Όσο κι αν μεγαλώσουμε, τα κλασικά cookies δε θα σταματήσουν ποτέ να είναι ένα από τα αγαπημένα μας γλυκά/σνακ. Ας δούμε μερικές νόστιμες συνταγές για cookies:
Βασική συνταγή:
Υλικά:
-2/3 φλιτζανιού βούτυρο
-1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
-1/2 φλιτζάνι τσαγιού μαύρη ζάχαρη
-1 αυγό
-1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
-1 1/2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι κοσκινισμένο
-1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
-1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
-170 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
Εκτέλεση:
Αφήστε την κουβερτούρα στο χώρο της κουζίνας να μαλακώσει, όχι να λιώσει! Κόψτε την με τη βοήθεια ενός μαχαιριού σε κομματάκια. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190ο C. Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο, τα δύο είδη ζάχαρης, το αυγό και τη βανίλια, μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μίγμα. Κοσκινίστε το αλεύρι και αναμείξτε όλα τα στέρεα υλικά μαζί. Ρίξτε το μίγμα του αλευριού στο μίγμα βουτύρου και αναμείξτε καλά. Προσθέστε και τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατέψτε. Βάλτε σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ρίξτε στρογγυλές κουταλίτσες από το μίγμα σε απόσταση πέντε περίπου εκατοστών το ένα από το άλλο. Ψήστε τα για 8 περίπου λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν ελαφρύ χρωματισμό.
Με πορτοκάλι:
Αυθεντική αμερικάνικη συνταγή για απίστευτα μαλακά cookies!!
Υλικά:
-2 ½ κούπες αλεύρι
-½ κούπα βούτυρο
-½ κούπα μαργαρίνη
-1 κούπα καστανή ζάχαρη (light brown)
-½ ζάχαρη κανονική
-2 αυγά
-1 κουταλάκι σόδα
-½ κουταλάκι αλάτι
-1 ½ κουταλάκι βανίλια (2 βανίλιες)
-2 κούπες κουβερτούρα σε κομματάκια
-1 κούπα καρύδια χονδροκομμένα
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε αλεύρι, σόδα και αλάτι. Σε άλλο μπώλ χτυπάμε βούτυρο και μαργαρίνη για 30 δευτερόλεπτα, προσθέτουμε τα 2 είδη ζάχαρης και χτυπάμε να γίνει αφράτο. Προσθέτουμε τα αυγά και τη βανίλια και χτυπάμε καλά. Ρίχνουμε το ανακατεμένο αλεύρι και τέλος τη σοκολάτα και τα καρύδια ανακατεύοντας με το χέρι.
Με ένα κουταλάκι παίρνουμε το μείγμα και το βάζουμε σε αβουτύρωτο ταψί σε απόσταση 2 ½ με 3 πόντους και τα ψήνουμε στους 180ο για 8 με 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Λίγα μυστικά ακόμα:
Προσοχή στο ψήσιμο να μην ψηθούν υπερβολικά. Είναι έτοιμα όταν ροδίσουν ελαφρά και είναι ακόμα μαλακά οπότε τα βγάζουμε με σπάτουλα. Διατηρούνται άψογα για πολλές μέρες σε σιδερένιο κουτί για μπισκότα
Με πραλίνα φουντουκιού:
Tα cookies αυτά θρυμματίζονται στο στόμα, αφήνοντας μιαν υπέροχη σοκολατένια γεύση, την αγαπημένη γεύση της πραλίνας φουντουκιού. Η διαδικασία παρασκευής τους είναι ίσως λίγο ιδιόρρυθμη, αλλά πιστέψτε με καθόλου δύσκολη, απλά λίγο χρονοβόρα όσον αφορά τους χρόνους αναμονής. Ο χρόνος που περιμένουμε για να τα απολαύσουμε, μας αποζημιώνει τελικά και με το παραπάνω.
Πάμε να δούμε πως τα φτιάχνουμε.
Θα χρειαστούμε:
-320 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-90 γρ. ζάχαρη
-125 γρ. βούτυρο
-1 κρόκο αυγού
-1 βανίλια άρωμα
-ελάχιστο αλάτι (στην μύτη του κουταλιού)
-3-4 γεμάτες κουταλιές πραλίνας φουντουκιού
Εκτέλεση:
-Χτυπάμε σε ένα μπολ το βούτυρο με την ζάχαρη.
-Προσθέτουμε τον κρόκο, την βανίλια και ελάχιστο αλάτι, και ξαναχτυπάμε.
-Τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
-Το μείγμα μας είναι πολύ μαλακό.
-Το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα το λιγότερο.
-Στρώνουμε στον πάγκο εργασίας μας χαρτί ψησίματος.
-Το πασπαλίζουμε πολύ καλά με αλεύρι.
-Αδειάζουμε πάνω στο αλεύρι το μείγμα μας, το οποίο εν τω μεταξύ έχει σφίξει αρκετά, αλλά εξακολουθεί να είναι μαλακό.
-Το απλώνουμε ελαφρά πιέζοντας το με τα χέρια μας και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με αλεύρι.
-Απλώνουμε πάνω του ένα δεύτερο χαρτί ψησίματος.
-Με έναν μικρό πλάστη, ανοίγουμε την ζύμη ανάμεσα στα δύο φύλλα σε ορθογώνιο σχήμα, με όχι πολύ λεπτό πάχος.
-Αφαιρούμε προσεκτικά το πάνω χαρτί ψησίματος.
-Απλώνουμε στην επιφάνεια της ζύμης την nutella, φροντίζοντας να καλύψουμε όλη σχεδόν την επιφάνεια, αφήνοντας ένα περιθώριο στα δύο μακριά άκρα.
-Με την βοήθεια του κάτω χαρτιού ψησίματος, τυλίγουμε την ζύμη σε ρολό, κλείνοντας μέσα της την nutella.
-Βάζουμε το ρολό στο ψυγείο για 45 λεπτά, τυλιγμένο στο χαρτί ψησίματος.
-Κατόπιν ανοίγουμε το χαρτί, και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε δίσκους πάχους 1 δαχτύλου περίπου.
-Τους τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου, σε κάποια απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν, και τους πατάμε ελάχιστα με την παλάμη μας, να πλατύνουν λίγο.
-Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για 10 λεπτά.
-Κατόπιν τοποθετούμε τα cookies σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως.
Τα φυλάμε σκεπασμένα σε κουτί μπισκότων.
Αλμυρά cookies με μυρωδικά και τυρί τσένταρ
Τα coockies δεν είναι μόνο γλυκά, αλλά τα απολαμβάνουμε και αλμυρά.
Τι θα χρειαστούμε:
-170 γρ. βούτυρο
-170 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο
-1 αυγό χτυπημένο
-300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-½ κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι
-½ κουτ. σούπας μουστάρδα σε σκόνη
-1 πρέζα πάπρικα (γλυκιά ή καυτερή)
-1 πρέζα τριμμένο θυμάρι
-1 κουτ. γλυκού ξερό σχοινόπρασσο ή εστραγκόν
Εκτέλεση:
-Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C. Ανακατεύουμε το βούτυρο με το τριμμένο τσένταρ και τα χτυπημένα αυγά έως ότου ομογενοποιηθούν. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με τη μουστάρδα, την πάπρικα, το αλάτι και τα μυρωδικά και το συμπληρώνουμε στο μίγμα του βούτυρου και τσένταρ.
-Ζυμώνουμε, πλάθουμε ένα μπαστούνι σε μέγεθος πούρου και το κόβουμε σε φέτες πάχους 1 εκ. Τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί τις φέτες πατώντας τις ελαφρά για να σχηματιστούν τα cookies και τα βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά, έως ότου κρυώσουν και σταθεροποιηθούν.
Τα ψήνουμε για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
Πηγή: sintagespareas , syntageskardias , in2life.gr και trome