Σοκολατόψωμο με σταφίδες

    Μοιραστείτε το:

Έχετε δοκιμάσει σοκολατόψωμο με σταφίδες; Πάρα πολύ νόστιμο!

Υλικά (για μια μεγάλη φραντζόλα)
-200 γραμμ. (1⅓ φλιτζ.) κορινθιακές σταφίδες
-80 γραμμ. (⅔ φλιτζ.) σοκολάτα γάλακτος ή υγείας, σε κομματάκια
-330 γραμμ. (2⅔ φλιτζ.) σκληρό άσπρο αλεύρι ή αλεύρι για ψωμί
-8 γραμμ. (1½ κ.γ.) αλάτι
-20 γραμμ. (2½ κ.σ.) σκόνη κακάο
-170 γραμμ. (⅔ φλιτζ.) άσπρο προζύμι
-250 γραμμ. (1 φλιτζ.) χλιαρό νερό

Εκτέλεση
1. Ανακατεύετε τις κορινθιακές σταφίδες και τη σοκολάτα σε μπολ και τα αφήνετε κατά μέρος.
2. Ανακατεύετε το αλεύρι, το αλάτι και τη σκόνη κακάο σε (μικρότερο) μπολ. Αυτό είναι το ξηρό μείγμα.
3. Σε (μεγαλύτερο) μπολ, αναμειγνύετε το προζύμι και το νερό. Αυτό είναι το υγρό μείγμα.
4. Προσθέτετε το ξηρό μείγμα και το μείγμα σοκολάτας στο υγρό μείγμα. Αναμειγνύετε μέχρι να ενσωματωθούν.
5. Σκεπάζετε με το μπολ όπου είχατε ετοιμάσει το ξηρό μείγμα και το αφήνετε κατά μέρος για 10'.
6. Μετά από 10', αφήνοντας την ζύμη στο μπολ, τραβάτε τη ζύμη από την άκρη και τη ζουλάτε στο κέντρο. Περιστρέφετε το μπολ λίγο και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με άλλη άκρη της ζύμης. Επαναλαμβάνετε άλλες 8 φορές. Όλη η διαδικασία πρέπει να διαρκέσει περίπου 10'' και η ζύμη θα αρχίσει να αντιστέκεται.
7. Ξανασκεπάζετε το μπολ και το αφήνετε κατά μέρος για 10'.
8. Επαναλαμβάνετε τα Βήματα 6 και 7 δύο φορές, μετά ξανά το Βήμα 6. Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα.
9. Όταν η ζύμη έχει διπλασιαστεί σε όγκο, τη χτυπάτε με τις γροθιές για να ελευθερώσετε τον αέρα.
10. Αλευρώνετε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας. Τοποθετείτε την μπάλα ζύμης στην αλευρωμένη επιφάνεια.
11. Χωρίζετε τη ζύμη σε 2 ίσα κομμάτια και τα πλάθετε σε μπάλες.
12. Αλευρώνετε το καλάθι. Τοποθετείτε μέσα τις 2 μπάλες ζύμης σφιχτά τη μία δίπλα στην άλλη.
13. Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο. Αυτό θα χρειαστεί 3 με 6 ώρες.
14. Περίπου 20' πριν από το ψήσιμο, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 240° C. Τοποθετείτε ένα ταψί στον πάτο του φούρνου για να ζεσταθεί. Γεμίζετε ένα φλιτζάνι με νερό και το αφήνετε κατά μέρος.
15. Όταν η ζύμη έχει διπλασιαστεί, τη βγάζετε από το καλάθι και τη βάζετε στο ξύλινο φτυάρι ή την προετοιμασμένη λαμαρίνα. Πασπαλίζετε το ψωμί με λίγο αλεύρι. Χαράζετε χιαστί την επιφάνεια της ζύμης με κοφτερό, οδοντωτό μαχαίρι.
16. Τοποθετείτε το ψωμί στον προθερμασμένο φούρνο πάνω στη λαμαρίνα, ή, αν χρησιμοποιείτε πέτρα ψησίματος, το μεταφέρετε από το ξύλινο φτυάρι στη ζεστή πέτρα. Ρίχνετε το νερό στο ζεστό ταψί και χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 220° C.
17. Ψήνετε το ψωμί περίπου για 30' ή μέχρι να πάρει καφέ χρώμα.
18. Για να ελέγξετε ότι έχει ψηθεί καλά, αναποδογυρίζετε το ψωμί και το χτυπάτε ελαφρά στο κάτω μέρος - αν ακούγεται κούφιο, είναι έτοιμο. Το αφήνετε σε σχάρα για να κρυώσει.

Πηγή:www.elle.gr

Μοιραστείτε το:

Χρήσιμα και ενδιαφέροντα

Επισκέπτες του χειμώνα στον κήπο μας

Επισκέπτες του χειμώνα στον κήπο μας

Σκυλάκι, το αγαπημένο λουλούδι μικρών και μεγάλων

Σκυλάκι, το αγαπημένο λουλούδι μικρών και μεγάλων

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα