Πατέ με κοτόπουλο, μανιτάρια, χόρτα και φρέσκο κάρδαμο

    Μοιραστείτε το:

Νόστιμο ορεκτικό ή κύριο πιάτο με λίγες θερμίδες. Κόψτε κάθε φόρμα σε 12 φέτες. Η κάθε φέτα έχει περίπου 95 θερμίδες. Συνοδέψτε με πράσινη σαλάτα και φρυγανισμένο ψωμί, κατά προτίμηση ολικής άλεσης.

Υλικά. Για 10-12 άτομα (2 μακριές φόρμες)
-3 κουταλιές ελαιόλαδο
-1 φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-300 γραμμ. μανιτάρια κομμένα σε μικρά κομμάτια (δείτε σημείωση)
-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
-1 μάτσο φύλλα σέσκουλα ή σπανάκι καθαρισμένα (περίπου 1/2 κιλό), κομμένα σε λουρίδες 2 εκ. περίπου
-1 1/4 κιλά φιλέτο στήθος ή μπούτι κότας, χωρίς πέτσες, λειωμένο στο μπλέντερ για να πάρετε κιμά
-1/4 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
-1/4 φλιτζάνι φύλλα κάρδαμο ψιλοκομμένα, και επιπλέον αν θέλετε για το σερβίρισμα
-1 ολόκληρο αβγό και 2 ασπράδια, ελαφρά χτυπημένα μαζί
-1/2 φλιτζάνι ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί ολικής ή 8άσπορο
-3 κουταλιές σούπας κάππαρη, στραγγισμένη και ψιλοκομμένη ή λειωμένη στο μπλέντερ
-4 χοντρές φέτες καπνιστό φιλέτο γαλοπούλα κομμένες σε μικρά κυβάκια
-Αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
-Βάλτε 1 κουταλιά λάδι σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά, ανακατώνοντας. Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα βάλτε και τα μανιτάρια στο τηγάνι και σοτάρετε 7-8 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν οι χυμοί τους και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Βάλτε το σκόρδο και γυρίστε 1-2 φορές. Προσθέστε και τα σέσκουλα ή σπανάκι στο τηγάνι και σοτάρετε ανακατώνοντας, μέχρι να μαραθούν.
-Κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε το μίγμα να κρυώσει.
Σε γαβάθα ανακατώστε το κρύο μίγμα με τα σέσκουλα, τον κιμά του κοτόπουλου, τον άνηθο, το κάρδαμο, τα αβγά, τα ψίχουλα, την κάππαρη, την καπνιστή γαλοπούλα, λίγο αλάτι και μπόλικο πιπέρι.
-Τηγανίστε 1 κουτ. γλυκού από το μίγμα και δοκιμάστε για να διορθώσετε τη γεύση.
-Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
-Αλείψτε καλά με λάδι 2 μακρουλές φόρμες (μήκους 30 εκ. περίπου, κατά προτίμηση με αντικολλητική επίστρωση) και βάλτε το μισό από το μίγμα στην καθεμιά. Σκεπάστε με διπλό αλουμινόχαρτο και ψήστε για 30 λεπτά. Χαμηλώστε το φούρνο στους 160 βαθμούς και ψήστε άλλα 15 λεπτά. -Βγαλτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε να ψήνετε ακόμα 20-30 λεπτά, να ροδίσει από πάνω το πατέ.
-Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε να κρυώσει τελείως το πατέ. Βάλτε το στο ψυγείο να μείνει τουλάχιστον μια νύχτα, προτού να το κόψετε για να το σερβίρετε, στολίζοντας με κλωνάρια κάρδαμο.

Σημείωση: Αν θέλετε, προσθέστε μια χούφτα ξερά άγρια μανιτάρια πορτσίνι που θα τα μουσκέψετε για 20 λεπτά σε λίγο ζεστό νερό. Ψιλοκόψτε τα και βάλτε τα μαζί με το νερό όπου μούσκεψαν στο τηγάνι με τα άλλα μανιτάρια.

Πηγή:www.protagon.gr

Μοιραστείτε το:

Χρήσιμα και ενδιαφέροντα

Επισκέπτες του χειμώνα στον κήπο μας

Επισκέπτες του χειμώνα στον κήπο μας

Σκυλάκι, το αγαπημένο λουλούδι μικρών και μεγάλων

Σκυλάκι, το αγαπημένο λουλούδι μικρών και μεγάλων

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα