιού (εξ ου και το όνομά του) και τα άνθη του είναι λευκά. Το σπαθίφυλλο προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες φωτός και ανθίζει ακόμα και σε δωμάτια χωρίς παράθυρα.
Στο χώρο του μπάνιου αναπτύσσεται χωρίς προβλήματα και το μπαμπού. Προτιμήστε ωστόσο το είδος του «νάνου», για να αποφύγετε μία υπερβολική ανάπτυξη, και σημειώστε ότι το μπαμπού θα πρέπει να τοποθετείται σε φωτεινά μπάνια για να ευνοείται η δράση της χλωροφύλλης του.
Καθιστικό
Στο καθιστικό, το χώρο όπου συνήθως περνάτε τον περισσότερο χρόνο της μέρας, συγκεντρώνονται πολλές μολυσματικές ουσίες: φορμαλδεΰδη από τα έπιπλα, μονοξείδιο του άνθρακα από τον καπνό των τσιγάρων αλλά και την καύση των κεριών και του τζακιού, αρωματικά υδροκαύσιμα που παραμένουν πάνω στα χάλια και τις κουρτίνες μετά τον καθαρισμό τους σε στεγνοκαθαριστήρια. Άλλοι βλαβεροί παράγοντες είναι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπονται από την τηλεόραση και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Υπάρχει όμως δυνατότητα να προστατευθείτε. Αν έχετε αρκετό χώρο, τότε επιλέξτε το φιλόδενδρο, ένα αναρριχητικό φυτό το οποίο πωλείται μαζί με βρύο, αφού οι ρίζες του (οι οποίες μοιάζουν με αυτές του κισσού) τείνουν να αναζητούν υγρασία και μεταλλικά άλατα. Το φιλόδενδρο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην απορρόφηση της φορμαλδεΰδης, ενώ την ίδια στιγμή τα μεγάλα φύλλα του έχουν την ιδιότητα να εξισορροπούν τα επίπεδα υγρασίας στον χώρο.
Εξίσου ωφέλιμη αποδεικνύεται και η δράκαινα, καθώς και ο φοίνικας phoenix roebelenii, ένα πολύ κομψό φυτό που προσαρμόζεται στη ζωή μέσα στο διαμέρισμα, αν και οι εσωτερικοί χώροι δεν αποτελούν το ιδανικό του περιβάλλον. Είναι σημαντικό να το τοποθετείτε το καλοκαίρι στο μπαλκόνι έτσι ώστε να ευνοείτε την αναζωογόνησή του. Ιδιαίτερα ευχάριστος για τον χώρο του καθιστικού είναι και ο κόκκινος κισσός: πρόκειται για ένα ποώδες φυτό που έχει ανάγκη από πολύ φως. Μπορεί να περάσει τον χειμώνα μέσα στο σπίτι, αλλά όχι και το καλοκαίρι, περίοδο κατά την οποία έχει ανάγκη από φυσικό φως. Τέλος, για την ανανέωση της ατμόσφαιρας του καθιστικού σας ενδείκνυται και η χόγια, ένα αναρριχητικό φυτό που αναπτύσσεται περιστρεφόμενο γύρω από κλαδιά μπαμπού. Ανθίζει κυρίως το καλοκαίρι, αν και τείνει να κρατάει τα άνθη του καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Για την καταπολέμηση του ηλεκτρομαγνητισμού ποντάρετε αντιθέτως στον κάκτο cereus peruvianus, ένα είδος που προέρχεται από τις ερήμους της κεντρικής και ανατολικής Αμερικής. Είναι ένα φυτό που διψάει για φως, γι’ αυτό και θα πρέπει να το τοποθετήσετε στα πιο φωτεινά σημεία του καθιστικού σας.
Κρεβατοκάμαρα
Σίγουρα, έχετε ακούσει πολλές φορές να λέγεται ότι τα φυτά δεν ενδείκνυνται για τον χώρο της κρεβατοκάμαρας, γιατί κατά τη διάρκεια της νύχτας καταναλώνουν το οξυγόνο και παράγουν διοξείδιο του άνθρακα. Περίεργη διαπίστωση όμως δεδομένου ότι κανένας δεν έχει πεθάνει από έλλειψη οξυγόνου κοιμώμενος σε ένα δάσος! Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν φυτά ικανά να παράγουν οξυγόνο τη νύχτα και διοξείδιο του άνθρακα τη μέρα. Πρόκειται για φυτά που προέρχονται από ημι-ερημικές τοποθεσίες, όπου η εναλλαγή οξυγόνου-υγρασίας δεν πραγματοποιείται μέσω των μικρών πόρων στο πίσω μέρος των φύλλων, αλλά μέσω μικροοργάνων που υπάρχουν στο στέλεχός τους.
Έναν καλό ύπνο λοιπόν με τα σωστά επίπεδα υγρασίας και οξυγόνωσης, μπορούν να σας εγγυηθούν η σανσεβέρια (γνωστή και ως «γλώσσα της πεθεράς») και τα κακτοειδή. Είναι μικρά κοντόχοντρα φυτά, με έντονα χρώματα, που έχουν ανάγκη από λίγο νερό (ειδικά τον χειμώνα). Σημειώστε ωστόσο ότι αν στην κρεβατοκάμαρά σας υπάρχει λίγο φως, τότε τα κακτοειδή θα απλωθούν προσπαθώντας να αιχμαλωτίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ακτίνες, με αποτέλεσμα να χάσουν πιθανά το αρχικό στρογγυλεμένο σχήμα τους. Σε αυτήν την περίπτωση, θα χαθεί εν μέρει η διακοσμητική τους αξία.
Συμβουλές περιποίησης
Για να αποφύγετε να γείρουν τα φυτά σας προς το φως, είναι σημαντικό να περιστρέφετε κάθε 15-20 ημέρες τις γλάστρες τους κατά 45 μοίρες. Επιπλέον, σημειώστε ότι αν το διαμέρισμά σας δεν είναι ιδιαίτερα φωτεινό, τότε τα φυτά είναι καταδικασμένα σε περιορισμένη φωτοσύνθεση και άρα έχουν μικρότερη ανάγκη για νερό.
Σε ό,τι αφορά το πότισμα, δεν υπάρχει μονάχα ένας κανόνας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πάνω από όλα το κλίμα από το οποίο προέρχεται το κάθε φυτό. Για παράδειγμα, τα φυτά που προέρχονται από τροπικά δάση, όπως ο φίκος Μπέντζαμιν, έχουν ανάγκη από ένα ελαφρώς υγρό χώμα το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα θα πρέπει να ποτίζονται πιο αραιά (να περιμένετε δηλαδή να στεγνώνει τελείως το χώμα τους ανάμεσα στα ποτίσματα). Ο μοναδικός κανόνας που ισχύει για όλα τα φυτά, είναι να τα ποτίζετε ή νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Για να διαπιστώσετε αν ένα φυτό χρειάζεται ή όχι πότισμα, κάντε το τεστ της επαφής: με την άκρη των δαχτύλων σας, ελέγξτε αν το χώμα είναι νωπό τόσο στην επιφάνεια, όσο και βαθύτερα μέσα στη γλάστρα. Αν μοιάζει ξερό, τότε το φυτό χρειάζεται νερό. Σε κάθε περίπτωση, μην διστάσετε να ζητήσετε συμβουλές από τον ανθοπώλη σας.
Να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να αναπνέει το χώμα κάθε τόσο, γι’ αυτό μία φορά τον μήνα αναμιγνύετέ το προσθέτοντας μερικές μπαλίτσες άργιλου για καλύτερη οξυγόνωση. Αυτό χρειάζεται επειδή το φυτό παράγει αέρια όχι μόνο με τα φύλλα του, αλλά και με τις ρίζες του, οπότε έχει ανάγκη από ένα διαπερατό χώμα που να περιέχει οξυγόνο και να είναι σε θέση να καταναλώνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το περίσσιο νερό.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να ελέγχετε ότι οι γλάστρες έχουν τρύπες στον πάτο τους: αυτό επιτρέπει το καλύτερο στέγνωμα του χώματος και εμποδίζει τις ρίζες να σαπίζουν. Τέλος, αποφεύγετε να τοποθετείτε τα φυτά κοντά σε άμεσες πηγές θερμότητας ή σε ρεύματα αέρα, τόσο το χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι.
Διαβάστε επίσης: Η θεραπευτική δύναμη των φυτών για κάθε χώρο, σύμφωνα με το Φένγκ Σούι
Πηγή:http://26ecopages.blogspot.gr