Αποξηραμένα φρούτα. Φτιάξτε τα δικά σας snacks στο σπίτι
Η ξήρανση ή αφυδάτωση των τροφών είναι μια διαδικασία όπου αφαιρείται η υγρασία από αυτές. Η αφυδάτωση παρατείνει το χρόνο ζωής των φρούτων.
Επιλέξτε άψογα και υγιή ώριμα φρούτα για την ξήρανση. Υπερώριμα, άγουρα ή κτυπημένα φρούτα δεν θα σας δώσουν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Οι χρόνοι ξήρανσης ποικίλλουν ανάλογα με την υγρασία και το είδος των τροφίμων που υποβάλλονται σε επεξεργασία. Ενώ τ΄αποξηραμένα φρούτα είναι ένα υγιές πρόχειρο φαγητό, που συχνά χρησιμοποιείται ως πρόχειρο και εύκολο φαγητό στις εξορμήσεις μας στην εξοχή και στο κάμπινγκ, έχει περισσότερες θερμίδες για τις ίδιες ποσότητες από φρέσκα φρούτα του ίδιου τύπου.
Βήμα 1: Ξεπλύνετε τα φρούτα σε κρύο νερό και στεγνώστε τα με λίγο χαρτί κουζίνας.
Βήμα 2: Αφαιρέστε τις φλούδες, τα κοτσάνια των φρούτων και τους σπόρων με ένα μαχαιράκι.
Βήμα 3: Αφαιρέστε κάθε μέρος των φρούτων που είναι κτυπημένο ή έχει αλλοιωθεί.
Βήμα 4: Κόψτε τα φρούτα σε ομοιόμορφα κομμάτια και πάχος περίπου 3 έως 6 χιλιοστά.
Βήμα 5: Βυθίστε τα κομμάτια για τρία έως πέντε λεπτά σε ασκορβικό οξύ. Χρησιμοποιήστε το χυμό λεμονιού, το χυμό πορτοκαλιού, χυμό ανανά ή χυμό σταφυλιού, αν θέλετε στην θέση του ασκορβικού οξέος. Αυτό βοηθά στην αποφυγή του μαυρίσματος των φρούτων και βοηθά στην καταστροφή των βακτηρίων κατά τη διάρκεια της ξήρανσης. Σε φρούτα ήδη υψηλής περιεκτικότητας σε ασκορβικό οξύ (όπως ο ανανάς) δεν θα χρειαστείτε αυτό το βήμα.
Βήμα 6: Βάλτε τα κομμάτια σε ένα δίσκο με τρόπο τέτοιο ώστε να μην επικαλύπτει κανένα κάποιο άλλο ή κάποια άκρη του.
Εάν χρησιμοποιείτε ένα αποξηραντή τροφίμων, χρησιμοποιήστε τους δίσκους που συνοδεύουν τη συσκευή.
Βήμα 7: Βάλτε το φούρνο στους 60 βαθμούς Κελσίου, εάν χρησιμοποιείτε ένα φούρνο ή ενεργοποιήστε τον αποξηραντή τροφίμων σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Τα φρούτα μπορούν επίσης να αποξηρανθούν στον ήλιο, αλλά αυτό απαιτεί σταθερά τουλάχιστον θερμοκρασία 30 βαθμών Κελσίου ή υψηλότερη, σε συνθήκες χαμηλής υγρασίας και φυσικά επαρκή έλεγχο των εντόμων.
Βήμα 8: Τοποθετήστε τον δίσκο στον αποξηραντή (σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή) ή το φούρνο.
Βήμα 9: Αφήστε τα φρούτα στο φούρνο ή αποξηραντή μέχρι τα φρούτα να γίνουν εύκαμπτα και δερματώδη. Μπορεί να χρειαστούν 6 έως 36 ώρες, ανάλογα με τον τύπο των φρούτων και την υγρασία.
Βήμα 10: Μετακινείτε τους δίσκους μέσα στον φούρνο συχνά και ανά κάποιες ώρες (ανά 3 ώρες είναι ικανοποιητικά) αναποδογυρίστε και τα κομμάτια των φρούτων
Συμβουλές και προειδοποιήσεις
Ξήρανση των τροφίμων στο φούρνο θα διαρκέσει δύο έως τρεις φορές περισσότερο από ό, τι σε ένα αποξηραντή τροφίμων.
Τι θα χρειαστείτε
-
Μαχαίρι
-
Χαρτί κουζίνας
-
Ασκορβικό οξύ
-
Δίσκους αποξηραντή
-
Αποξηραντή τροφίμων ή φούρνο
Διαβάστε επίσης: Αποξηραμένα φρούτα: πολύτιμα για την υγεία μας