Ορισμένες τροφές καίνε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της διαδικασία της πέψης από ό,τι περιέχουν και αυτές ονομάζονται τροφές μηδενικών τροφίμων. Στη λίστα των τροφών με μηδενικές θερμίδες περιέχονται λαχανικά, φρούτα, ψάρια και θαλασσινά. Μπορούμε να τα καταναλώνουμε ωμά, σε υγρή μορφή (χυμός), βραστά, ψητά, στον ατμό.
Πως λειτουργεί
Για παράδειγμα 100 γραμμ. μπρόκολο περιέχει 25 θερμίδες. Η διαδικασία της πέψης γι’αυτό το κομμάτι μπρόκολο απαιτεί την καύση 80 θερμίδων. Έτσι καίμε επιπλέον 55 θερμίδες περισσότερο απ’ότι καταναλώνουμε. Από την άλλη μεριά αν το αγαπημένο μας γλυκό περιέχει 400 θερμίδες και κατά τη διαδικασία της πέψης απαιτείται η καύση 200 θερμίδων έχουμε κερδίσει 200 θερμίδες που μπορεί στη συνέχεια αυτό να αποθηκευτεί με τη μορφή λίπους στο σώμα.
Εντάσσοντας στη διατροφή μας τροφές μηδενικών θερμίδων βοηθάμε στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και στην καύση του λίπους.
Πολλές φορές θα έχουμε αναρωτηθεί τι τροφές μπορούμε να τρώμε μετά από μια περίοδο δίαιτας για να διατηρήσουμε τα κιλά. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την καθημερινή κατανάλωση υψηλής θερμιδικής αξίας σνάκ (π.χ. πατατάκια, γλυκά) με μια ωραία φρουτοσαλάτα από την κατηγορία των φρούτων με μηδενικές θερμίδες ή με μια σαλάτα με λαχανικά μηδενικών θερμίδων.
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Αγκινάρα, Τεύτλα, Χόρτα, Μπρόκολο, Τεύτλα, Λαχανάκια Βρυξελλών, Λάχανο (λευκό και κόκκινο), Κουνουπίδι, Καρότο, Σέλινο, Καλαμπόκι, Αγγούρι, Αντίδι, Μελιτζάνα, Σκόρδο, Κρεμμύδι, Φασολάκια, Λεμόνι, Λάιμ, Μανιτάρι, Μαρούλι, Πράσο, Μπάμια, Πιπεριά, Μπιζέλι, Κολοκύθι, Γογγύλι, Σπανάκι, Σπαράγγι, Παντζάρι, Ντομάτα, Ραπανάκι, Χόρτα.
ΦΡΟΥΤΑ
Πορτοκάλι, Μανταρίνι, Μήλο, Πεπόνι, Καρπούζι, Γκρέιπ φρουτ, Ανανάς, Ροδάκινο, Παπάγια, Φράουλα, Μάνγκο, Αχλάδι, Κυδώνι, Μούρα, Νεκταρίνι, Βερίκοκο, Ρόδι, Κουμκουάτ, Σταφύλι, Βακκίνια, Σύκα.
ΨΑΡΙΑ – ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
Μπακαλιάρος, Γατόψαρο, Καλκάνι, Βατραχοπόδαρα, Πέστροδα, Τόνος, Λαβράκι, Καβούρια, Γαρίδες, Μύδια, Καραβίδες, Στρείδια, Αστακός.
Πηγή: enter2life.gr