Χριστουγεννιάτικα ξεροτήγανα, γιατί μια τηγανιά δεν είναι ποτέ αρκετή.
Υλικά:
Για τη ζύμη:
-1 κιλό αλεύρι σκληρό
-1 κρασοπότηρο ρακή
-1 κουταλιά ελαιόλαδο
-1 κουταλιά αλάτι
Για το σιρόπι:
-1 κιλό ζάχαρη
-½ κιλό νερό
-5-6 κ.σ. κανέλα
-½ κρασοπότηρο μέλι
-Λίγο λεμόνι
-Καρύδια, κανέλα και σουσάμι για το πασπάλισμα
-2 λίτρα ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Ξεκινάμε!
-Σε μια λεκάνη βάλε το αλεύρι και άνοιξε μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίξε μέσα τη ρακή, το λάδι, το αλάτι και το νερό.
-Άνοιξε λεπτό φύλλο σε λωρίδα μήκους 1 μέτρου και κόψτο σε 4 μικρότερες.
-Βάλε σε ένα τηγάνι να κάψει το ελαιόλαδo. Στη συνέχεια τύλιξε μια - μια τις λωρίδες στα δάχτυλά σου, ξεκινώντας από τα 2 δάχτυλα, μετά στα 3 και μετά στα 4 μέχρι να τελειώσει η λωρίδα.
-Κόλλησε την άκρη της και ρίξε την στο καυτό ελαιόλαδo. Γύρισε με δύο πιρούνια τους κολλημένους αυτούς κρίκους ώστε να μη χάσουν το στρόγγυλο σχήμα τους.
-Όταν ροδίσει το ξεροτήγανο, βγάλτο και ακούμπησέ το σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί, για να φύγει το ελαιόλαδo και μετά συνέχισε το τηγάνισμα.
-Πάμε τώρα να ετοιμάσουμε το σιρόπι! Βράσε το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλα για 15 λεπτά και στο τέλος πρόσθεσε το μέλι και το λεμόνι.
-Παίρνεις τώρα ένα ένα τα ξεροτήγανα, τα βουτάς στο καυτό σιρόπι και αφού τα βάλεις σε μια πιατέλα τα πασπαλίζεις με τα καρύδια και την κανέλα.
Καλή όρεξη!
Πηγή:http://cookoo.gr