O Κάλαμος (Acorus Calamus) είναι ένα ψηλό πολυετές φυτό το οποίο προέρχεται από την Ινδία, αλλά σήμερα το βρίσκουμε σε πάρα πολλές περιοχές του κόσμου - σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Ασία και την Αυστραλία. Χαρακτηριστικό του Καλάμου είναι το ευχάριστο άρωμα (θυμίζει μανταρίνι) των φύλλων και της ρίζας του. Λόγω ακριβώς της ιδιότητας του αυτής ο Κάλαμος χρησιμοποιείται στην βιομηχανία παρασκευής αρωμάτων και αποτελεί πολύ σημαντικό φυτό για το διεθνές εμπόριο εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια.
Ως βότανο, ο Κάλαμος έχει χρησιμοποιηθεί για πολλούς διαφορετικούς σκοπούς. Στην αρχαία Αίγυπτο η ρίζα του φυτού χρησιμοποιούνταν ως αφροδισιακό, ενώ οι ινδιάνοι Dacota το χρησιμοποιούσαν κατά του φόβου της μάχης. Στην Ayuverda είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό βότανο το οποίο προτείνεται για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ - θεωρείται πως βοηθάει στην καλή λειτουργία του συκωτιού.
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία ο Κάλαμος χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών. Η λήψη του διεγείρει τους σιελογόνους αδένες και την παραγωγή στομαχικών υγρών, αντιμετωπίζοντας έτσι μία σειρά προβλημάτων όπως είναι η δυσπεψία, η γαστρίτιδα, ο τυμπανισμός (φούσκωμα), η καούρα, η "αεροφαγία" και η "ξινίλα". Θεωρείται πως καταπολεμά τα παράσιτα του εντέρου και πως έχει διουρητικές ιδιότητες.
Οι βοτανοθεραπευτές προτείνουν να λαμβάνονται 3 κουταλιές ψιλοκομμένου βοτάνου την ημέρα σε 2 δόσεις (πρωί και βράδυ). Για να παρασκευαστεί το αφέψημα προσθέτουμε τις 3 κουταλιές του βοτάνου σε 1 λίτρο νερού και βράζουμε μέχρι να μείνει το 1/3. Δεν μπορεί να φυλαχθεί μεγαλύτερη ποσότητα - πρέπει να παρασκευάζεται κάθε ημέρα - καθώς η μυρωδιά του γίνεται δυσάρεστη.
Πηγή:argolidatora.blogspot.gr