Γίγαντες φούρνου

    Μοιραστείτε το:

Παραδοσιακοί Γίγαντες Φούρνου με Δυόσμο. Οι γίγαντες μας φέρνουν στον νου καλοκαίρι, ουζάκι, θάλασσα, με άλλα λόγια Ελλάδα! Αν και τρώγονται πολύ ευχάριστα το καλοκαίρι, δεν θα πρέπει κανείς να τους στερήσει από τον εαυτό του κατά την διάρκεια των υπόλοιπων εποχών. Τα φασόλια γίγαντες, όπως και κάθε όσπριο, είναι καλύτερα όταν είναι τελευταίας εσοδείας κι ακόμα καλύτερα όταν είναι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης δηλαδή, να προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδος όπως την Καστοριά ή τις Πρέσπες.
Για τους λόγους αυτούς, πάντα προσέχουμε την ημερομηνία συσκευασίας αλλά και τον τόπο προέλευσης τους. Για τους παραδοσιακούς γίγαντες φούρνου με δύοσμο θα χρειαστούμε:

Υλικά (για 6 άτομα):
·   1 πακέτο (500 γρ.) φασόλια γίγαντες (Καστοριάς ή Πρεσπών),
·   2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια,
·   2 αλεσμένες ντομάτες,
·   1 κ.σ. πάστα ντομάτας (σε περίπτωση που οι ντομάτες είναι εκτός εποχής),
·   1 πιπεριά, κομμένη στα τέσσερα,
·   αλάτι, πιπέρι,
·   1 κ.γλ. ζάχαρη,
·   1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος,
·   1 κ.σ. αποξηραμένο δυόσμο,
·   1 φλ. ελαιόλαδο.

Οδηγίες παρασκευής:
Μουσκεύω από το βράδυ τα φασόλια γίγαντες.
Τα πρωί βράζω τους γίγαντες σε καθαρό νερό μέχρι να μαλακώσουν. Δεν προσθέτω απολύτως τίποτα, όπως π.χ. αλάτι ή χυμό ντομάτας, διότι θα επιβραδυνθεί ο χρόνος ψησίματος τους.
Μετά από 1,5 ώρα περίπου, οι γίγαντες είναι έτοιμοι. Οι γίγαντες πρέπει να είναι ψημένοι αλλά όχι λιωμένοι (θα πρέπει δηλαδή, το κάθε φασόλι να έχει παραμείνει ολόκληρο). Τους στραγγίζω και τους τοποθετώ στο pyrex με την ντομάτα, την πάστα ντομάτας, το κρεμμύδι, την πιπεριά, την μισή ποσότητα άνηθου (την άλλη μισή την φυλάω για το τέλος), τον δυόσμο, το αλατοπίπερο, την ζάχαρη και το ελαιόλαδο.

Τοποθετώ στον φούρνο για περίπου 60’ περίπου, ωσότου το φαγητό πιεί τα περίσσια υγρά του. Όταν πια οι γίγαντες είναι έτοιμοι, χωρίς πολλά ζουμιά δηλαδή, προσθέτω και τον υπόλοιπο άνηθο και φουρνίζω στο γκριλ για 30’ προκειμένου να ροδίσουν από πάνω, δίχως όμως να στεγνώσουν. Αν παρ’ όλα αυτά οι γίγαντες χάσουν το ζουμί τους, μπορώ να προσθέσω, (ακόμα κι αργότερα που θα έχουν κρυώσει!), λίγο βραστό νερό από τον βραστήρα. Αυτό το μυστικό δίνει, ανά πάσα στιγμή, λύση στην (οποιαδήποτε) παχύρευστη ή λιγοστή σάλτσα.
Σερβίρω τα φασόλια γίγαντες χλιαρά από τον φούρνο μόλις λίγο κρυώσουν ή δροσερά σαν σαλάτα από το ψυγείο την επομένη.


Καλό μας καλοκαίρι!

 

Πηγή:dailycious.gr

Μοιραστείτε το:

Χρήσιμα και ενδιαφέροντα

Επισκέπτες του χειμώνα στον κήπο μας

Επισκέπτες του χειμώνα στον κήπο μας

Σκυλάκι, το αγαπημένο λουλούδι μικρών και μεγάλων

Σκυλάκι, το αγαπημένο λουλούδι μικρών και μεγάλων

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα