Οι φακές φορτίζουν τον οργανισμό με βιταμίνες. Επιπλέον, σε συνδυασμό με το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο τροφοδοτούν με σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες: βιταμίνη Ε, λιγνάνες και φλαβονοειδή, που προφυλάσσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και από διάφορες μορφές καρκίνου. Ενισχύουν απόλυτα το ανοσοποιητικό σύστημα κάτι που αποδεικνύει αναμφίβολα και η πολύ υψηλή απόδοση της συνταγής αυτής σε μονάδες ORAC, που τις έχουμε τόσο πολύ ανάγκη ειδικά το χειμώνα, λόγω των απειλητικών ιών και λοιμώξεων. Η υψηλότατη διατροφική αξία της συνταγής ολοκληρώνεται με το αυξημένο περιεχόμενο σε σύνθετους υδατάνθρακες και ειδικά φυτικές ίνες, που παρέχουν απόλυτη προστασία στο γαστρεντερικό σύστημα!
Χρόνος προετοιμασίας: 5΄ Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα & 10΄
Υλικά για 4 μερίδες
400 γρ. φακές μέτριες ή ψιλές 1 μεγάλο, ξερό κρεμμύδι 1 ντομάτα 3 φύλλα δάφνης Αλάτι και πιπέρι 4 σκελίδες σκόρδο 4κ.σ. ελαιόλαδο 1κ.σ. ρίγανη 120γρ. κρουτόν ολικής αλέσεως
Εκτέλεση
Ρίχνουμε τις φακές σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που να τις σκεπάζει καλά και τις αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε δυνατή φωτιά.
Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν για 30 λεπτά.
Σουρώνουμε τις φακές, πετάμε το νερό που τις βράσαμε, τις ξεπλένουμε με κρύο νερό από τη βρύση και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, με φρέσκο νερό που να τις σκεπάζει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο, τη ντομάτα καθαρισμένη και ψιλοκομμένη, τα φύλλα της δάφνης, αλάτι, πιπέρι, το λάδι και το σκόρδο.
Αφήνουμε τις φακές να πάρουν μία βράση σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά, αλλά να μη λιώσουν. Προσθέτουμε τη ρίγανη, ανακατεύουμε και πετάμε τα φύλλα της δάφνης.
Μοιράζουμε σε ατομικά πιάτα για σούπα ή μπολ και συνοδεύουμε με τα κρουτόν, τα οποία είτε σκορπίζουμε σε κάθε πιάτο είτε προσφέρουμε ξεχωριστά σε μπολ.
Πρόταση μαγειρέματος: Ως γνωστόν οι φακές αποτελούν πηγή σιδήρου. Αν θέλουμε να κρατήσουμε όλο το σίδηρο, δεν αλλάζουμε το νερό, απλά προσθέτουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά μετά από 30΄ σιγανού μαγειρέματος. Προσθέτουμε τριμμένο καρότο, για πιο γλυκιά γεύση και καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.
Το διαβάσαμε στο .life2day.gr