Όσπρια
Ρεβίθια σούπα με λεμόνι
Τα ρεβίθια είναι πολύ νόστιμα και ωφέλιμα για τον οργανισμό μας. Είναι και ο καιρός κατάλληλος για να απολαύσουμε ρεβίθια σούπα με λεμονάκι.
Υλικά: (για 6 άτομα)
-2 ½ φλ. (½ κιλό) ρεβίθια,
-1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο,
-2 λεμόνια, ο χυμός,
-6 κουταλιές ελαιόλαδο,
-1 κουταλιά αλεύρι,
-2 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός,
-1 κουταλιά μαγειρική σόδα,
-Αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση:
-Βάζετε τα ρεβίθια σε μια λεκάνη, τα σκεπάζετε με κρύο νερό, ανακατεύετε μέσα τη μαγειρική σόδα και τα αφήνετε να μουλιάσουν. Την επόμενη μέρα, τα στραγγίζετε, τα ξεπλένετε καλά και τα ξαναστραγγίζετε.
-Ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά το λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε μέσα το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτετε τα ρεβίθια, τα ανακατεύετε να ζεσταθούν και να πιάσουν λάδι παντού και ύστερα ρίχνετε στην κατσαρόλα αρκετό νερό που να τα σκεπάζει άνετα. Δυναμώνετε τη φωτιά για να κοχλάσουν, ύστερα τη χαμηλώνετε, σκεπάζετε την κατσαρόλα και τα σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν καλά (σχεδόν να λιώσουν), για 1-1 ½ περίπου ώρα, προσθέτοντας όταν χρειάζεται ακόμα λίγο νερό και προς το τέλος του ψησίματος τα αλατοπιπερώνετε.
-Διαλύετε το αλεύρι στο χυμό λεμονιού και το ρίχνετε στην κατσαρόλα, μαζί με το μαϊντανό. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε τη σούπα να βράσει για 10 λεπτά, μέχρι να γίνει σαν χυλός και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Πηγή:philenews