Δεν πρέπει να πάμε από τώρα (Οτώβριο) να φυτέψουμε κρεμμύδια και δεν θα φταίει το μαγαζί που έδωσε το κροκάρι για να φυτέψετε, αλλά είναι θέμα βιολογικό. Κρεμμύδια μπορούμε να κάνουμε και με σπορά.
Ένα κρεμμύδι για σπορά είναι το Lisbon το άσπρο κρεμμυδάκι που φυτεύεται την μεγάλη μέρα. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για χλωρό κρεμμύδι το Μάρτιο, αλλά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και μέσα στο καλοκαίρι. Να το σπείρουμε Ιούλιο μήνα και να το έχουμε τώρα, αυτή την εποχή (Φθινόπωρο) σαν κρεμμυδάκι. Αυτό φτιάχνει βολβό, έτσι είναι η φυσιολογία του φυτού αυτού, αλλά ο βολβός αυτός είναι άσπρος βολβός, άσπρο κρεμμύδι και το καλλιεργούνε πολύ στην Κέρκυρα, αλλά δεν έχει μεγάλη ανθεκτικότητα να το κρατήσουμε στην αποθήκη, γιατί σαπίζει, το πιάνουν μύκητες, ο μύκητας κολικοτρίκον. Τα ίδια όμως κρεμμύδια, που έχουν αποχρώσεις στις καφετιές ζώνες, αυτά έχουν μία ουσία μέσα, την φορσετίνη, η οποία είναι μυκητοκτόνος ουσία. Αυτή η ουσία καταστρέφει τον μύκητα κολικοτρίκον, ο οποίος τραυματίζει τα κρεμμύδια και τα οποία δεν μπορούμε να διατηρήσουμε. Δηλαδή ορισμένα κρεμμύδια έχουν μέσα αυτή την σύσταση της φορσετίνης, όπως και την θειαμίνη, ενώ άλλα δεν την έχουν. Τα λευκόσαρκα κρεμμύδια δεν την έχουν και γι' αυτό δεν μπορούμε να τα διατηρήσουμε για πολύ χρόνο. Ο κολικοτρίκον όμως είναι ένας μύκητας που προσβάλλει και τα λαχανικά, όπως είναι το κολοκυθάκι, το αγγούρι, το πεπόνι, το καρπούζι και τα κολοκυθοειδή. Η Βεατρίκη είχε ορισμένα προβλήματα στο θερμοκήπιο της και έκανε ραντίσματα με κρεμμύδια. Έκανε παραγωγή από τέτοια κρεμμύδια, τα έκοβε , τα έβαζε μέσα σε ένα βαρέλι, έπαιρνε το ζουμί και ράντιζε τα φυτά της για να καταπολεμήσει μύκητες.
Μπορούμε σε μία αναλογία να καταπολεμήσουμε και το κολικοτρίκον και το φουζάριο με τα κρεμμυδόζουμα. Κρεμμύδι γίνεται και με σπορές. Τον μήνα Φεβρουάριο μπορούμε να αγοράσουμε σπόρο από το εμπόριο, είναι σαν μπαρούτι, το σπέρνω τον Φεβρουάριο και έχουμε μέσα στον Ιούλιο έτοιμα κρεμμύδια. Είναι μια πολύ εύκολη καλλιέργεια, η οποία δεν έχει τόσο έντονα προβλήματα από την μύγα του κρεμμυδιού, γιατί η μύγα του κρεμμυδιού, που βλάπτει τον βολβό, εμφανίζεται τον Μάρτιο και πηγαίνει σε κρεμμύδια που είναι ανεπτυγμένα. Όλοι οι οργανισμοί θέλουν να φτιάξουν τους απογόνους τους και μεριμνούν όταν θα δημιουργηθούν οι νέοι, τα παιδιά τους, να βρουν να φάνε., γιατί αλλιώς θα πεθάνουν. Άρα πρέπει να μεριμνήσει το έντομο που θα αφήσει τα αυγά του. Λοιπόν τον Μάρτιο, που αρχίζει να εμφανίζεται αυτό το έντομο, θα πάει και θα αφήσει τα αυγά του στα κρεμμύδια που είναι ανεπτυγμένα . Εμείς εκείνα τα κρεμμύδια τα έχουμε για το φύλλωμα τους, οπότε όταν τα πάρουμε, αν έχουν τραυματιστεί, τα κόβουμε και τα χρησιμοποιούμε στις σαλάτες μας. Τα κρεμμύδια όμως που θα αρχίσουμε να φυτεύουμε τον Μάρτιο, το κρεμμυδάκι το κροκάρι, δεν θα μπόρεσει να τραυματίσει το φυτό, γιατί ακόμα θα είναι μέσα υπό βλάστηση, δεν θα έχει που να πάει η μύγα επάνω και να το τραυματίσει. Το κρεμμυδάκι που θα σπείρουμε με σπόρο μέχρι να αναπτυχθεί και να φθάσει σε πολύ έντονη βλάστηση θα περάσει πολύς περισσότερος χρόνος απ' ότι το κροκάρι. Το κροκάρι θάρθει πιο γρήγορα σε μας, διότι θάχει ενέργεια μέσα του ο σπόρος. Αυτό είναι έτοιμο, έχει γίνει προκαλλιέργεια.
Εάν τον σπόρο, τον Ιούλιο μήνα που έχουμε σπείρει και έχει γίνει το κροκάρι, τον ξεριζώσουμε και τον αποξηράνουμε, θα έχει αποθησαυρίσει τροφές τέτοιες που θα μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε το Φθινόπωρο για να βγάλουμε κρεμμύδια πάλι, ή να το χρησιμοποιήσουμε τον Μάρτιο για να βγάλουμε χονδρά κρεμμύδια. Πρέπει λοιπόν να κρατήσουμε σπόρους δικούς μας, από τις δικές μας ποικιλίες και μ' αυτό τον τρόπο να σπείρουμε, να κρατήσουμε κρεμμύδια για να φτιάξουμε τον Χειμώνα και να κρατήσουμε το κροκάρι για να έχουμε γρήγορα κρεμμυδάκια το Φθινόπωρο.
Τα αφήνουμε, πάμε διακοπές, μπορεί τον Αύγουστο να μην είμαστε εδώ, θα κάνουμε την συγκομιδή να φύγουμε και όταν έρθουμε τον Σεπτέμβριο θα έχουμε δικό μας κροκάρι για να φυτέψουμε. Δεν μπορούμε εκείνη την εποχή να ρίξουμε σπόρους για να πάρουμε χλωρό κρεμμύδι, όπως είναι η ποικιλία που θέλει μεγάλη μέρα.
Το διαβάσαμε στο sites.google.com