Τα φυτά ομορφαίνουν τον χώρο μας και μας κάνουν να νοιώθουμε όμορφα. Πρέπει να γνωρίζουμε τα κάτωθι για την φροντίδα τους
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΦΥΤΩΝ
- Εκτίμηση κλιματικών συνθηκών και μικροκλίματος (ιδιαίτερες συνθήκες όπως τα γύρω κτίρια,υγρασί κ.λ.) στην περιοχή που θέλουμε να φυτεύσουμε.
- Απαραίτητη συνεργασία με ειδικό- επαγγελματία έτσι ώστε να καθορισθούν όσο το δυνατόν σαφέστερα οι ανάγκες του χώρου από φυτά.Βασικός παράγοντας η σωστή καθοδήγηση.
- Επιλογή φυτών ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση του χώρου.
- Σωστή επιλογή φυτού ιδανικού για το χώρο(κατάλληλο χρώμα και μέγεθος),έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η καλαισθησία αλλά και η εποχικότητα του χώρου.
Και το κυριότερο? Προθυμία για συντήρηση και ενασχόληση με τα φυτά.
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ( Πότε φυτεύουμε ; )
Η φύτευση των φυτών μπορεί να πραγματοποιηθεί όλο το χρόνο,με εξαιρετέες φυσικά τις περιόδους με ακραίες θερμοκρασίες, όπως τις περιόδους παγετού το χειμώνα και τις περιόδους ξηρασίας το καλοκαίρι. Τα γυμνόριζα φυτά και εκείνα που διαθέτουν μια μπάλα χώματος γύρω τους θα πρέπει να φυτεύονται από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα τέλα Μαρτίου. Αντιθέτως,τα υπόλοιπα φυτά και αυτά σε γλάστρα φυτεύονται όλη τη διάρκεια του χρόνου, ακόμη και τη περίοδο της ανθοφορίας τους.
ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΥΤΩΝ ( Τι φυτά επιλέγουμε ; )
Οι κλιματολογικές συνθήκες,η επάρκεια του νερού αλλά και η διαμόρφωση του χώρου είναι μερικοί από τους λίγους παράγοντες που θα συντελέσουν στην επιλογή φυτών, χωρίς βέβαια να παραλείψουμε και το αισθητικό αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε.
ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΦΥΤΩΝ ( Πώς μπορούμε να τα περιποιούμαστε ; )
Τα φυτά ειναι ζώντες οργανισμοί, και όπως κάθε οργανισμός έτσι και αυτά έχουν τις δικές τους ανάγκες, τις οποίες εμείς θα πρέπει να είμαστε σε θέση να τις αντιλαμβανόμαστε. Σε βασικό επίπεδο, τα φυτά χρειάζονται σωστό πότισμα, κλάδεμα (έτσι ώστε να αεριστούν και να αναπτυχθούν) και σκάλισμα όταν είναι αναγκαίο καθώς και χορήγηση λιπάσματος για να δυναμώσουν (συνήθως η λίπανση ενός φυτού ποικίλλει ανάλογα με το είδος του,την εποχή αλλά και τη δική μας προσδοκία για το αποτέλεσμα).Με τις χρήσιμες συμβουλές του Γεωπόνου μας μπορούμε να προχωρήσουμε και στη χορήγηση φαρμάκων.
ΒΑΣΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΦΥΤΕΥΣΗ
- Αρχικά, αφού αποφασίσουμε το σημείο που θα γίνει η φύτευση, σκάβουμε ένα λάκκο λίγο μεγαλύτερης διαμέτρου από τη μπάλα χώματος ή τη γλάστρα του φυτού.
- Έπειτα, για πιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα συνίσταται η τοποθέτηση φυτοχώματος(τύρφη) ή βελτιωτικού εδάφους στα τοιχώματα του λάκκου.
- Αφαιρούμε τη γλάστρα ή το περίβλημα της μπάλας και τοποθετούμε το φυτό μέσα στο λάκκο.
- Στη συνέχεια γεμίζουμε με χώμα και πιέζουμε απαραιτήτως ελαφρά.
Τέλος, το μόνο που απομένει είναι ένα καλό πότισμα. Σε περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο,όπως στα δένδρα και στα αναρριχώμενα, ίσως χρειαστεί η στήριξη και το δέσιμο του κορμού τους με ένα μαλακό και εύκαμπτο υλικό που θα τα βοηθήσει να αναπτυχθούν.
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΟΤΙΣΜΑ
Η διαδικασία του ποτίσματος δεν έχει μία συγκεκριμένη οδηγία-συμβουλή, καθώς το κάθε φυτό έχει διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις, όσν αφορά το ποτισμά του. Μερικοί παράγοντες που συντελούν στη «διαφορετικότητα» του ποτίσματος είναι οι παρακάτω΄
- Η εποχή και η θερμοκρασία της είναι πρωτεύον παράγοντας. Για παράδειγμα, τις περιόδους όπου υπάρχουν μεγάλες θερμοκρασίες,ξηρασία και δυνατοί άνεμοι τα φυτά χρειάζονται μεγαλες ποσότητες νερού.
- Άλλος ένας παράγοντας που καθορίζει την ανάγκη άρδευσης είναι και το είδος του φυτού. Άλλαφυτά χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες νερού, ενώ άλλα έχουν ανάγκη από πιο συχνό πότισμα.
- Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε το μέγεθος του φυτού και την αναπτυξή του, πράγματα τα οποία συντελούν στη διαμόρφωση του κατάλληλου ποτίσματος.
- Τέλος, η σύσταση του εδάφους καθορίζει και την ανάγκη για νερό. Ένα εδαφικό μίγμα με συστατικά συγκράτησης της υγρασίας δε χρειάζεται τόσο συχνό πότισμα, όσο ένα μίγμα εδάφους που δε συγκρατεί καθόλου νερό και υγρασία.
Με λίγα λόγια η διαδικασία του ποτίσματος χρειάζεται σωστή τεχνική, έτσι ώστε να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την άνθιση του φυτού, αποφεύγοντας βέβαια το αντίθετο αποτέλεσμα που είναι η υπερβολική συσσώρευση νερού και η μαράζωση του.
Το διαβάσαμε στο geoponikokentro.com