
Αν έχετε βαρεθεί να φτιάχνετε τα ρεβιθάκια σας σούπα, κάντε τα όπως στην Κάλυμνο και δεν θα το μετανιώσετε! Ας δούμε συτνταγή για νόστιμα ρεβίθια στο φούρνο με καραμελωμένα κρεμμύδια και δενδρολίβανο.
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα:
-500γρ ρεβίθια ξερά
-3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
-2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδo
-3 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανo
-2-3 μικρές καυτερές πιπεριές ή 1 κ.γ. μπούκοβo
-αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
-Μουλιάστε τα ρεβύθια σε ζεστό νερό με αλάτι για 24 ώρες.
-Την επομένη σουρώστε τα και βάλτε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Γεμίστε τη με φρέσκο νερό και βράστε σε δυνατή φωτιά. Αφαιρέστε τον αφρό που θα δημιουργηθεί. Αφήστε τα ρεβίθια να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν λίγο, περίπου 1 ώρα. Σουρώστε τα και βάλτε τα στην άκρη.
-Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 oC.
-Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα ή τηγάνι (κατά προτίμηση κάτι που να μπαίνει έπειτα στο φούρνο) και τσιγαρίστε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσουν και πάρουν ένα βαθύ χρυσαφένιο χρώμα.
-Αφαιρέστε τα με μια τρυπητή κουτάλα και ρίξτε μέσα στο λάδι το δενδρολίβανο και την καυτερή πιπεριά ή το μπούκοβο. Αφήστε τα να τσιγαριστούν περίπου ένα λεπτό και έπειτα προσθέστε τα ρεβίθια. Ανακατέψτε τα καλά στην κατσαρόλα μέχρι να καλυφθούν με το λάδι (αν σας φαίνονται ξερά προσθέστε λίγο ακόμη ελαιόλαδο) και να ζεσταθούν.
-Απλώστε τα κρεμμύδια πάνω από τα ρεβίθια και βάλτε την κατσαρόλα/ τηγάνι στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά, ξεσκέπαστη, μέχρι να ροδίσουν τα ρεβίθια (αν δεν έχετε κάτι που να μπαίνει από το μάτι στο φούρνο, αδειάστε τα ρεβίθια πρώτα σε ένα πυρέξ).
-Σερβίρετε το πιάτο αυτό ζεστό, ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Πηγή:foodjunkie