Φυτά
Ρεβίθια: θεραπευτικές ιδιότητες
Ο Ερέβιθος (ρεβίθι) είναι της οικογένειας των Χεροπών. Ετήσιο φυτό με εύκολη καλλιέργεια και γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων. Η καταγωγή της ρεβιθιάς είναι από την Ασία και σήμερα καλλιεργείται σε πολλές χώρες της νότιας Ευρώπης, της Ασίας και της νότιας και κεντρικής Αμερικής.
Το ρεβίθι θεωρείται το κρέας των φτωχών γιατί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες. Τα ρεβίθια ξεχωρίζουν από τα άλλα όσπρια λόγω της ποιότητας των πρωτεϊνών τους, που ανέρχονται στο 20% – 30%, περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα σε άριστη αναλογία και ιδιαίτερα το αμυνοξύ μεθειονίνη, για αυτό τον λόγο οι πρωτεΐνες του ρεβιθιού θεωρούνται πλήρεις πρωτεΐνες. Επίσης είναι μία πλούσια πηγή σε φυτικές ίνες,υδατάνθρακες, φολικό οξύ, ασβέστιο και σίδηρο.
Τέλος χρησιμοποιήται στην βιομηχανία για την παρασκευή διαφόρων προϊόντων, όπως στραγαλιών.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Το ρεβίθι είναι μια θρεπτική τροφή για όλους. Οι σπόροι των ρεβιθιών είναι διουρητικοί, αντιλιθιακοί και δίνονται σε όσους υποφέρουν από παθήσεις του συκωτιού. Επίσης προκαλούν τη δημιουργία αερίων που ανακουφίζουν όσους υποφέρουν από κατακράτησης αερίων στα έντερα. Ακόμα είναι αφροδισιακά και εμμηναγωγγοί και πιστεύται ότι προκαλούν εύκολα και καλό τοκετό στις έγκυες, ρυθμίζουν δε την περίοδων των γυναικών.
Πηγή:www.votanix.com