Τα Περέκ (συνταγή από τον Πόντο), μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους και διατηρούνται σε δροσερό μέρος για 1 περίπου χρόνο.
Υλικά (Για 6 άτομα)
-1 κιλό αλεύρι
-600 γραμ. νερό
-10 γραμ. αλάτι
Εκτέλεση Συνταγής
-Οι πίτες περέκ παρασκευάζονται σε διαδοχικά στάδια. Αρχικά, πρέπει να παρασκευαστεί η ζύμη. Έτσι, σε μια λεκάνη, βάζουμε το αλάτι, το αλεύρι και το νερό ανακατεύουμε και σιγά-σιγά ζυμώνουμε, μέχρι να πετύχουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι.
-Έπειτα, αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί σκεπάζοντάς το με ολοκάθαρο βαμβακερό ύφασμα για 1 ώρα περίπου.
-Στη συνέχεια, χωρίζουμε το ζυμάρι σε μικρά μπαλάκια, μετρώντας με το «κούντ» (ζυγαριά) 60 γραμ. κάθε κομμάτι.
-Αμέσως μετά ανοίγουμε το περέκ σε αλευρωμένο τραπέζι με την βοήθεια ενός πλάστη. Για να μην κολλάει το φύλλο πάνω στο πλάστη πασπαλίζουμε με αλεύρι, όσο χρειαστεί.
-Στο επόμενο στάδιο ψήνουμε τα φύλλα Περέκ στο τζάκι, ή στο φούρνο, προσεχτικά και από τις δύο μεριές.
Τα περέκ τρώγονται σκέτα αλλά και με διάφορα υλικά για γέμιση.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ
Πηγή:.toarkoudi.gr