![](https://fytokomia.gr/files/soypies_764195513.jpg)
Η νηστεία τηρείται με αυστηρότητα στη ζωή των μοναστηριών όχι μόνο κατά τη Μεγάλη Σαρακοστή, αλλά κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και καθ΄ όλες τις περιστάσεις που επιτάσσει το τυπικό της Εκκλησίας. Τα τελευταία χρόνια πολλοί καλόγεροι θέλησαν να μοιραστούν με τον υπόλοιπο κόσμο τη μαγειρική τους. Δίνεται συνταγή για σουπιές στιφάδο
Υλικά (για 4 μερίδες):
- ενάμισι κιλό σουπιές καθαρισμένες
- 8 ως 10 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
- 5 με 6 σκελίδες σκόρδο
- 2 ή 3 κουταλιές πελτές
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
- 5 ως 6 φύλλα δάφνης
- μαυροπίπερο σε σπυριά
- κανέλα σε ξύλο
- γαρίφαλο σε καρφάκια
- 300 γραμμάρια λάδι
- αλάτι
Εκτέλεση:
Μπορούμε να τις καθαρίσουμε μόνοι μας, αν δεν φοβόμαστε μήπως μαυρίσουν τα δάχτυλά μας. Αφαιρούμε πρώτα το κόκαλο και τα εντόσθια μαζί με τα μελάνια, τις πλένουμε και τις βράζουμε για σαράντα πέντε λεπτά περίπου. Μπορούμε όμως να τις αγοράσουμε καθαρισμένες από τον ψαρά μας. Επίσης υπάρχουν καταψυγμένες πολύ καθαρές. Όπως και να είναι, θέλουν πρώτα ζεμάτισμα. Κατόπιν τις κόβουμε σε κομμάτια αναλόγως της αρεσκείας μας. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα σοτάρουμε με το λάδι. Ρίχνουμε δυο κουταλιές από το ζουμί, στο οποίο τις βράσαμε, καθώς και όλα τα μυρωδικά και το κρασί. Αφού βράσουν αρκετά επί τριάντα λεπτά περίπου, ρίχνουμε στον ταβά (τη ρηχή κατσαρόλα μας), τις σουπιές και τον πελτέ αραιωμένο, καθώς και το αλάτι (έπειτα από δέκα λεπτά δυνατού βρασμού). Χαμηλώνουμε κατόπιν στο ελάχιστο τη φωτιά και περιμένουμε ώσπου να φύγουν όλα τα ζουμιά.
Δείτε επίσης:
Πατάτες γιαχνί - Σαρακοστιανές γεύσεις από το Άγιο Όρος
Πηγή: www.agioritikovima.gr