Μπριάμ, ένα Ελληνικό παραδοσιακό φαγητό

    Μοιραστείτε το:

Ελληνικό παραδοσιακό φαγητό που γινόταν πάντα στις γεωργικές περιοχές , κυρίως το καλοκαίρι, με ό,τι λαχανικό καλλιεργούσε ο καθένας.
Από τον 19 ο αιώνα και μετά , που έγινε γνωστή  η τομάτα και η πατάτα , έγιναν από τα βασικά υλικά του.
Το φαγητό αυτό ψήνεται στο φούρνο αλλά και στην κατσαρόλα.

Υλικά

  • 3 μέτριες πατάτες

  • 1/2 κιλό μελιτζάνες

  • 1/2 κιλό κολοκύθια

  • 2 χρωματιστές πιπεριές

  • 2 μέτρια κρεμμύδια

  • 2-3 σκελίδες σκόρδο

  • 2-3 τομάτες

  •  

    1 φλυτζάνι ελαιόλαδο

  • 1 κουτ της σούπας ξερό κόλλιανδρο

  • 1 πρέζα ρίγανη

  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό αλατοπίπερο

  • 1/2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη

Παρασκευή

  • Καθαρίζουμε , πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μέτριους κύβους.

  • Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε φέτες 

  • Τρίβουμε ή κόβουμε τις τομάτες κονκασέ.

  • Αν θέλουμε να μαγειρέψουμε στη κατσαρόλα , σωτάρουμε ελαφρά κρεμμύδια και σκόρδο και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά . Τ’ αφήνουμε κι αυτά για λίγο να σωταριστούν και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά , εκτός από τον μαϊντανό.

  • Προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό ή ζωμό λαχανικών και τ’ αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να μαγειρευτούν και να εξατμιστούν τα υγρά του . Λίγο πριν το κατεβάσουμε ρίχνουμε τον μαϊντανό.

  • Εάν θέλουμε να μαγειρέψουμε το μπριάμ στο φούρνο, βάζουμε όλα τα υλικά στο ταψί και τ’ ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε 1/2 φλυτζ, νερό και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το φαγητό . Το ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στους 170 βαθμούς C και κατόπιν το ξεσκεπάζουμε και το αφήνουμε να πάρει χρώμα.

ΤIPS

  • Και στις 2 περιπτώσεις μαγειρέματος μπορούμε να προσθέσουμε προς το  τέλος τυρί φέτα ή τόφου, ανάλογα τις προτιμήσεις μας.

  • Μπορούμε να προσθαφαιρέσουμε ότι λαχανικό μας αρέσει ή έχουμε στο ψυγείο μας.

  • Μια παραλλαγή αυτής της συνταγής είναι να βάλουμε παραπάνω ζωμό ή νερό , να προσθέσουμε 1/2 κιλό ζυμαρικά στα μισά του μαγειρέματος και να τ’ αφήσουμε να γίνουν μαζί με τα λαχανικά.

 

Χρήσιμα και ενδιαφέροντα

Επισκέπτες του χειμώνα στον κήπο μας

Επισκέπτες του χειμώνα στον κήπο μας

Σκυλάκι, το αγαπημένο λουλούδι μικρών και μεγάλων

Σκυλάκι, το αγαπημένο λουλούδι μικρών και μεγάλων

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα