Φρούτων και ξηρών καρπών
Τυρόγλυκο με πικάντικη σάλτσα μελιού και φρούτων
Υλικά
½ κιλό γλυκό μαλακό τυρί (ρικότα ή ανθότυρο)
300ml κρέμα γάλακτος 35-40% λιπαρά
5 κρόκους αβγών
110γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και τριμμένα
100γρ. ζάχαρη
Για τη σάλτσα
1 μέτριο μήλο καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια
1 μέτριο αχλάδι καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια
½ φλιτζάνι του τσαγιού αποξηραμένα βερίκοκα ψιλοκομμένα
10 δαμάσκηνα αποξηραμένα, κομμένα στα δύο
6 κουταλιές της σούπας μέλι
2 κουταλιές της σούπας γλυκό κρασί (μοσχάτο Σάμου ή μαυροδάφνη)
2 ξυλαράκια κανέλας
2 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο1 μικρή πρέζα μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC. Αναμιγνύουμε το τυρί με την κρέμα γάλακτος, τους κρόκους των αβγών, τα αμύγδαλα και τη ζάχαρη. Αδειάζουμε σε μια φαρδιά και ρηχή φόρμα την οποία έχουμε «ντύσει» με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 50 περίπου λεπτά. Αφήνουμε το γλυκό να παγώσει για 24 ώρες στο ψυγείο. Ρίχνουμε τα φρούτα σε ένα αντικολλητικό βαθύ τηγάνι μαζί με το μέλι και το κρασί. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και σιγοβράζουμε για 10 περίπου λεπτά. Σερβίρουμε το γλυκό κομμένο σε τρίγωνα κομμάτια περιχυμένο με μια κουταλιά από τη σάλτσα των φρούτων.
Χρόνος προετοιμασίας
10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος
1 ώρα περίπου
Προτεινόμενα κρασιά
Ημίγλυκός Ερυθρός
Πηγή: www.ab.gr