Καλαμποκόψωμο με Κινόα

    Μοιραστείτε το:

Μία συνταγή για νόστιμο σπτικό καλαμποκόψωμο με Κινόα και Κεφιροτύρι. Το Κινόα είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεϊνες και περιέχει διπλάσια ποσότητα ινών σε σχέση με τα υπόλοιπα δημητριακά. Είναι πλούσιο σε σίδηρο, μαγνήσιο, λυσίνη απαραίτητη για την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των ιστών, ριβοφλαβίνη (Β2) η οποία βοηθάει στο μεταβολισμό της ενέργειας και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγγάνιο το οποίο είναι αντιοξειδωτικό.

Το καλαμποκάλευρο επίσης το αγαπάμε γιατί είναι πολύ υγιεινό και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Μαζί με το κινόα κάνουν ένα υπέροχο ζευγάρι και γίνεται ένα ψωμάκι πολύ αφράτο και πολύ υγιεινό. Αν δεν έχουμε κινόα μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με κους κους ένα ακόμη επίσης υπέροχο δημητριακό πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Το δοκιμάσαμε και με τα δυο και γίνεται το ίδιο νόστιμο και αφράτο. Για λάδι χρησιμοποιήσαμε σησαμέλαιο για την ιδιαίτερη γεύση του αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε σπορέλαιο θέλουμε.

Χρησιμοποιήσαμε επίσης σπιτικό κεφιροτύρι (δείτε εδώ) που φτιάχνουμε γιατί δεν λιώνει στο ψήσιμο και ταιριάζει πάρα πολύ με το καλαμποκάλευρο. Αντί για κεφιροτύρι μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με τυρί φέτα.

Υλικά

2 αυγά 1 κούπα μαγειρεμένο κινόα (80 γραμμ. περίπου αμαγείρευτο κινόα) 2 κούπες (300 γραμμ.) καλαμποκάλευρο 200 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κούπες (500 ml) γάλα κεφίρ 1/2 κούπα (100 ml) σησαμέλαιο 150 γραμμ. κεφιροτύρι 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ 1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα χυμό από 1 λεμόνι (4 κουταλιές) 1/4 κουταλάκι αλάτι 1/8 κουταλάκι καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε ζεστό νερό βράζουμε το κινόα για 10 λεπτά περίπου. Μόλις βράσει το αποσύρουμε από την εστία και το στραγγίζουμε. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και το σησαμέλαιο. Σε μια κούπα προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού με τη μαγειρική σόδα και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί τελείως η σόδα. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το καλαμποκάλευρο, το κινόα, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα με τον χυμό λεμονιού και το μείγμα με τα αυγά, το αλάτι, τη ζάχαρη και το σησαμέλαιο μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

Με τα χέρια μας τρίβουμε το κεφιροτύρι, το προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε. Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί και πασπαλίζουμε την επιφάνεια του με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου. Πριν το βγάλουμε από τον φούρνο το τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα κι αν βγει καθαρή τότε το ψωμάκι μας είναι έτοιμο. Όσο είναι ζεστό το κόβουμε σε κομμάτια και το τοποθετούμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Πηγή: enter2life.gr

Μοιραστείτε το:

Χρήσιμα και ενδιαφέροντα

Επισκέπτες του χειμώνα στον κήπο μας

Επισκέπτες του χειμώνα στον κήπο μας

Σκυλάκι, το αγαπημένο λουλούδι μικρών και μεγάλων

Σκυλάκι, το αγαπημένο λουλούδι μικρών και μεγάλων

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα