Τα γλειφιτζούρια από τα χεράκια σου, είναι τέλεια και οικονομική ιδέα για κέρασμα σε βάφτιση, παιδικό πάρτι ή σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση.
Οι συμβουλές μας πριν ξεκινήσετε:
Όπως γνωρίζουμε «Όταν έχει υγρασία στην ατμόσφαιρα, αποφεύγουμε να φτιάξουμε γλειφιτζούρια, γιατί δεν κρυσταλλώνουν όπως πρέπει και κολλάνε.» Είναι αλήθεια. Τα γλειφιτζούρια θα πρέπει να ξεκολλάνε εύκολα χωρίς προβλήματα από τη λαδόκολλα. Είχα φτιάξει μια δόση για δοκιμή, μια μέρα που είχε βρέξει. Κολλούσαν αρκετά. Οι υπόλοιπες δόσεις ήταν μια χαρά.
Να έχετε σίγουρα ένα βοηθό, θέλει 2 άτομα. Από η στιγμή που θα αρχίσετε να ρίχνετε το υγρό στη λαδόκολλα θα πρέπει πολύ γρήγορα να βάλετε τα ξυλάκια και την τρούφα ή τα καραμελάκια. Το υγρό πήζει πολύ γρήγορα. Με 2 άτομα όμως γίνεται η δουλειά άψογα. Επίσης να τα ετοιμάσετε όλα από πριν, ξυλάκια, τρούφες, λαδόκολλα απλωμένη κτλ γιατί δεν θα υπάρχει χρόνος να τα κάνετε τελευταία στιγμή.
Όσες έχετε κεραμικές εστίες να είστε πολύ προσεκτικές να μη χυθεί υγρό. Λένε ότι η ζάχαρη κολλάει και δεν φεύγει με τίποτα. Για να πω την αλήθεια μου χύθηκε λίγο αλλά το καθάρισα αμέσως και δεν είχα πρόβλημα. Αλλά αν κάτσει λίγο παραπάνω ίσως και να υπάρχει.
Υλικά
για 20 μεσαία κομμάτια (εμάς μας βγήκαν 30-35)
200γρ. γλυκόζη
200γρ. νερό
500γρ. ζάχαρη
χρώματα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας σας (προαιρετικά)
καλαμάκια για γλειφιτζούρια (ή για σουβλάκια τα οποία έχουμε κόψει στη μέση) (εμείς χρησιμοποιήσαμε για σουβλάκια, τα κόψαμε στη μέση και αφαιρέσαμε φυσικά το αιχμηρό σημείο)
Εκτέλεση
Ρίχνουμε τη ζάχαρη σε βαθιά κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το νερό.
Ρίχνουμε και τη γλυκόζη. Αν θέλουμε να φτιάξουμε μονόχρωμα γλειφιτζούρια, προσθέτουμε μαζί και λίγες σταγόνες από το χρώμα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας μας. (Το πρόσθεσα στο τέλος γιατί ήθελα να κάνω διαφορετικά χρώματα).
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να βράσει χωρίς να ανακατεύουμε. Αν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, παρακολουθούμε πότε η θερμοκρασία της καραμέλας θα φτάσει στους 150C (μετά από 15-20 λεπτά στην κουζίνα μου).
Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, παίρνουμε με ένα κουταλάκι πολύ λίγη ποσότητα από την καραμέλα που βράζει και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ ή ποτήρι με κρύο νερό. Τη μαζεύουμε με το χέρι και, αν δούμε ότι κρυσταλλώνει και γίνεται αρκετά σκληρή, τότε η καραμέλα είναι έτοιμη, ενώ, αν είναι μαλακή, συνεχίζουμε το βράσιμο. (Προσοχή!!! Θέλει συνεχή παρακολούθηση σε αυτό το σημείο, γιατί αν την αφήσετε πάρα πολύ ώρα παίρνει ένα κίτρινο χρώμα). Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε την καραμέλα να ηρεμήσει για ένα 1 λεπτό (θα έχει φουσκώσει από το βράσιμο και θα έχει πολλές φυσαλίδες, μην σας ανησυχεί όμως).
Είναι η μόνη φωτό που βρήκα απο τα δικά μας γλειφιτζούρια αλλά δεν είναι και πολύ αντιπροσωπευτική
Όταν ξαναφτιάξω θα προσθέσω σίγουρα και άλλες.
Σε μια επιφάνεια σιλικόνης ή λαδόκολλα (εμείς χρησιμοποιήσαμε λαδόκολλα) ρίχνουμε με μια κουτάλα μικρή ποσότητα από την καραμέλα, η οποία από μόνη της απλώνεται και παίρνει στρογγυλό σχήμα. Το μέγεθος εξαρτάται από την ποσότητα που θα ρίξουμε. (Στην επιφάνεια σιλικόνης δεν απλώνει τόσο, όσο στην λαδόκολλα).
Όσο τα γλειφιτζούρια είναι ακόμα ζεστά, μπορούμε να κολλήσουμε στην επιφάνεια τους καραμελάκια, ζαχαρωμένα λουλούδια κλπ. (εμείς βάλαμε χρωματιστή τρούφα). Πριν προλάβει να κρυώσει η καραμέλα, πιέζουμε στο κέντρο της καλαμάκια για γλειφιτζούρι (ή ξυλάκια για σουβλάκια) (όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα). Επίσης μπορούμε να διακοσμήσουμε τα γλειφιτζούρια με σχέδια φτιαγμένα από αμυγδαλόπαστα (σε αυτή την περίπτωση καλύπτουμε με άλλη μια μικρή ποσότητα καραμέλας, ώστε να εγκλωβίσουμε την αμυγδαλόπαστα μέσα στο γλειφιτζούρι.
Αν θέλουμε να φτιάξουμε χρωματιστά σχέδια στα γλειφιτζούρια, μπορούμε να μη ρίξουμε εξαρχής χρώμα σε όλη την καραμέλα, αλλά να τη μοιράσουμε, αμέσως μόλις βράσει, σε δύο ή τρία κατσαρολάκια και στο καθένα να προσθέσουμε μερικές σταγόνες από τα χρώματα της αρεσκείας μας. Το κάνουμε πολύ γρήγορα, γιατί η καραμέλα θα σκληρύνει. (Αν δεν μπορεί να δουλευτεί βάζουμε την κατσαρόλα να ζεσταθεί για λίγο πάλι).
Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και να στεγνώσουν και με ένα μαχαίρι τα ξεκολλάμε προσεκτικά από τη λαδόκολλα. Τα τυλίγουμε με σελοφάν το οποίο κλείνουμε, για να μην πάρουν υγρασία. (στη δική μας περίπτωση ξεκολλούσαν πολύ εύκολα, δεν χρειάστηκε καν μαχαίρι.)
Tip για τη συσκευασία στο σελοφάν
Την πρώτη φορά που είχα κάνει και ήταν πιο κολλώδη, έκανα το λάθος και έβαλα μετά από λίγο το σελοφάν. Δεν ξεκολλούσε μετά με τί-πο-τα. Τις υπόλοιπες δόσεις τις φτιάξαμε το βράδυ και συσκευάσαμε τα γλειφιτζούρια το επόμενο πρωί. Αν τα ακουμπήσετε στα χέρια σας και σας φαίνεται ότι κολλάνε, δοκιμάστε το εξής κόλπο πριν τα βάλετε στα σελοφάν (το οποίο εμείς το κάναμε έτσι κι αλλιώς για να μη την ξαναπατήσουμε όπως την πρώτη φορά.) Για να μη κολλήσουν περάστε μια πινελιά λαδάκι σε κάθε ένα. Ένα ίχνος είναι αρκετό, αν βάλετε πολύ λίγο δεν εμφανίζεται καθόλου η γεύση του λαδιού.
Καλή γλειφιτζουροεπιτυχία!
Το διαβάσαμε στο .e-mama.gr