Νόστιμη χριστουγεννιάτικη σαλάτα με πολλά χρώματα και ευχάριστες γεύσεις.
Υλικά (για 4 άτομα)
-4 πατζάρια, μεσαίο μέγεθος
-1 μαραθόριζα (φινόκιο)
-1 πορτοκάλι
-3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
-2-3 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο
-2 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκάλι
-μισή κούπα τρίμματα από κατσικίσιο τυρί
-λίγο ελαιόλαδο για τη μαραθόριζα
-(προαιρετικά πράσινη σαλάτα)
Εκτέλεση
1. Τυλίγουμε τα πατζάρια σε αλουμινόχαρτο, και τα ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 1 ώρα στους 200 C.
2. Ψιλοκόβουμε τη μαραθόριζα, ανακατεύουμε με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Τα ρίχνουμε στο ταψί με τα πατζάρια για να ψηθούν στα τελευταία 25 λεπτά (του ψησίματος των πατζαριών). Το άρωμα της μαραθόριζας θα πλημμυρίσει την κουζίνα και θα μας ανοίξει την όρεξη.
3. Όταν ψηθούν και κρυώσουν τα πατζάρια τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε στρογγυλές φέτες.
4. Καθαρίζουμε ένα πορτοκάλι βγάζοντας προσεκτικά με ένα μαχαίρι τις φέτες χωρίς την άσπρη μεμβράνη που τις διαχωρίζει. Το πορτοκάλι που απομένει αφού βγάλουμε τις φέτες το στίβουμε με το χέρι μας και το χρησιμοποιούμε για το dressing (1 μεγάλο πορτοκάλι λογικά θα βγάλει 1-2 κουταλιές της σούπας).
5. Για το dressing ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το βαλσάμικο και το χυμό πορτοκαλιού.
6. Στρώνουμε τα πατζάρια σε ένα πιάτο και από πάνω προσθέτουμε την ψημένη μαραθόριζα και τις φέτες πορτοκαλιού. Από πάνω βάζουμε τα τρίμματα κατσικίσιου τυριού και περιχύνουμε με το dressing όλα τα υλικά.
Αν θέλουμε για βάση της σαλάτας προσθέτουμε πρασινάδα, όπως ρόκα ή σπανάκι.
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!