Ελληνικό παραδοσιακό φαγητό που γινόταν πάντα στις γεωργικές περιοχές , κυρίως το καλοκαίρι, με ό,τι λαχανικό καλλιεργούσε ο καθένας.
Από τον 19 ο αιώνα και μετά , που έγινε γνωστή η τομάτα και η πατάτα , έγιναν από τα βασικά υλικά του.
Το φαγητό αυτό ψήνεται στο φούρνο αλλά και στην κατσαρόλα.
Υλικά
-
3 μέτριες πατάτες
-
1/2 κιλό μελιτζάνες
-
1/2 κιλό κολοκύθια
-
2 χρωματιστές πιπεριές
-
2 μέτρια κρεμμύδια
-
2-3 σκελίδες σκόρδο
-
2-3 τομάτες
-
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
-
1 κουτ της σούπας ξερό κόλλιανδρο
-
1 πρέζα ρίγανη
-
1/2 ματσάκι μαϊντανό αλατοπίπερο
-
1/2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
Παρασκευή
-
Καθαρίζουμε , πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μέτριους κύβους.
-
Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε φέτες
-
Τρίβουμε ή κόβουμε τις τομάτες κονκασέ.
-
Αν θέλουμε να μαγειρέψουμε στη κατσαρόλα , σωτάρουμε ελαφρά κρεμμύδια και σκόρδο και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά . Τ’ αφήνουμε κι αυτά για λίγο να σωταριστούν και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά , εκτός από τον μαϊντανό.
-
Προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό ή ζωμό λαχανικών και τ’ αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να μαγειρευτούν και να εξατμιστούν τα υγρά του . Λίγο πριν το κατεβάσουμε ρίχνουμε τον μαϊντανό.
-
Εάν θέλουμε να μαγειρέψουμε το μπριάμ στο φούρνο, βάζουμε όλα τα υλικά στο ταψί και τ’ ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε 1/2 φλυτζ, νερό και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το φαγητό . Το ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στους 170 βαθμούς C και κατόπιν το ξεσκεπάζουμε και το αφήνουμε να πάρει χρώμα.
ΤIPS
-
Και στις 2 περιπτώσεις μαγειρέματος μπορούμε να προσθέσουμε προς το τέλος τυρί φέτα ή τόφου, ανάλογα τις προτιμήσεις μας.
-
Μπορούμε να προσθαφαιρέσουμε ότι λαχανικό μας αρέσει ή έχουμε στο ψυγείο μας.
-
Μια παραλλαγή αυτής της συνταγής είναι να βάλουμε παραπάνω ζωμό ή νερό , να προσθέσουμε 1/2 κιλό ζυμαρικά στα μισά του μαγειρέματος και να τ’ αφήσουμε να γίνουν μαζί με τα λαχανικά.