Ξεκινώντας θα εξηγήσουμε τη διαφορά του μούστου από το πετιμέζι. Όταν λέμε μούστο, εννοούμε το χυμό των σταφυλιών που προκύπτει από το πάτημα. Όταν λέμε πετιμέζι, εννοούμε το σιρόπι που προκύπτει από το βρασμό του χυμού των σταφυλιών (δηλαδή του μούστου).
Αν έχουμε σταφύλια, μπορούμε να κάνουμε μούστο στο σπίτι στύβοντας τα σταφύλια και στη συνέχεια να κάνουμε πετιμέζι χωρίς να χρησιμοποιήσουμε στάχτη.
Τα σταφύλια πρέπει να τα στύψουμε με το χέρι (όχι στο μούλτι) και να πετάξουμε ό,τι μείνει (το απ’ έξω). Στη συνέχεια, κάνουμε το πετιμέζι βράζοντας βράζοντας το χυμό που φτιάξαμε. Με το βρασμό αφαιρείται η υγρασία, οπότε η συγκέντρωση σε σάκχαρα αυξάνεται και αυτό που μένει είναι το πετιμέζι. Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και στάχτη στο βρασμό. Η στάχτη είναι για λόγους καθαριότητας και αυξάνεται η οξύτητα (αυτό συμβαίνει, επειδή με το βρασμό με τη στάχτη, αφρίζει το μίγμα, οπότε αφαιρώντας τους αφρούς, αφαιρούμε μαζί ό,τι σκουπιδάκι υπάρχει). Αν δεν χρησιμοποιήσουμε στάχτη, μπορούμε να περάσουμε το χυμό από μια ψιλή σήτα. Το μίγμα είναι πεντακάθαρο όταν περαστεί από σήτα.
Το βράζουμε για μια ώρα, ξαφρίζοντάς το μόνο μια φορά στην αρχή. Φουσκώνει μόνο στο τέλος που ούτως ή άλλως κλείνουμε τη φωτιά. Πυκνές φουσκάλες σχηματίζονται το τελευταίο δεκάλεπτο, ένδειξη ότι έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.