Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia Officinalis
Περιγραφή:
Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά στις κορυφές. Τα φύλλά του είναι στενόμακρα μυτερά χνουδωτά και γκριζοπράσινα. Κάθε χειμώνα βγάζει καινούριους τρυφερούς βλαστούς. Στο τέλος της άνοιξης βγαίνουν τα λουλούδια με χρώμα πολύ ανοιχτό βιολετί. Το φασκόμηλο κυρίως βρίσκεται στην Νότια Ελλάδα (Πελοπόννησο- Νησιά), αλλά γενικά στη χώρα μας υπάρχουν 20 είδη φασκόμηλου. Προτιμά ηλιόλουστες περιοχές και πετρώδη, άγονα εδάφη.
Οι Κινέζοι το ονομάζουν ελληνικό βραστάρι και το θεωρούν καλύτερο από το τσάι. Οι Γάλλοι το ονομάζουν ελληνικό τσάι και το χρησιμοποιούν όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι όχι μόνο για φαρμακευτικούς αλλά και για μαγειρικούς σκοπούς. Οι Άραβες θεωρούσαν ότι μπορούσε να θεραπεύσει τα πάντα. Στην αρχαιότητα οι πρόγονοί μας το χρησιμοποιούσαν σαν πολυφάρμακο και έχει εκθειαστεί από τον Ιπποκράτη, τον Διοσκουρίδη τον Γαληνό και τον Αέτιο. Οι Λατίνοι το θεωρούσαν ιερό φυτό και το χρησιμοποιούσαν σε τελετές. Ήταν το φυτό της αθανασίας.
Η χρήση του είναι εσωτερική και εξωτερική.
Εσωτερική:
Είναι τονωτικό, βοηθά στην ατονία του στομάχου, στην βελτίωση της μνήμης, στο κρυολόγημα, και στην έντονη εφίδρωση.
Τρόπος παρασκευής ροφήματος:
Για να παρασκευάσουμε ρόφημα φασκόμηλου χρησιμοποιούμε μία χούφτα αποξηραμένους ανθούς ή και κλαδιά με περίπου δύο κούπες νερό.
Αφήνουμε το νερό να βράσει και στη συνέχεια το χύνουμε μέσα σε δοχείο που βρίσκονται τα αποξηραμένα φύλλα. Το αφήνουμε να σταθεί για περίπου 20 λεπτά προτού πιούμε. Δε βάζουμε το φασκόμηλο να βράσει μαζί με το νερό γιατί το βράσιμο καταστρέφει την ευνοϊκή επίδραση των βοτάνων.
Για τους ζεστούς μήνες μπορούμε να φτιάξουμε παγωμένο ρόφημα φασκομηλιάς με λεμόνι και ζάχαρη ή μέλι, χρησιμοποιώντας την παρακάτω συνταγή:
- Περίπου 45 φύλλα φασκόμηλου
- 2 κ.τ.γ. ζάχαρη ή μία κουταλιά σούπας μέλι
- ξύσμα από ένα λεμόνι
- χυμός ενός λεμονιού
- 4 κούπες νερό
1. Βάζουμε το νερό στη φωτιά και αφού βράσει χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράζει
2. Ρίχνουμε μέσα τα συστατικά
3. Το αφήνουμε για 20-30 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά
4. Σουρώνουμε το ρόφημα για να αφαιρέσουμε τα συστατικά και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει.
5. Αφού «σπάσει» η ζέστη του ροφήματος, του προσθέτουμε πάγο και το σερβίρουμε.
Εξωτερική:
Ανακούφιση προσφέρουν τα φρέσκα φύλλα, αν τα τρίψουμε σε περιοχές με τσιμπήματα εντόμων ή σε πληγές με πύο. Γαργάρες με το αφέψημα καταπραΰνουν τον ερεθισμό των ούλων και του λαιμού. Το συχνό λούσιμο με το αφέψημα είναι καλό για την τριχόπτωση και οι με ζεστό βραστάρι είναι τονωτικές για το δέρμα του προσώπου. Χρησιμοποιείται επίσης στην μαγειρική για να νοστιμίζει κυρίως φαγητά με κρεατικά. Στο είδος Salvia υπάρχουν και ποικιλίες που καλλιεργούνται για διακοσμητικούς σκοπούς.
Κανόνες αποθήκευσης
Τα φύλλα θα πρέπει να αποθηκεύονται προφυλαγμένα από το φως και την υγρασία για μέχρι 18 μήνες, ενώ το εκχύλισμα μπορεί να διατηρηθεί για μέχρι 2 χρόνια.
Διαβάστε επίσης: Ασθένειες και θεραπευτικά βότανα
Πηγές:valentine.gr, homefarming.gr