Κήπος σε επίπεδα

    Μοιραστείτε το:

Η εντύπωση της άφιξης σε ένα χώρο έχει ιδιαίτερη σημασία. Το μέγεθος των μονοπατιών, των πλατύσκαλων ή των δρόμων που οδηγούν στην είσοδο πρέπει να προσαρμόζεται στο μέγεθος του κτιρίου.

Η κύρια και πρωταρχική λειτουργία των σκαλοπατιών είναι η μετάβαση από ένα επίπεδο σε κάποιο άλλο. Η μορφή, το μήκος και το υλικό των σκαλοπατιών εξαρτώνται από το ύφος του χώρου, την κλίση του εδάφους και τις υψομετρικές διαφορές των επιπέδων. Τα σκαλοπάτια μπορεί να έχουν περιορισμένο πλάτος, οπότε διαχωρίζουν οπτικά δύο ή παραπάνω επίπεδα ή να είναι πλατιά οπότε ενώνουν οπτικά τα επίπεδα.

Πολλές φορές, λόγω κλίσης του εδάφους, ο χώρος χωρίζεται σε επίπεδα με τοίχους αντιστήριξης. Τα σκαλοπάτια μπορούν να αντικαταστήσουν τέτοιους τοίχους με επιτυχία, απαλύνοντας έτσι το ισχυρό κάθετο στοιχείο.

Όταν τα σκαλιά είναι φαρδιά (πάνω από 4 μέτρα) τα σκαλοπάτια της δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 6 ή 7. Οι φαρδιές σκάλες ανήκουν κυρίως στους κήπους της Αναγέννησης. Το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί στα σκαλοπάτια εξαρτάται από τα άλλα υλικά που κυριαρχούν στο τοπίο και από το χαρακτήρα της ίδιας της σκάλας.

Τα σκαλιά από λιθοδομή φαίνονται αταίριαστα σ΄ένα μη τυπικό κήπο. Ενώ τα ξύλινα ταιριάζουν καλύτερα. Αν είναι στενή και κρυμμένη σε φυλλωσιές, τότε το καλύτερο υλικό είναι η πέτρα, αν είναι φαρδιά και περιβάλλεται από χλόη, το τούβλο, το ξύλο ή ο συνδυασμός των δύο είναι προτιμότερο. Ανάλογα με το ύφος του κήπου θα χρησιμοποιήσουμε και το αντίστοιχο υλικό για τα σκαλιά μας.

Τα σκαλοπάτια από πέτρα δίνουν την αίσθηση παλαιότητας, ενώ έχουν μεγάλη αντοχή στις καιρικές συνθήκες και το χρόνο.

Τα σκαλιά του κήπου δεν είναι απαραίτητο να έχουν ορθογώνιο σχήμα. Μπορούν να είναι κυκλικά αν υπάρχει αρκετός χώρος. Επίσης πρέπει να έχουν μικρή κλίση για την απορροή των ομβρίων.

Τα σκαλιά μπορούμε να τα διακοσμήσουμε, ανάλογα πάντα με το ύφος του κήπου, με γλάστρες, φανάρια, με φωτιστικά, φυτεύοντας ανάμεσα στα πατήματα κ.λ.π.



Πηγή:www.gardenmagazine.gr

Μοιραστείτε το:

Χρήσιμα και ενδιαφέροντα

Άγρια χόρτα της Ελλάδας: ποιά είναι φαγώσιμα;

Άγρια χόρτα της Ελλάδας: ποιά είναι φαγώσιμα;

Χαμομήλι: καλλιέργεια και ιδιότητες

Χαμομήλι: καλλιέργεια και ιδιότητες

Η καλλωπιστική πιπεριά

Η καλλωπιστική πιπεριά

Συλλογή μανιταριών

Συλλογή μανιταριών

Πως θα επιλέξουμε υγιή φυτά από τα φυτώρια

Πως θα επιλέξουμε υγιή φυτά από τα φυτώρια