Η φασολάδα ή φασουλάδα είναι ένα από τα βασικά παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό των Ελλήνων, την εποχή της δικτατορίας Μεταξά.Για την παρασκευή της, εκτός από τα φασόλια, χρησιμοποιείται ακόμη σοταρισμένο κρεμμύδι, πελτές ντομάτας, σέλινο, καρότα, ελαιόλαδο, αλάτι και προαιρετικά πιπεριά. Είναι περισσότερο συνηθισμένη το χειμώνα και συνοδεύεται από ελιές, διάφορα τουρσιά, καπνιστή ρέγγα, ταραμοσαλάτα ή άλλη σαλάτα εποχής.
Η φασολάδα είναι επίσης ένα συνηθισμένο πιάτο και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως την Κύπρο, την Τουρκία, την Αίγυπτο και αλλού.
Στην Ελλάδα την συναντάμε από την αρχαιότητα. Ως φαγητό και θυσία στον θεό Απόλλωνα ήταν βασικό στοιχείο του εθίμου των πυανοψίων (που σήμαινε κυριολεκτικά «ημέρα της φασολάδας») και είχε δώσει το όνομα στον αντίστοιχο μήνα του αττικού ημερολογίου.
Πάμε να δούμε αναλυτικά την συνταγή της.
Υλικά:
- Ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες ντομάτες: 600 γρ.
- Ψιλοκομμένα κρεμμύδια: 2 μέτρια
- Ψιλοκομμένο σέλινο: 4 - 5 κλαδιά
- Ξερό θυμάρι: 1 πρέζα (προαιρετικά)
- Κομμένα ροδέλες καρότα: 4 μέτρια
- Ντοματοπελτέ: 1 κουταλιά κοφτή
- Αλάτι, πιπέρι: όσο σας αρέσει
- Ζάχαρη: 2 πρέζες
- Ελαιόλαδο: 1/2 κούπα
Εκτέλεση:
1. Μουσκεύετε τα φασόλια όλη νύχτα σε μπόλικο νερό. Την επομένη τα στραγγίζετε και τα βάζετε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει τουλάχιστον κατά 3 - 4 δάχτυλα. Προσθέτετε την ντομάτα και τον πελτέ και τα βάζετε στη φωτιά.
2. Αφού βράσουν 10 - 15 λεπτά, προσθέτετε και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλατοπίπερο, ζάχαρη και ελαιόλαδο. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε, ελέγχοντας τακτικά για νερό.
3. 10 λεπτά πριν κατεβάσετε τη φασολάδα από την φωτιά, προσθέτετε το αλατοπίπερο, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο.
4. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό. Ταιριάζει με ελιές, τουρσί, φρυγανισμένο ψωμί και παστά ψαράκια.