Φρούτα του καλοκαιριού και οι θετικές επιδράσεις τους στον οργανισμό μας

    Μοιραστείτε το:

Το καλοκαίρι, που για τους περισσότερους είναι μία πιο χαλαρή περίοδος, είναι και μία καλή ευκαιρία να ασχοληθούν με θέματα διατροφής τόσο για την απώλεια κάποιων περιττών κιλών όσο και για να αποκτήσουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή. Σύμφωνα με τη Μεσογειακή Πυραμίδα ισορροπημένη διατροφή για τους υγιείς ανθρώπους σημαίνει το 55 % της ενέργειας που λαμβάνουν από τη τροφή να προέρχεται από υδατάνθρακες , το 30 % από λιπαρές τροφές και το υπόλοιπο 15% από πρωτεϊνούχες τροφές. Όπως γίνεται αντιληπτό το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας είναι σημαντικό να προέρχεται από υδατάνθρακές και η πιο αντιπροσωπευτική πηγή υδατανθράκων είναι τα φρούτα!

Τα φρούτα, εκτός των βιταμινών, περιέχουν ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και διάφορες άλλες απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του οργανισμού ουσίες που άλλοτε συμβάλλουν στη πρόληψη και άλλοτε στην θεραπεία πολλών νοσημάτων και εκφυλιστικών παθήσεων . Η εμφάνιση τέτοιων παθήσεων είναι πιο συχνή στα άτομα που ασπάζονται το δυτικό τρόπο διατροφής , δηλαδή τρώνε γρήγορα, χωρίς πρόγραμμα και προτιμούν τα έτοιμα φαγητά. Το καλοκαίρι όμως είναι μία καλή ευκαιρία γι αυτούς που δεν έχουν ισορροπημένο διαιτολόγιο να προσθέσουν στη διατροφή τους τα φρούτα. Η Ελλάδα είναι από τις προνομιακές χώρες στην παραγωγή φρούτων. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία και σίγουρα κάποια απ αυτά θα είναι στις γευστικές σας προτιμήσεις .

Βέβαια είναι προτιμότερο να τρώμε φρούτα εποχής , γιατί δεν είναι σημαντικά επιβαρημένα με φυτοφάρμακα και φυσικά, όπου είναι δυνατό, καλό είναι τα φρούτα να καταναλώνονται με τη φλούδα τους, αφού πρώτα πλυθούν πολύ καλά.

Τα φρούτα είναι από τις πιο εύπεπτες και πλούσιες σε βιταμίνες τροφές, εάν καταναλωθούν μόνα τους. Συγκεκριμένα χρειάζονται περίπου δυόμισι ώρες για να εγκαταλείψουν το στομάχι. Γι αυτό το λόγο καλό είναι να καταναλώνονται ξεχωριστά σαν κολατσιό και όχι αμέσως μετά το φαγητό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο τα φρούτα όσο και τα ωμά λαχανικά είναι οι κύριες τροφές των οποίων ο μεταβολισμός αποδίδει αλκαλικές ουσίες , λόγω των κιτρικών και άλλων οργανικών ανιόντων που περιέχουν. Τα αλκάλεα εξουδετερώνουν τα θειικά και πολλά άλλα οξέα που παράγονται καθημερινά από τον μεταβολισμό κυρίως των πρωτεινών ή που προσλαμβάνονται με την τροφή, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας. Επίσης χάρη στην αντιοξειδωτική δράση των φρούτων (πλούσια σε βιταμίνη C, E και Α), εξουδετερώνονται οι ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται στον οργανισμό κυρίως εξαιτίας της κακής διατροφής, της έλλειψης σωματικής άσκησης , του καπνίσματος και του άγχους . Οι ελεύθερες ρίζες ενοχοποιούνται ότι επιταχύνουν τις εκφυλιστικές διαδικασίες του οργανισμού και είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση των κυττάρων , καθώς και για την εμφάνιση ασθενειών, όπως αθηροσκλήρυνση , διαταραχή της λειτουργίας του ήπατος ,καρκινογενέσεις κ.α.

Ας μιλήσουμε όμως για τα φρούτα του καλοκαιριού και τις θετικές επιδράσεις τους στον οργανισμό τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων.

Οι φράουλες έχουν υπέροχη γεύση και πολύ λίγες θερμίδες (τα 100 γραμμάρια δίνουν μόνο 30 θερμίδες !). Η φράουλα αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ο βιολογικός ρόλος αυτής της βιταμίνης είναι ιδιαίτερα σημαντικός, αφού η κατανάλωση φρούτων πλούσια σε βιταμίνη C αποτρέπει την οξείδωση ευάλωτων βιολογικών μορίων όπως τη χοληστερόλη των λιποπρωτεινών , αυξάνει το ποσοστό απορρόφησης του σιδήρου στο έντερο και συμβάλει αποφασιστικά στην ικανοποιητική λειτουργία των ανοσοποιητικών μηχανισμών. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε βιταμίνη C. Αυτό συμβαίνει γιατί η νικοτίνη έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώνει τη δράση της βιταμίνης C και γι αυτό η κατανάλωση φρούτων αποτελεί επιτακτική ανάγκη για όσους καπνίζουν .Επίσης οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε μεγάλη συγκέντρωση στις φράουλες. Αυτό σημαίνει ότι οι φράουλες βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό στην καλή λειτουργία και υγεία του πεπτικού συστήματος, αφού οι φυτικές ίνες δρουν προστατευτικά ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου καθώς και εκκολπωμάτων. Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι στις φράουλες υπάρχει μία ιδιαίτερη χημική ένωση , το ελαγικό οξύ, που παρουσιάζει σημαντική δράση ενάντια σε καρκινογόνους παράγοντες. Η ίδια αυτή ουσία τη συναντάμε σε δύο ακόμα φρούτα: τα σταφύλια και τα κεράσια

Το κεράσι είναι από τα πιο αγαπητά φρούτα του καλοκαιριού με λίγες θερμίδες (τα 100 γραμμάρια δίνουν 72 θερμίδες !). Είναι πολύ γνωστό φρούτο για τη διουρητική δράση του και μάλιστά πολλοί συνηθίζουν να κρατάνε τα κοτσάνια των κερασιών και να τα χρησιμοποιούν το χειμώνα για την παρασκευή διουρητικών ροφημάτων! Η πιο σημαντική ουσία που έχουν είναι , όπως έχει αναφερθεί παραπάνω, το ελαγικό οξύ!

Το καρπούζι ,όπως και το πεπόνι, είναι εξαιρετική τροφή(τα 100 γραμμάρια καρπουζιού δίνουν μόλις 26 θερμίδες , ενώ τα 100 γραμμάρια πεπόνι παρέχουν στον οργανισμό ενέργεια που ισοδυναμεί με 33 θερμίδες !). Πλούσια σε βιταμίνη C και β-καροτένιο, με το τελευταίο να παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία της όρασης , στη διατήρηση υγιών επιθηλίων και στην ικανοποιητική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης περιέχουν σημαντική ποσότητα καλίου που συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης.

Τα δαμάσκηνα είναι επίσης ένα ακόμα φρούτο που αξίζει να γίνει λόγος (τα 100 γραμμάρια δίνουν 75 θερμίδες ). Είναι γνωστή η θεραπευτική τους δράση κατά της δυσκοιλιότητας , αφού περιέχουν σημαντική ποσότητα φυτικών ινών. Τελευταία κάποιες επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση δαμάσκηνων παίζει ρόλο και στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης του αίματος (LDL). Τα δαμάσκηνα είναι επίσης καλή πηγή β-καροτένιου και χαλκού . Ανάμεσα στις πιο σημαντικές λειτουργίες του χαλκού είναι ότι συμμετέχει στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και του κολλαγόνου, ενώ προστατεύει από θρομβώσεις του αίματος.

Τέλος θα μιλήσουμε για τα βερίκοκα που είναι και αυτά πλούσια σε β-καροτένιο και κάλιο. Η αντιοξειδωτική δράση του β-καροτένιου και η παρουσία του καλίου προστατεύουν τη καρδιά από εκφυλιστικές παθήσεις παρέχοντας στον οργανισμό λίγες θερμίδες(η κατανάλωση τριών βερίκοκων δίνει στον οργανισμό περίπου 50 θερμίδες)!

Βέβαια υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους αρέσουν να τρώνε φρούτα! Σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να προσπαθούσαν να καταναλώσουν φρέσκους, ανάμεικτους , φυσικούς χυμούς. Με αυτόν τον τρόπο θα δώσετε στον οργανισμό σας όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται με ένα δροσιστικό ρόφημα!

Πηγή: fuego

Χρήσιμα και ενδιαφέροντα

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Φυσικό αντιηλιακό λάδι

Φυσικό αντιηλιακό λάδι

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία