Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τα ψιλοκόβουμε. Κατόπιν τα βάζουμε σε έναν ταβά* και τα σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε δύο λίτρα νερό στον ταβά μας, και όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Τότε ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά καλά. Μόλις πάρουν μια βράση, λιώνουμε τον τοματοπελτέ και προσθέτουμε, συν το αλάτι και το πιπέρι.
Αδείαζουμε το κριθαράκι σε ένα πυρέξ και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για είκοσι λεπτά,στους 180 βαθμούς.
Υλικά (για 6 μερίδες)
Μισό κιλό μανέστρα (κριθαράκι)
2 κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
200 γραμμάρια λάδι**
Αλάτι
Μαυροπίπερο
**Το φαγητό μπορεί να γίνει και αλάδωτο.
* Ταβάς: κατσαρόλα σαν ταψί, με χερούλια και καπάκι, που χρησιμοποιούν στα περισσότερα μαγειρία (αλλά εκεί συνήθως είναι αλουμινένια, μιας και χρησιμοποιούν γκάζι). Σε πολλά νησιά του Αιγαίου σημαίνει τηγάνι, και σε μερικά από αυτά το πολυχρησιμοποιημένο τηγάνι. Σε μερικές περιοχές της Μακεδονίας σημαίνει μεγάλο ταψί για πίτες. Στην Κύπρο είναι σκεύος μαγειρικής συνήθως πήλινο.
Πηγή: monastiriaka.gr