Φυτά
Το καρπούζι έχει πολύ ζάχαρη; Παχαίνει;
To ζεστό καλοκαίρι και το δροσερό ζουμερό καρπούζι είναι συνειρμηκά δεμένα. Ποιος δεν έχει απολαύσει ένα κατακόκκινο καρπούζι μετά από ένα μεσημεριανό γεύμα; Ωστόσο συχνάν αναρωτιόμαστε αυτό το τόσο γλυκό σε γεύση φρούτο πόση ζάχαρη περιέχει; Μήπως τελικά μας παχαίνει; Ποια είναι η θρεπτική του αξία;
Θρεπτική Αξία Καρπουζιού ανά 100γρ.
-
Νερό: 91,45
-
Ενέργεια σε kcal: 30
-
Πρωτεΐνη σε γρ: 0,61
-
Υδατάνθρακες σε γρ: 7,55
-
Λιπαρά σε γρ: 0,15
-
Λυκοπένιο σε mcg: 4532
Τρόποι κατανάλωσης καρπουζιού.
Όλα τα μέρη του καρπουζιού είναι καταναλώσιμα, ακόμα και τα εσωτερικά σπόρια, τα οποία μάλιστα έχουν θρεπτική αξία. Είναι καλές πηγές πρωτεΐνης και λιπαρών, καθώς περιέχουν και φυτικές ίνες. Θα συμβουλεύαμε λοιπόν να καταναλώνετε και τα σπόρια μαζί με τον καρπό.
Στον αραβικό κόσμο τα σπόρια του καρπουζιού αλατισμένα και ψημένα αποτελούν ένα υγιεινό σνακ.
Το καρπούζι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται καροτενοειδή και κυρίως σε ένα καροτενοειδές που ονομάζεται λυκοπένιο και βρίσκεται και στις ντομάτες. Μελέτες έχουν δείξει ότι διατροφή πλούσια σε λυκοπένιο έχει προστατευτική δράση από καρκίνο του προστάτη αλλά και της στοματικής κοιλότητας.
-
Σε μια φρουτοσαλάτα μαζί με άλλα φρούτα.
-
Ως φυσικό φρουτοχυμό μαζί με βερίκοκα, ροδάκινο και πεπόνι.
-
Ως ελαφρύ βραδινό γεύμα με 30γρ φέτα και 2 φρυγανιές.
-
Ως ελαφρύ βραδινό γεύμα με μια μπάρα δημητριακών.
Συμπερασματικά θα ήταν καλό να συμπεριλάβετε το καρπούζι στη διατροφή σας, παραβλέποντας τους μύθους που ενδεχομένως έχουν φτάσει στα αυτιά σας ότι το καρπούζι παχαίνει ή το καρπούζι έχει πολλή ζάχαρη. Απεναντίας, τα οφέλη που έχετε καταναλώνοντας 300γρ καρπούζι ημερησίως (ίσο με ένα μπολ) είναι μεγάλα και οι επιπτώσεις του στη σιλουέτα σας μικρές.