Γίγαντες πλακί στο φούρνο

    Μοιραστείτε το:

Γίγαντες πλακί στο Φούρνο. Αυτό το φαγητό θέλει αρκετή ώρα να γίνει αλλά εάν δεν έχετε τόσο πολύ χρόνο στη διάθεσή σας, το πρώτο στάδιο, μέχρι να βράσουν ή μέχρι να γίνει η σάλτσα, μπορούν να γίνουν από την προηγουμένη. Ψήνονται στο φούρνο με τη σάλτσα και απορροφούν όλη τη νοστημιά της σάλτσας.  Ό,τι περισσέψει θα έχει ακόμη πιο ωραία γεύση την επομένη και σερβίρετέ το σαν μεζεδάκι.

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά. Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα και 30 λεπτό να βράσουν / 1 ώρα και 30 λεπτά στο φούρνο. Μερίδες: 4 - 5

Υλικά:
300 γραμμάρια φασόλια γίγαντες
2 φύλλα δάφνης
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/3 κούπας ελαιόλαδο
6 ώριμες ντομάτες, αποφλοιωμένες και λιωμένες ή 1 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα (500 γραμμάρια)
1 κουταλιά ντοματοπελτέ
1/3 κούπας λευκό ξηρό κρασί (προαιρετικό)
1 κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 -2 κλωναράκια σέλερυ, ψιλοκομμένα
3 μεγάλα καρότα, ψιλοκομμένα
2 κουταλιές φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
1 κουταλιά αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά  μέλι θυμαρίσιο
½ κουταλάκι πιπέρι τσίλι (προαιρετικά)
2 κούπες νερό

Εκτέλεση:
Βάζουμε τα φασόλια από βραδύς να μουσκέψουν.
Τα βάζουμε με φρέσκο νερό να βράσουν.
Τα ξαφρίζουμε, τα σουρώνουμε και τα ξαναβάζουμε να βράσουν με τα φύλλα δάφνης και λίγο αλάτι μέχρι να μαλακώσουν (σχεδόν 1 ώρα και 30 λεπτά).  Στη συνέχεια, τα στραγγίζουμε και πετάμε τα φύλλα δάφνης.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 o C / 400 o F.
Σε σωτέζα ή βαρύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο  και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σέλινο, τα καρότα,  τη φρέσκια ρίγανη και τα φασόλια και τα ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το κρασί, το μέλι, την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και νερό και ανακατεύουμε.  Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το μαϊντανό.
Εάν η σωτέζα μας μπαίνει σε φούρνο, τη σκεπάζουμε με το καπάκι ή τα μεταφέρουμε σε ένα πυρέξ με καπάκι ή τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Τα ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15 – 30 λεπτά ανακατεύοντας μια φορά αφού περάσει 1 ώρα, μέχρι να πιεί τη σάλτσα του το φαγητό και να χυλώσουν.

Καλή σας όρεξη!

 

Πηγή: vassiliki-taperaki.blogspot.gr

Μοιραστείτε το:

Χρήσιμα και ενδιαφέροντα

Επισκέπτες του χειμώνα στον κήπο μας

Επισκέπτες του χειμώνα στον κήπο μας

Σκυλάκι, το αγαπημένο λουλούδι μικρών και μεγάλων

Σκυλάκι, το αγαπημένο λουλούδι μικρών και μεγάλων

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα