
Γνωρίζετε το εθιμο της Βασιλοπιτας με το φλουρι;
Οταν επισκοπος της Κεσαρειας στην Καπαδοκια ηταν ο Μεγας Βασιλειος,ξεκινησαν οι διωγμοι των Χριστιανων!
Οι κατοικοι της πολης γαι να την σωσουν,εδωσαν ολα τα χρυσαφικα τους ,ως ανταλλαγμα!
Οταν ομως οι κατακτητες λεηλατουσαν την πολη,ενας χρυσος καβαλαρης ,ο Αγιος Μερκουριος, τους αφανισε και σταματησε την καταστροφη!
Ο Μεγας Βασιλειος, ως επισκοπος επρεπε να επιστρεψει με δικαιο τροπο,στους χριστιανους τα χρυσαφικα τους!
Σκεφτηκε να φτιαξουν μικρα γλυκα ψωμακια και να βαλουν μεσα
απο ενα πολυτιμο αντικειμενο!
Τα γλυκα τα μοιρασε στον κοσμο και κανεις δεν παραπονεθηκε.Ολοι πηραν το μεριδιο τους!
Απο τοτε η Βασιλοπιτα με το φλουρι συμβολιζει,την χαρα, τη δικαιοσυνη και την ηρεμια σε καθε σπιτι!
Ακομη και την προσμονη του <καλου> αφου ο καθενας περιμενει να του πεσει το φλουρι,για να ειναι ο τυχερος της χρονιας!
Γλυκιά βασιλόπιτα: Την κόβουμε τα μεσάνυχτα, στην αλλαγή του χρόνου, για να φέρει γλυκές μέρες... Τη στρέφουμε 3 φορές στο όνομα της Αγίας Τριάδας, τη χαράζουμε σε σχήμα σταυρού, το πρώτο κομμάτι για τον Αι-Βασίλη, το δεύτερο για το Χριστό και την Παναγία, το τρίτο για το σπιτικό μας...
Υλικά:
3 1/2 κούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κούπες ζάχαρη, 1 κούπα μαργαρίνη σοφτ
2/3 κούπας χυμό πορτοκαλιού
4 μεγάλα αυγά
4 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
2/3 κούπας καρυδόψιχα
Σιρόπι: 1 κούπα ζάχαρη, 1 κούπα νερό και φλούδες πορτοκαλιού
Γλάσο: 600 γρ. βανίλια κουταλιού, 1 κουταλάκι ξύσμα
1. Ανακατεύουμε ελαφρά όλα τα υλικά μαζί (την καρυδόψυχα στο τέλος).
Αδειάζουμε σε ταψάκι διαμ. 30 εκ., στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
2. Ψήνουμε σε προθ. φούρνο 180 o C για 1 ώρα.
3. Αφήνουμε να κρυώσει, μπήγουμε το νόμισμα και σιροπιάζουμε.
4. Ζεσταίνουμε ελαφρά τη βανίλια (μαζί με το βάζο στα μικροκύματα για 1΄). Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, ανακατεύουμε και απλώνουμε επάνω στο κέικ.
5. Σερβίρουμε με κεριά (με τον αριθμό της καινούριας χρονιάς) και με βεγγαλικά στικ (sticks sparklers).
Σημ.: Μπορούμε να την φτιάξουμε με λευκή κουβερτούρα και κρέμα γάλακτος
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
Το διαβάσαμε στο me-nu.gr