Φυτά
Αποτοξινωτικά τρόφιμα
Ας γνωρίσουμε τα 10 αποτοξινωτικά τρόφιμα. Κάνουν καλό στον οργανισμό μας και είναι κατάλληλα σε περιόδο δίαιτας.
Φαγόπυρο: Προέρχεται από σπόρο, αλλά συγκαταλέγεται στα δημητριακά. Μας δίνει πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Ε και Κ, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Περιέχει φυτικές ίνες, γι’ αυτό θεωρείται ότι βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερίνης. Μπορούμε να το βρούμε ωμό (βράζεται όπως το ρύζι σε αναλογία 1 φλιτζάνι φαγόπυρου προς 2 φλιτζάνια νερό), σε μορφή αλευριού, αλλά και φρυγανισμένο (ονομάζεται Kasha). Επίσης, δεν περιέχει γλουτένη. Διατίθεται σε μαγαζιά με βιολογικά και υγιεινά τρόφιμα.
Μήλο: Προλαμβάνει τον καρκίνο του παχέος εντέρου, βελτιώνει την κατάσταση των ούλων, απομακρύνει το Αλτσχάιμερ, μειώνει τη χοληστερίνη και προστατεύει από τις βλάβες της ασπιρίνης στο στομάχι.
Αγκινάρα: Έχει αποτοξινωτικές ιδιότητες. Πρέπει να την τρώμε όμως αμέσως μετά το μαγείρεμα για να μην οξειδωθεί.
Μπανάνα: Είναι πλούσια σε κάλιο, που ευνοεί τη διούρηση, μειώνει τις κατακρατήσεις και ρυθμίζει την πίεση. Μας χορταίνει γρήγορα.
Ρόκα ή κάρδαμο: Είναι πλούσια σε χλωροφύλλη, που ευνοεί την αποτοξίνωση.
Αβοκάντο: Τρώγεται πολύ ωραία κομμένο σε κομμάτια με λεμόνι, ως σαλάτα ή λιωμένο (γουακαμόλε). Έχει αποτοξινωτική και αντιοξειδωτική δράση.
Παντζάρι: Βοηθά το συκώτι να μεταβολίσει τα λιπαρά και τον οργανισμό να απαλλαγεί από τις τοξίνες του.
Μπρόκολο: Όπως και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά (π.χ. το κουνουπίδι), είναι αποτοξινωτικό, μας δίνει βιταμίνη C και φυτικές ίνες και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
Σκόρδο: Προστατεύει την καρδιά, θεωρείται αντικαρκινικό τρόφιμο, ρυθμίζει την πίεση και τη χοληστερίνη, είναι φυσικό αντιβιοτικό και έχει αντιφλεγμονώδη δράση.
Τοφού: Είναι παράγωγο της σόγιας. Μας δίνει πρωτεΐνες, ελάχιστη χοληστερίνη και θεωρείται αποτοξινωτική τροφή.
Πηγή: Βασισμένο σε άρθρο από το www.vita.gr