Πόσες φορές σας έχουν προσφέρει μια γλάστρα με ένα όμορφο φυτό και δεν ξέρετε πως να το ποτίσετε; Πόσες φορές έχετε αγοράσει μόνοι σας ένα φυτό και έχετε ρωτήσει: "κάθε πότε θέλει πότισμα"; Το πότισμα είναι η κυριότερη φροντίδα των φυτών μας! Γι’ αυτό και το σωστό πότισμα είναι το πρώτο μυστικό για να έχουμε εύρωστα και υγιή φυτά στο μπαλκόνι μας! Τόσο το πολύ όσο και το λίγο νερό μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στα λουλούδια μας, όλους τους μήνες του χρόνου. Κάθε φυτό είναι ένας ξεχωριστός ζωντανός οργανισμός και έχει φυσικές λειτουργίες σαν τους ανθρώπους! Σκεφτείτε λοιπόν.... Εσείς κάθε πότε πίνετε νερό;
Η σωστή απάντηση είναι όταν διψάτε! Έτσι λοιπόν και τα φυτά μας θέλουν νερό μόνο όποτε διψάνε, και μάλιστα έχουν διάφορους τρόπους για να μας το λένε! Πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη δόση και τη συχνότητα του ποτίσματος. Αρχικά το είδος του φυτού. Υπάρχουν φυτά που χρειάζονται μεγάλες ποσότητες νερού, όπως ο πάπυρος, τα μπαμπού, και αρκετά εποχικά φυτά, επειδή έχουν επιφανειακό ριζικό σύστημα. Υπάρχουν άλλα πάλι που οι απαιτήσεις τους σε νερό είναι λιγότερες όπως οι βουκαμβίλιες, οι κάκτοι, τα παχύφυτα (φυτά με σαρκώδη φύλλα) κ.α. Σημαντικό ρόλο παίζει και η ηλικία του φυτού μας και το μέγεθος της γλάστρας μέσα στην οποία το έχουμε. Ένα φυτό μεγάλης ηλικίας, που έχει αναπτύξει πλούσιο ριζικό σύστημα και βρίσκεται για χρόνια στην ίδια γλάστρα, έχει περισσότερες απαιτήσεις σε νερό, γιατί οι ρίζες του έχουν καταλάβει όλο το χώρο και δεν υπάρχει αρκετό χώμα για να συγκρατεί υγρασία, σε σχέση με ένα φυτό που πρόσφατα μεταφυτεύτηκε σε μεγαλύτερη γλάστρα. Επίσης, η ατμοσφαιρική υγρασία καθώς και η θερμοκρασία είναι βασικοί παράγοντες, αφού από αυτούς εξαρτάται η διαπνοή των φυτών μας. Σε περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες, τα φυτά διαπνέουν εντονότερα, με αποτέλεσμα να ζητάνε και συχνότερο πότισμα. Σε αντίθεση με μήνες του χρόνου, όπου η θερμοκρασία είναι αρκετά χαμηλή και τα φυτά μας αναπαύονται. Τέλος η θέση του φυτού και της βεράντας μας είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει το νερό, καθώς ένα φυτό που το χτυπάει ο ήλιος όλη την ημέρα χρειάζεται συχνότερα νερό από ένα άλλο φυτό που βρίσκεται στη σκιά.
Τελικά όμως κάθε πότε ποτίζουμε; Δεν υπάρχει κανόνας σε αυτό. Ο μοναδικός κανόνας είναι ότι κοιτάζουμε τα φυτά μας και ανάλογα πράττουμε. Το χρώμα του χώματος, και η κατάσταση του φυτού μας, σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, μας καθοδηγούν στο πόσο και πότε πρέπει να ρίξουμε νερό στα φυτά μας.
Όταν το φυτό διψάει, το χώμα του έχει ανοιχτό καφέ - ξανθό χρώμα, και τα φύλλα του έχουν γείρει προς τα κάτω. Χρειάζεται αρκετή παρατηρητικότητα και υπομονή, ώστε να μάθουμε τελικά να ποτίζουμε σωστά. Ένας εύκολος τρόπος είναι να βάζουμε το δάκτυλό μας στη γλάστρα και όταν το χώμα είναι στεγνό τότε να ρίχνουμε νερό. Με τον καιρό θα μάθουμε τα φυτά μας και θα ποτίζουμε μόνο αυτά που το χρειάζονται.
EXTRA TIP: Αν κάποια γλάστρα έχει μείνει χωρίς νερό για αρκετές μέρες και το χώμα της έχει ξεραθεί και σκληρύνει, τότε πάρτε μια λεκάνη με νερό και βυθίστε τη γλάστρα μέσα για τουλάχιστον μια ώρα. Στη συνέχεια βγάλτε την από τη λεκάνη, αφήστε τη να στραγγίξει και ρίξτε ακόμα 2-3 φορές νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Την επόμενη μέρα το φυτό θα έχει επανέλθει στην κανονική του εμφάνιση, εφόσον δεν έχει ξεραθεί τελείως!
Το διαβάσαμε στο vita.gr