Φυτά
Αγριάδα: θεραπευτικές ιδιότητες
Η Αγριάδα (Agropyron Repens) ανήκει στην οικογένεια των Αγροστωδών. Το ρίζωμα της έρπει, καταστρέφοντας οτιδήποτε είναι κοντά του, έτσι οι περισσότεροι τη θεωρούν… ζιζάνιο. Παρόλα αυτά έχει πολύ καλές ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο. Η Αγριάδα περιέχει: τριτικίνη, πυριτικό οξύ, κάλιο, αγροπυρίνη, ινοσίτη, μια αντιμικροβιακή ουσία και ανόργανα άλατα.
Είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό για ουρικές λοιμώξεις, όπως η κυστίτιδα, η ουρηθρίτιδα, η προστατίτιδα. Οι μαλακτικές της ιδιότητες καταπραΰνουν τον ερεθισμό και την φλεγμονή. Είναι ευεργετική σε περιπτώσεις διόγκωσης του προστάτη αδένα.
Καθαρίζει το αίμα, χαμηλώνει το ουρικό οξύ, και καταπολεμά τα αρθριτικά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις νεφρόλιθων, άμμου στα νεφρά και άμμους στα ουροποιητικό σύστημα, όπως και σε περιπτώσεις υψηλής πυκνότητας στο αίμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με άλλα βότανα όπως αρκοστάφυλο, μαλιά καλαμποκιού και αχίλλεια για προβλήματα κυστίτιδας, προστατίτιδας και ουρηθρίτιδας για ενίσχυση της διουρητικής του δράσης. Η αγριάδα είναι επίσης ένα από τα βότανα που οι σκύλοι και οι γάτοι τρώνε για να τους προκαλέσει εμετό όταν δεν αισθάνονται καλά.
Πώς να παρασκευάσετε αφέψημα
Αφού βγάλετε το ρίζωμα από το έδαφος (αρχές Άνοιξης ή Φθινοπώρου, το πλένετε με άφθονο νερό να καθαρίσει από τα χώματα και μετά το απλώνετε σ’ ένα πανί το οποίο αφήνετε να στεγνώσει για λίγες μέρες σε σκιερό μέρος. Όταν σιγουρευτείτε ότι έχει στεγνώσει και δεν υπάρχει καθόλου υγρασία, το φυλάτε σε μπουκάλι ή χάρτινο σακουλάκι, κι αυτό με τη σειρά του σε σκιερό μέρος. Κόβετε σε μικρά κομματάκια το ρίζωμα – υπολογίζετε ένα κουταλάκι για κάθε ποτήρι νερό. Τα βράζετε μαζί με το νερό για 10 λεπτά. Τα κατεβάζετε από τη φωτιά και τα αφήνετε να φουσκώσουν στο ζεστό νερό για 5 λεπτά και μετά σουρώνετε. Πίνετε 2-3 ποτήρια την ημέρα όταν έχετε πρόβλημα.
Πηγή:.elita.