Φρούτων και λαχανικών
Κυπριακή κουζίνα: Σαλάτα "Κύπρος"
Δροσερή και θρεπτική η σαλάτα "Κύπρος"
Υλικά:
-1 Δέσμη μαρούλι
-45-47 αμύγδαλα
-3 φέτες χαλούμι
-1 μπανάνα
-3-4 ακτινίδια (προαιρετικά)
-4-5 ελιές μαύρες
-6-7 ρόγες σταφύλι
-Μισή ντομάτα
-1 πορτοκάλι
-1 λεμόνι
-Λίγο τριμμένο καρότο
-Ρίγανη
-Φρυγανιά κοπανισμένη
-Αλάτι
-Ελαιόλαδο
-1 τριαντάφυλλο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
-Κόβουμε τα φύλλα από τα μαρούλια, τα πλένουμε καλά και τα στραγγίζουμε.
-Ψιλοκόβουμε το μαρούλι και το βάζουμε στην βάση μιας μακρόστενης πιατέλας.
-Το πατάμε καλά με λαδόκολλα για να στρώσει και να είναι λεία η επιφάνεια.
-Παίρνουμε τα αμύγδαλα και σχηματίζουμε το σχήμα της Κύπρου.
-Τοποθετούμε δύο τριγωνικές φέτες από χαλούμι.
-Ρίχνουμε κατά τόπους φρυγανιά κοπανισμένη και ρίγανη και βάζουμε λίγο τριμμένο καρότο.
-Βάζουμε ψιλοκομμένη ντομάτα, μικρές φετούλες από μπανάνα, ρόγες από μαύρο σταφύλι και ελιές μαύρες.
-Κόβουμε το πορτοκάλι και στύβουμε τον χυμό από το μισό πορτοκάλι μέσα στην σαλάτα.
-Επίσης ρίχνουμε λίγο χυμό λεμόνι.
-Προαιρετικά μπορούμε να λιώσουμε 3-4 ακτινίδια και να καλύψουμε την εξωτερική πλευρά της σαλάτας καθώς και μερικά σημεία στο εσωτερικό και να διακοσμήσουμε με αληθινό τριαντάφυλλο την σαλάτα μας το οποίο όμως αφαιρούμε όταν θα την φάμε.
-Τέλος ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
-Το αλάτι το βάζουμε όταν θέλουμε να φάμε την σαλάτα.