Limoncello

    Μοιραστείτε το:

Τώρα που μπήκε η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, θέλουμε να πίνουμε δροσιστικά ποτά, γεμάτα άρωμα. Τι θα λέγατε λοιπόν, για λίγο limoncello; Φέρτε στο μυαλό σας το limoncello και αμέσως μια γλυκιά γεύση λεμονιού θα αρχίσει να αναδύεται στον ουρανίσκο σας. Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτό το ποτό που έχει το χρώμα και το άρωμα του λεμονιού, δεν περιέχει χυμό λεμονιού, αλλά μόνο φλούδες, οι οποίες έχουν «δέσει» ιδανικά με το αλκοόλ, το νερό και τη ζάχαρη. Οι γείτονες Ιταλοί ξέρουν από ζεστά καλοκαίρια και ξέρουν πώς να τα δροσίζουν. 100 περίπου χρόνια πριν, κάποιοι αγρότες στη Σικελία, εκεί όπου διάφορες ποικιλίες λεμονιών αφθονούν, είχαν την ιδέα να φτιάξουν ένα λικέρ από λεμόνι.

Χρησιμοποίησαν τις φλούδες των καρπών σαν βάση, πρόσθεσαν αλκοόλ, το άφησαν να «δέσει» για αρκετές μέρες και το «έσπασαν» προσθέτοντας νερό με ζάχαρη. Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό και πολύ γρήγορα, ξεπέρασε τα ιταλικά σύνορα. Το limoncello δεν είναι μόνο γλυκόπιοτο κι ευχάριστο, αλλά οφείλει να φτάνει στο ποτήρι, όσο πιο παγωμένο γίνεται. Διατηρείται στο ψυγείο, αλλά μπορεί να κάνει κι ένα σύντομο πέρασμα από την κατάψυξη, αν θέλετε να το πιείτε σαν σφηνάκι. Μην το αδικήσετε όμως, χρησιμοποιώντας το αποκλειστικά με αυτόν τον τρόπο. Το limoncello είναι ιδανικό για να φτιάξετε ένα long drink, κάποιο κοκτέιλ ή ακόμα και ένα γλυκό.

Σημειώστε ότι οι Ιταλοί συνηθίζουν να περιχύνουν με αυτό τα παγωτά τους, τα κέικ ή ακόμα και τη φρουτοσαλάτα τους. Λένε ότι το καλύτερο limoncello το βρίσκει κανείς στη Σικελία. Όμως μην απογοητεύεστε αν δεν μπορείτε να φτάσετε μέχρι εκεί, αφού μπορείτε εύκολα να το φτιάξετε και στο σπίτι σας. Η αλήθεια είναι ότι παρόλο που πολλά από τα έτοιμα ποτά που θα βρείτε στο εμπόριο είναι πολύ ποιοτικά, αρκετά εξ αυτών είναι και υπερβολικά γλυκά. Τα ελληνικά λεμόνια είναι ιδιαιτέρως αρωματικά, οπότε θα αποτελέσουν μια εξαιρετική βάση για το limoncello σας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οινόπνευμα ποτοποιίας, αν θέλετε το λικέρ σας να είναι δυνατό. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βότκα, ρούμι, ακόμα και ρακή, ανάλογα με το προς τα πού θέλετε να προσανατολίσετε τη γεύση του.

Αν χρησιμοποιήσετε οινόπνευμα, θα χρειαστεί ν’ αφήσετε τις φλούδες για περίπου μια εβδομάδα σε κλειστό δοχείο, ενώ αν προτιμήσετε κάποιο από τα έτοιμα ποτά, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα μήνα.

Tip: το limoncello είναι ένα εξαιρετικό χωνευτικό ποτό, γι’ αυτό και συχνά στην Ιταλία σερβίρεται στο τέλος ενός γεύματος. Μη διστάσετε λοιπόν, να το σερβίρετε και εσείς μ’ αυτό το σκεπτικό, ακόμα και μετά το μεσημεριανό. Ένα ποτηράκι αρκεί για καλή χώνεψη και «ανεβασμένη» διάθεση.

Συνταγή: Λικέρ Limoncello

Για αρχή χρειαζόμαστε

12-15 λεμόνια μεγάλα και 1,5 λίτρο τσίπουρο ή βότκα.

Με ένα καθαριστή λαχανικών αφαιρούμε μόνο το κίτρινο μέρος από τις φλούδες και τις βάζουμε σε ένα γυάλινο δοχείο, στο οποίο έχουμε βάλει το τσίπουρο ή την βότκα. Προσέχουμε να μην έχουν καθόλου άσπρο οι φλούδες, γιατί αυτό θα κάνει το λικέρ κάπως πιο πικρό και λιγώτερο διαυγές. Κλείνουμε καλά το δοχείο και το βάζουμε για 2-4 εβδομάδες σε δροσερό και σκιερό μέρος π.χ. ένα ντουλάπι της κουζίνας, που δεν το χτυπάει ο ήλιος.

Ιδανικά χρειάζεται 4 εβδομάδες, αλλά αν βιαζόμαστε είναι εντάξει και στις 2 εβδομάδες. Κατά διαστήματα ανακινούμε το δοχείο και μετά τις 2 (τουλάχιστον) εβδομάδες, βγάζουμε τις φλούδες και σουρώνουμε το λικέρ από τυχόν στερεά, χρησιμοποιώντας φίλτρα του καφέ. Το σούρωμα είναι μια αργή διαδικασία, όμως βοηθάει πολύ στο να γίνει το λικέρ διαυγές.

Στην συνέχεια φτιάχνουμε ένα απλό σιρόπι, βράζοντας 2 φλυτζάνια ζάχαρη με 2,5 φλυτζάνια νερό. Δεν πρέπει να πήξει το σιρόπι και σαφέστατα δεν πρέπει να σκουρήνει, γιατί αυτό θα επηρεάσει το χρώμα του λικέρ, που πρέπει να είναι απαλό κίτρινο. Βράζουμε δηλαδή τόσο όσο χρειάζεται για να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε το σιρόπι στο λικέρ, αφού όμως πρώτα κρυώσει καλά, γιατί αν το βάλουμε ζεστό θα θολώσει το λικέρ. Αφού προσθέσουμε το σιρόπι, δοκιμάζουμε και αν το λικέρ είναι πολύ γλυκό για το γούστο μας, προσθέτουμε λίγη βότκα ακόμη.

Εναλλακτικά, για πιο έντονη γεύση αλκοόλ μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε 1/2 φλυτζάνι Triple Sec. Αφήνουμε το λικέρ με το σιρόπι άλλες 2 εβδομάδες (ιδανικά 4 εβδομάδες) σε σκιερό μέρος και είναι έτοιμο. Αν θέλουμε να φτιάξουμε Crema di Limoncello, αντικαθιστούμε απλά το νερό στο σιρόπι με γάλα.  Για πιο πλούσια, γεμάτη γεύση, αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στο Crema di Limoncello και σποράκια βανίλιας, τα οποία φυσικά στην συνέχεια θα σουρώσουμε. Τέλος μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις φλούδες από το Λιμοντσέλλο, αν τις βάλουμε σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό, να πάρουν μόνο μια βράση να μαλακώσουν και στην συνέχεια προσθέσουμε ίση ποσότητα ζάχαρης και νερού.

Βράζουμε σε δυνατή φωτιά να δέσει και έχουμε ένα ωραίο σιροπιαστό συνοδευτικό για τα παγωτά κλπ.

 

 

Το διαβάσαμε στο be2news.gr

Μοιραστείτε το:

Χρήσιμα και ενδιαφέροντα

Μολόχα, σταματά τις ωδίνες.

Μολόχα, σταματά τις ωδίνες.

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα