Πως φτιάχνουμε μια νόστιμη μελιτζανόπιτα

    Μοιραστείτε το:

Η μελιτζάνα από τα αγαπημένα μας.... κάποιοι την κατατάσσουν στα φρούτα.... το λατινικό της όνομα είναι melongena και το πρώτο συνθετικό melon μας προδιαθέτει προς φρούτο. Όπως και να έχει όμως, φρούτο ή λαχανικό, εμείς την τρώμε με όσους τρόπους μπορούμε!!!!!!!! Και όπως πάει ο καιρός, ο κήπος βγάζει ακόμα μελιτζάνες!!!!!!!!! Από αυτές λοιπόν έγινε και η πίτα αυτή. Απλή και εύκολη!!!!


Υλικά για τη ζύμη
•    ½ κιλό αλεύρι
•    1 κουτ. γλυκού αλάτι
•    2 κουτ. σούπας λάδι
•    1 κουτ. σούπας ξίδι
•    χλιαρό νερό
•    σουσάμι για το πασπάλισμα.

Υλικά για την γέμιση
•    4 μελιτζάνες φλάσκες
•    3 ντομάτες ώριμες
•    2 κούπες τυρί Φέτα τριμμένη
•    ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    Λίγα φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου
•    3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
•    αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, 1 κούπα καρυδόψιχα

Εκτέλεση
•   Ψήνουμε τις μελιτζάνες για μία ώρα στους 180 C, στο φούρνο ή στη σχάρα. Αφού κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους.

•    Προσθέτουμε τις ντομάτες κομμένες σε κύβους και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.

Οδηγίες
Σε μια λεκάνη αναμειγνύουμε τα υλικά για το φύλλο και τα ζυμώνουμε πολύ καλά, έως ότου έχουμε μια εύπλαστη  και ελαστική ζύμη Τη χωρίζουμε σε δύο μέρη. Ανοίγουμε με τον πλάστη το πρώτο φύλλο και το απλώνουμε στο ταψί, φροντίζοντας να καλύπτει και τα πλαϊνά του. Αδειάζουμε μέσα στο φύλλο τη γέμιση και τη στρώνουμε με ένα κουτάλι. Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο και καλύπτουμε την πίτα.

Με τον πλάστη πατάμε τα δύο φύλλα στην περιφέρεια του ταψιού να ενωθούν και να κοπεί ότι περισσεύει.

Βουτάμε τα δάχτυλά μας σε νερό και σπρώχνουμε τα φύλλα περιφερειακά προς τα κάτω, ώστε να σχηματισθεί ένας λεπτός κόθρος και να κλείσει καλά η γέμιση της πίτας.

Με ένα πινέλο αλείφουμε με λάδι το τελευταίο φύλλο, πασπαλίζουμε με το σουσάμι, βάζουμε περιμετρικά γύρω - γύρω στο φύλλο μερικά κομμάτια καρυδόψιχας, χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνουμε στους 170 C για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο, έως ότου ροδίσει και ξεχωρίσει από τα τοιχώματα του ταψιού. Πριν την κόψουμε, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να σταθεροποιηθεί η γέμιση.

 

Πηγή: Βασισμένο σε άρθρο του sintagoulis

Μοιραστείτε το:

Χρήσιμα και ενδιαφέροντα

Άνοιξη, αλλεργίες και κατοικίδια

Άνοιξη, αλλεργίες και κατοικίδια

Χαμομήλι: καλλιέργεια και ιδιότητες

Χαμομήλι: καλλιέργεια και ιδιότητες

Η καλλωπιστική πιπεριά

Η καλλωπιστική πιπεριά

Συλλογή μανιταριών

Συλλογή μανιταριών

Πως θα επιλέξουμε υγιή φυτά από τα φυτώρια

Πως θα επιλέξουμε υγιή φυτά από τα φυτώρια