Πως θα ποτίζονται τα φυτά κατά την περίοδο των διακοπών σας

    Μοιραστείτε το:

Θέλετε να πάτε διακοπές, αλλά σας προβληματίζει το πότισμα των φυτών σας. Και ποιος δε λατρεύει τον κήπο και τα λουλούδια; Όλοι θέλουμε να καμαρώνουμε για τον κήπο ή τις όμορφες ανθισμένες γλάστρες μας, αλλά τι γίνεται όταν έρθει η ώρα των καλοκαιρινών μας διακοπών και δεν υπάρχει κάποιος άνθρωπος, γείτονας ή συγγενής να φροντίσει για το πότισμα των φυτών μας;

Σας παρουσιάζουμε μερικές λύσεις:
-Αν έχουμε κήπο με δέντρα, θάμνους αλλά και γλάστρες, το αυτόματο πότισμα είναι μια ιδανική λύση που μπορεί να υπάρχει και σε μόνιμη βάση αν δεν έχουμε ελεύθερο χρόνο για να διαθέσουμε για το πότισμα, που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία.

-Με το αυτόματο πότισμα έχουμε πολλαπλά οφέλη καθώς επειδή τα φυτά ποτίζονται πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ ακριβώς στην ρίζα τους φυτού, μειώνεται η σπατάλη του νερού. Όμως το αυτόματο πότισμα είναι ιδανικό μόνο όταν έχουμε γλάστρες ιδίου μεγέθους ή φυτά με τις ίδιες απαιτήσεις σε νερό. Επειδή το κάθε είδος φυτού έχει διαφορετικές ανάγκες σε νερό, εκείνο που μπορούμε να κάνουμε αν έχουμε μικρές και μεγάλες γλάστρες, είναι να κατεβάσουμε περισσότερα μπεκάκια με νερό για τις μεγαλύτερες γλάστρες για να μην γυρίσουμε και τα βρούμε είτε στεγνωμένα είτε σαπισμένα. Το σύστημα αυτόματου ποτίσματος εγκαθίσταται από κάποιον κηπουρό ή εξειδικευμένο άνθρωπο, αλλά αν είστε μερακλής και πιάνουν τα χέρια σας μπορείτε σχετικά εύκολα να τα καταφέρετε και μόνοι σας. Η διαδικασία είναι απλή αν επιλέξετε τον κατάλληλο προγραμματιστή αυτόματου ποτίσματος και το σύστημα ποτίσματος που σας ταιριάζει. Η εγκατάσταση είναι σχετικά εύκολη υπόθεση.

-Μια άλλη πολύ απλή και εύκολη λύση και επιπλέον οικονομική, που μου προτείνανε είναι η εξής: Αν έχουμε μόνο μερικές γλάστρες στο μπαλκόνι, μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάποια άδεια μπουκάλια του ενάμιση λίτρου αναψυκτικών που έχουμε κρατήσει. Αφού τα γεμίσουμε με νερό και τους κάνουμε μια τρυπούλα στο καπάκι μπορούμε να τα αναποδογυρίσουμε σε μια γλάστρα, ένα μπουκάλι σε κάθε γλάστρα και καθημερινά το φυτό θα τραβάει όσο νερό χρειάζεται.
Αν λείψουμε από 5 μέχρι 7 ημέρες αυτή η λύση είναι πολύ πρακτική. Αν επιπλέον σκεπάσουμε την επιφάνεια της γλάστρας με μεγάλα λευκά βότσαλα θαλάσσης για να συγκρατείται η υγρασία στο εσωτερικό της γλάστρας, τότε έχουμε βρει την λύση στο πρόβλημά μας. Οι απόψεις γύρω από την συγκεκριμένη άποψη διχάζονται καθώς κάποιοι που έχουν δοκιμάσει τον συγκεκριμένο τρόπο αναφέρουν προβλήματα στην χρήση, όπως ότι το νερό χύνεται όλο μαζί, αυτό όμως ίσως να οφείλεται σε κακή τοποθέτηση του μπουκαλιού.

-Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε αν έχουμε μόνο λίγες γλάστρες, είναι να κατεβάσουμε τις τέντες και να μεταφέρουμε τις γλάστρες σε σημείο που έχει περισσότερη σκιά. Αν έχουμε αρκετές λεκάνες σε αναλογία με τα φυτά σας, μπορούμε να τις γεμίσουμε με νερό και να βυθίσουμε τις γλάστρες μέσα σε αυτές. Εναλλακτικά μπορούμε να γεμίσουμε την μπανιέρα του σπιτιού με λίγο νερό και αφού κλείσουμε την τάπα να μεταφέρουμε εκεί τις γλάστρες για να τραβάνε όσο νερό χρειάζονται.

-Καλό θα είναι να αφήσουμε μια χαραμάδα στο παράθυρο του μπάνιου για να αερίζετε ο χώρος. Μία ακόμα παραπλήσια λύση είναι να τοποθετήσουμε κουβαδάκια με νερό δίπλα σε κάθε γλάστρα και να βάλουμε ένα φυτίλι που να συνδέει την γλάστρα με το κουβαδάκι. Έτσι το φυτό θα τραβάει όσο νερό έχει ανάγκη.

-Σακούλες με φυτίλια. Στην αγορά πωλούνται συσκευασίες που μας παρέχουν τις κατάλληλες σακούλες και τα φυτίλια και εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσθέσουμε το νερό και να τα κρεμάσουμε σε κάποιο σημείο, κατά προτίμηση να μην το βλέπει ο ήλιος και εξατμίζεται γρηγορότερα το νερό που περιέχουν. Αυτές οι λύσεις είναι πρακτικές αν πρόκειται να λείψουμε μέχρι 5-6 μέρες.

-Σε περίπτωση που λείψουμε για περισσότερες μέρες από 15 μέρες το καλύτερο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι κάποιοι κρύσταλλοι νερού. Πωλούνται σε συσκευασίες των 100 γραμμαρίων μέχρι και του ενός κιλού ανάλογα με το πόσα φυτά θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανά. Εφαρμόζονται σε γλάστρες αλλά και σε κήπο με δέντρα ή άλλα φυτά.
Οι κρύσταλλοι νερού στο σακουλάκι μοιάζουν με τους κόκκους λευκής ζάχαρης και λειτουργούν σαν δεξαμενές νερού αφού έχουν την δυνατότητα να απορροφήσουν εκατοντάδες φορές το βάρος τους σε νερό και να το αποδεσμεύσουν σταδιακά μέχρι και σε διάστημα 3-4 εβδομάδων. Η χρήση τους είναι πολύ εύκολη καθώς αρκεί να σκάψουμε μικρές τρυπούλες σε λίγο βάθος και να ρίξουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σε κάθε γλάστρα και όχι μόνο στην επιφάνειά της. Ποτίζουμε καλά το φυτό αμέσως μετά την τοποθέτηση των κρυστάλλων και επαναλαμβάνουμε το πότισμα μετά από 1-2 ώρες. Οι κρύσταλλοι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε βάζα με φυτά όπως τα μπαμπού, τα ζουμπούλια, οι κρόκοι και άλλα.

-Καλό θα είναι να έχουμε δοκιμάσει λίγο καιρό πριν κάποια από τις προτεινόμενες λύσεις προκειμένου να διαπιστώσουμε τυχών λάθη και παραλείψεις και να έχουμε το χρονικό περιθώριο να κάνουμε βελτιώσεις και διορθώσεις για να μην βρεθούμε την τελευταία στιγμή εξ απροόπτου.

ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Πηγή:http://ecoview.gr

Μοιραστείτε το:

Χρήσιμα και ενδιαφέροντα

Άνοιξη, αλλεργίες και κατοικίδια

Άνοιξη, αλλεργίες και κατοικίδια

Χαμομήλι: καλλιέργεια και ιδιότητες

Χαμομήλι: καλλιέργεια και ιδιότητες

Η καλλωπιστική πιπεριά

Η καλλωπιστική πιπεριά

Συλλογή μανιταριών

Συλλογή μανιταριών

Πως θα επιλέξουμε υγιή φυτά από τα φυτώρια

Πως θα επιλέξουμε υγιή φυτά από τα φυτώρια