Παραδοσιακή Απεραθίτικη συνταγή "ΤΟ ΡΙΦΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΤΟΥΔΑ". ΡΙΦΙ=ΚΑΤΣΙΚΙ
Υλικά
-Ένα ρίφι 8-9 κιλά. (Για να χωράει στο φούρνο της κουζίνας μας.)
-400γρ.Ρύζι γλασέ.
-Μισό κιλό σταφίδες.
-2 κιλά σεύκλα.
-Μπόλικο Μάραθο. -Ένα ματσάκι Άνιθο.
-Λίγα φρέσκα κρεμμυδάκια (2-3.)
-Ένα κιλό (παλιά, ξερά) κρεμμύδια.
-Πιπέρι, αλάτι, Ρίγανη
-ΜΕΡΑΚΙ και ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ!
Προετοιμασία.
Αφού αφαιρέσουμε από το ρίφι το κεφάλι, τους ατσίνορες και φυσικά τα εντόσθια, το αφήνουμε από την παραμονή το βράδυ κρεμασμένο για να στραγγίσει.
Γέμιση.
-Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα σεύκλα, το μάραθο.
-Τα αλατίζουμε και στύβουμε (με τα χέρια μας) για να φύγουν τα πολλά υγρά.
-Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τον άνιθο και το μάραθο, τα οποία τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα για ελαφρύ τσιγάρισμα με 2 μέτρια ποτήρια του νερού λάδι μέχρι να μαραθούν.
-Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα χορταρικά στην κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να μαλακώσουν.
-Προσθέτουμε το ρύζι και τις σταφίδες με το ανάλογο αλατοπίπερο, αφήνοντας τα για λίγο (5 περίπου λεπτά) συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ελέγχοντας μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό.
-Έφτασε επιτέλους η στιγμή να πιάσουμε το ρίφι μας το οποίο αλείφουμε μέσα-έξω με λάδι και αλατοπίπερο με λίγη ρίγανη.
-Αδειάζουμε στο εσωτερικό του ριφιού τη γέμιση που είναι στην κατσαρόλα.
-Τα πιέζουμε για να χωρέσουν μπόλικα(θα φαγωθούν όλα να είστε βέβαιοι!)
-Ράβουμε καλά το άνοιγμα με μια μεγάλη βελόνα (καπλαντοβελόνα) με κλωστή γερή (τιριπλίκι).
-Αλείφουμε το ταψί με λίγο λάδι και τοποθετούμε το μοσχομυρισμένο ήδη ρίφι μας.
-Αν έχει περισσέψει από την κατσαρόλα γέμιση την αδειάζουμε σε μια άκρη μέσα στο ταψί, το οποίο τοποθετούμε στο φούρνο αφού έχει προθερμαθεί στους 250C.
-Αφού πάρει χρώμα το χαμηλώνουμε στο 180C ελέγχοντας τα υγρά του.
-Το γυρίζουμε ανάποδα -όταν μας φανεί ψημένο από την μια πλευρά-μέχρι να καλοψηθεί και από την άλλη.
Το συνολικό ψήσιμο κατά μέσο όρο διαρκεί 4 ώρες.
Επιχειρήσατε όσοι δεν το συνηθίζεται, θα σας αρέσει!
Είναι η παραδοσιακή Απεραθίτικη συνταγή ¨το ρίφι με τα πάτουδα"όπως συνήθως γίνεται στ'Απεράθου της Νάξου την ημέρα της Λαμπρής. Είναι δοκιμασμένη και όποιος τηρήσει τις οδηγίες- έχει στο αποτέλεσμα 100%επιτυχία
Πηγή: naxosfan.blogspot.com